Τα στιγμιότυπα από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν αρκετά για να μας δώσουν μια εικόνα της Ελλάδας του Αύριο. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να προσθέσει 7 επιπλέον μονάδες ανάπτυξης στο ΑΕΠ σε βάθος εξαετίας και να δημιουργήσει 200.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα που θα ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας τα επόμενα χρόνια, θα στηρίζεται σε ένα μείγμα κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης (32 δισ. ευρώ), από επιχορηγήσεις (19 δισ. ευρώ), από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων και από τραπεζικό δανεισμό. Γι’ αυτό το λόγο, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα βαρίδια του παρελθόντος και να προχωρήσουν με ευχέρεια στη χρηματοδότηση των σημαντικών έργων, που έχουν προγραμματιστεί.
Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε δυο διαφορετικά ακροατήρια. Το πρώτο ακροατήριο το συνθέτουν οι πολίτες αυτής της χώρας και το δεύτερο το συνθέτουν οι ξένοι κυρίως επενδυτές.
Τι άκουσαν οι πολίτες; Άκουσαν για έργα τα οποία θα τους μεταβάλλουν τη καθημερινότητα και θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Για έργα που θα οδηγήσουν στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην πράσινη οικονομία.
Για έργα που θα προσφέρουν καλύτερες και ταχύτερες τηλεπικοινωνίες, για αναβαθμισμένα ενεργειακά δίκτυα, για παρεμβάσεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, για την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, για την υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών και για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων Υγείας, για την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών και άλλα.
Τι άκουσαν οι επενδυτές; Άκουσαν για έργα τα οποία θα αλλάξουν το τοπίο της οικονομίας. Όπως είναι ο τομέας της ενέργειας με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και τις επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, όπως είναι ο τομέας των υποδομών 5G και των οπτικών ινών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τα προγράμματα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα), τα έργα υποδομών και άλλα.
Και φυσικά το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), στις μεταρρυθμίσεις των πολιτικών απασχόλησης και στις μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.
Επομένως, οι μεν πολίτες αντικρίζουν μπροστά τους την προοπτική να ζήσουν καλύτερα σε ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, με περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη εξασφάλιση, οι δε επενδυτές αντικρίζουν μια σημαντική αναπτυξιακή επενδυτική ευκαιρία μέσα από το σύνολο των έργων, που θα πρέπει να εκτελεστούν για να περάσει η ελληνική κοινωνία και οικονομία σε ένα διαφορετικό επίπεδο.
Αυτές οι δυο οπτικές των πολιτών και των επενδυτών, και συγκλείνουν και συμβαδίζουν.
Για τον πολίτη: Ο κίνδυνος για μια ανεξέλεγκτη έκρηξη της υγειονομικής πραγματικότητας αποσοβήθηκε.
Για τον επενδυτή: Ο φόβος για μεγάλη ύφεση της οικονομίας σε διψήφια ποσοστά διαψεύστηκε.
Για τον πολίτη: Το πρόγραμμα των εμβολιασμών, δείχνει ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε μια νέα πιο θετική υγειονομική κατάσταση.
Για τον επενδυτή: Η επιτυχία του προγράμματος των εμβολιασμών, φέρνει πιο κοντά την ημέρα του ανοίγματος της αγοράς και του τουριστικού οικοσυστήματος.
Για τον πολίτη: Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αντιμετώπισαν το φάσμα της ανεργίας και την έλλειψη εξειδικευμένων προσόντων.
Για τον επενδυτή: Οι ίδιες πρακτικές επιτρέπουν στους επενδυτές να αναζητήσουν ευκολότερα προσωπικό με αυξημένα προσόντα και αντίστοιχες αμοιβές.
Για τον πολίτη: Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή πέτυχε τους στόχους της εν μέσω κρίσης, παρ’ όλες τις αδυναμίες που εμφανίστηκαν. Η σχέση με το δημόσιο γίνεται πιο εύκολη και αξιοπρεπής.
Για τον επενδυτή: Η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή δημιουργεί διαφάνεια, εξοικονομεί πόρους και απελευθερώνει δυνατότητες.
Είναι ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που τα συμφέροντα των πολιτών και τα συμφέροντα των επενδυτών, είναι δεμένα μεταξύ τους με τόσο ορατό, διαυγή και καθαρό τρόπο. Οι θέσεις εργασίας θα συμπορευτούν με την αύξηση των επενδύσεων. Τα έργα που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα δελεάσουν ξένες εταιρείες για να έρθουν στην Ελλάδα, θα εκτελεστούν με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Αυτή είναι η Ελλάδα που προχωράει, σε πείσμα της αντιπολίτευσης που ασχολείται με τα “tests της Siemens”, τον κιμά της γαρίδας, τον τόνο της σοπράνο Αναστασία Ζαννή στην Ακρόπολη, τον εθνικό ύμνο στη αλυσίδα Μασούτη και τον διεθνούς φήμης Λεωνίδα Καβάκο.