Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι κυβέρνηση για πολλά – πολλά ακόμη χρόνια αν δεν διαφυλαχτεί η ενότητα στην Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό το σενάριο ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το ίδιο θα λέγαμε αν στην θέση της Ν.Δ ήταν το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο σήμερα είναι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Να πάψουμε να θεωρούμε «φυσιολογικό» γεγονός τις καταδρομικές επιδρομές σε εκκλησίες, τις καταλήξεις «εγκαταλελειμμένων» κτιρίων, την πολεμική στις επενδύσεις, τον «τσαμπουκά» του Πολάκη, τις απόψεις Μπαλτά και Φίλη για την Παιδεία.
Και πως θα συμβεί αυτό; Πως θα φύγει η σημερινή κυβέρνηση, αν στο «αντίπαλο» στρατόπεδο δεν υπάρχει ενότητα; Είναι απορίας άξιο πως αυτό το τόσο απλό πράγμα το προσπερνάμε με τόση αφέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις διπλές εκλογές και για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής αναταραχής και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ αυτής και των εν δυνάμει συμμάχων της. Με άλλα λόγια, να εισέλθει η Νέα Δημοκρατία σε φάση εσωστρέφειας και την ίδια ώρα να διασπαστεί το μέτωπο του «ναι».
Στην επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να συγκροτηθεί μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, με ευρύτερη συμμετοχή. Ακόμη κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει μία μεγάλη νίκη στις εκλογές που θα του επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο ίδιος θα πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και να χρησιμοποιήσει ανθρώπους εγνωσμένης αξίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τόσο τραγικό σημείο που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει θαύματα. Στην κυριολεξία! Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος αληθινός που μας μένει να ακολουθήσουμε.
Και φτάνουμε στο «κρίσιμο σημείο»: Πιστεύει κανείς ότι αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να γράψει ο κάθε ένας από εμάς την δική του εκδοχή για την κρίση και να απαιτήσει αποκλεισμούς με βάση αυτή την δήθεν μοναδική αλήθεια που κατέχει; ΘΑ συμφωνήσουμε ότι η συναίνεση και η ενότητα δεν σημαίνουν λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία. Δεν επιτρέπουν συμβιβασμούς στο μεταρρυθμιστικό έργο της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά για να φτάσουμε σε αυτή την «επόμενη κυβέρνηση» χρειάζεται προηγουμένως να γίνουν εκλογές και οι δυνάμεις του «ναι» να κερδίσουν.
Θανάσης Μαυρίδης