Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάποιος και τι τελικά είναι ικανός να κάνει στη σφαίρα των κοινών. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να είναι άριστος στο μάθημά του, αλλά παντελώς ανίκανος να μπορέσει να διαχειριστεί μια δημόσια υπόθεση. Αλλά κι ένας τεχνοκράτης! Μπορεί να γνωρίζει τη λύση ενός θέματος, αλλά να μην μπορεί να πείσει την κοινωνία για την ορθότητα των θέσεών του. Είναι μεγάλη τέχνη η πολιτική και δυστυχώς δεν την κατέχουν όλοι.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κατανοήσουμε την αγωνία, το άγχος των πολιτικών έναντι των τεχνοκρατών. Οι τεχνοκράτες γνωρίζουν πολλές φορές καλύτερα το αντικείμενο και αν επιδείξουν και αρετή στην πολιτική τέχνη, τότε γίνονται αυτόματα θανάσιμοι ανταγωνιστές. Και πολλές φορές στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Είναι σημαντικό το πείραμα που έχετε επιχειρήσει, κύριε Πρόεδρε. Έχετε τοποθετήσει πολιτικούς στις θέσεις των προϊσταμένων υπουργών και τεχνοκράτες, κατά κανόνα εξωκοινοβουλευτικούς, στις θέσεις των υφυπουργών. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάζετε τις αντοχές όλων. Των υφυπουργών, για να διαπιστώσετε αν το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένοι κάνει για την πολιτική. Κι έναν τεχνοκράτη να κερδίσετε ως πολιτικό, το κέρδος θα είναι σημαντικό για όλους. Η πολιτική έχει να κερδίσει έναν άνθρωπο με γνώσεις από την εποχή του Στέφανου Μάνου. Και είδατε πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σαν τον Στέφανο.
Το ερώτημα είναι αν η φυσιολογική τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ υπουργών και υφυπουργών δημιουργεί θέματα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Είναι λογικό να υπάρχουν τριβές. Οι υφυπουργοί δεν διορίστηκαν από τους υπουργούς, αλλά από εσάς!
Η απάντηση σ'' αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Η αλήθεια είναι ότι το επιτελικό κράτος, εφόσον λειτουργήσει, θα αποτελέσει την απάντηση για τη διαχείριση της ελληνικής πραγματικότητας. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται μέχρι τότε!
Είναι τόσο «επείγον» το πρόβλημα που χρήζει της προσοχής σας; Η κάθε κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στη συνολική εργασία των μελών της. Όταν οι υπουργοί δεν μιλούν -σε αρκετές περιπτώσεις- με τους υφυπουργούς τους, τότε δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το υπουργείο δουλεύει με τον σωστό τρόπο. Και για να μη γινόμαστε άδικοι, δεν φταίνε κάθε φορά οι υπουργοί. Φταίνε στις περισσότερες των περιπτώσεων, αλλά όχι πάντοτε.
Είναι νωρίς ακόμη. Πολύ νωρίς. Γι'' αυτό και προλαβαίνετε να κλείσετε όλα τα χάσματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.
Ίσως θα έπρεπε να τους φωνάξετε όλους σε μία αίθουσα, να κλείσετε τις πόρτες πίσω σας και να τους εξηγήσετε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Ότι αγωνίστηκε πολύς κόσμος απέναντι σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες για να χαίρονται όλοι αυτοί σήμερα τις υπουργικές τους καρέκλες. Κι ότι δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα να προδώσουν αυτόν τον κόσμο. Ουδείς ενδιαφέρεται εκεί έξω στην κοινωνία για τις προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε υπουργού ή υφυπουργού. Εκείνο που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να γίνει η δουλειά για την οποία και ψήφισε τη Ν.Δ.
Και είναι αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τη χώρα. Η δική σας διακυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία. Χρειάζεται σχέδιο, πολλή εργασία και τύχη. Σχέδιο έχετε. Η εργασία είναι το πραγματικό ζητούμενο.
Στην υπόθεση του Ελληνικού όλα έγιναν με καταπληκτικό τρόπο. Δεν ήταν μόνο η ταχύτητα, αλλά και το γεγονός ότι δεν έγιναν λάθη. Έκλεισαν μέσα σε λίγες εβδομάδες με υποδειγματικό τρόπο θέματα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα κλείσει σε τέσσερα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι δεν ήθελε ο Αλέξης να κλείσει το Ελληνικό. Δεν μπόρεσε! Το Ελληνικό, λοιπόν, είναι ένα παράδειγμα σωστής λειτουργίας, ένα success story για την κυβέρνησή σας. Και αναφέρομαι σε όλες τις διαδικασίες που έγιναν ώστε να σταθεί δυνατόν να ξεκινήσει η επένδυση. Έτσι πρέπει να προχωράνε και τα υπόλοιπα θέματα. Με στρατηγική, με σχέδιο δράσης και ταχύτητα.
Κι αυτό ίσως είναι το μόνο φάρμακο για να θεραπεύονται οι ασθένειες που προκαλούνται από τις φυσιολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων. Να έχουν να εκτελέσουν συγκεκριμένα projects μέσα σε σφιχτά χρονικά περιθώρια. Όπως ακριβώς, δηλαδή, γίνεται και στις επιχειρήσεις!
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.