Του Μάκη Σπυράτου*
Στις 18 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 202 χρόνια από την περίφημη Μάχη του Βατερλό η οποία υπήρξε καθοριστική για πορεία των Ευρωπαϊκών εθνών τον 19ο αιώνα.
Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους είναι ότι η "διαβολική" οικογένεια Ρόθτσιλντ από τη μάχη του Βατερλό απεκόμισε τεράστια πλούτη, η ιστορική μελέτη όμως δείχνει ότι αυτό ήταν ένα ναζιστικό μύθευμα.
To 1940 κυκλοφόρησε από το Ναζιστικό καθεστώς η ταινία "Des Rothschilds" με έγκριση του Γκέμπελς, σύμφωνα με το σενάριο της ο Νέιθαν Ρόθτσιλντ αρχικά διέδωσε φήμες ότι οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη του Βατερλό ώστε να καταρρεύσει το Χρηματιστήριο στο Λονδίνο και να αγοράσει μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές. Είχε όμως εξαγοράσει κάποιον Γάλλο στρατηγό και οι Βρετανο-Πρωσικές δυνάμεις κέρδισαν τελικά τη αμφίρροπη μάχη, έτσι κατάφερε να αποκομίσει στη συνέχεια τεράστια κέρδη. Στο τέλος η ταινία παρουσίαζε την Βρετανία ως υποταγμένη στο Άστρο του Δαβίδ.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική η έκβαση της μάχης του Βατερλό παραλίγο να αποβεί μοιραία για τους Ρόθτσιλντ αφού ο Νέιθαν είχε ποντάρει στην μακροχρόνια συνέχιση των Ναπολεόντειων πολέμων αγοράζοντας χρυσό, κάτι που αποδείχθηκε λανθασμένη πρόβλεψη διότι η μάχη του Βατερλό σήμανε και το οριστικό τέλος του Ναπολέοντα.
Τελικά κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες και μάλιστα να επιτύχει σημαντικά κέρδη αγοράζοντας Βρετανικά κρατικά ομολόγα. Η ουσία είναι ότι ο κυρίαρχος μύθος δεν έχει καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα.
Στην Ελληνική κυβέρνηση το 2017 Αντιπρόεδρος της και Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο κ. Π. Καμμένος ο οποίος προεκλογικά ούρλιαζε ότι «οι Ρόθτσιλντ και οι υπάλληλοι προδότες τους μας έβαλαν στα μνημόνια».
Ένα βολικό σενάριο συνωμοσιολογίας με όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά: oι διαβολικοί Εβραίοι τραπεζίτες που κυβερνούν τον κόσμο και έχουν ως στόχαστρο τους την πτωχή πλην τίμια Ελλάδα. Τι σχέση έχουν οι Ρόθτσιλντ με την κρίση χρέους της Ελλάδας μόνο ένας μπαρουφολόγος σαν τον Π. Καμμένο θα μπορούσε να τα συνδέσει. Παραδόξως όταν ανακοινώθηκε ότι στο μυστικό ταξίδι του Π/Θ Α. Τσίπρα στο Παρίσι επισκέφθηκε τους Ρόθτσιλντ δεν ενοχλήθηκε καθόλου.
Η ανάμιξη των Ρόθτσιλντ ξεκίνησε το 1814 όταν οι Βρετανοί ζήτησαν από τον Νέιθαν Ρόθτσιλντ να χρησιμοποιήσει τα Ευρωπαϊκά δίκτυα του προκειμένου μεταφέρει Γαλλικά νομίσματα σε Βρετανικά πλοία στα λιμάνια της Ολλανδίας ώστε αυτά να παραδοθούν στα στρατεύματα του Δούκα του Ουέλινγκτον που εκστράτευε στην Πορτογαλία καθότι τα γραμμάτια που προσέφεραν στους Πορτογάλους εμπόρους δεν ήταν αποδεκτά ως μέσο συναλλαγής.
Οι Ρόθτσιλντ οι οποίοι δεν είχαν ανάμιξη στις Τραπεζικές υπηρεσίες έως το 1811, χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους στο λαθρεμπόριο χρυσού στην Ηπειρωτική Ευρώπη λόγω του αποκλεισμού που είχε επιβάλλει ο Ναπολέοντας στις συναλλαγές Ευρώπης και Μ. Βρετανίας. Ανάλογα είχαν πράξει και οι Έλληνες πλοιοκτήτες της εποχής με τα φορτία σιτηρών αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Το κύριο πλεονέκτημα των Ρόθτσιλντ ήταν το εκτεταμένο τραπεζικό δίκτυο που είχαν δημιουργήσει τα αδέλφια και τους έδινε τη δυνατότητα να ελαχιστοποιούν το ρίσκο στις συναλλαγές καθώς και να εκμεταλλεύονται τις διαφορές τιμών στα οικονομικά κέντρα της εποχής.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν καθοριστική την συμβολή των Ρόθτσιλντ στην έκβαση των Ναπολεόντειων Πολέμων λόγω της διευκόλυνσης που τους παρείχαν στη χρηματοδότηση και τη διακίνηση κεφαλαίων με προμήθεια 2% - 6%.
Η εξαιρετική επιτυχία της οικογένειας στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων με μηδαμινές αποτυχίες αποπληρωμών και η καταλυτική επιρροή τους στην πολιτική σκηνή της εποχής τους λόγω του τεράστιο χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων που κατείχαν, τους κατέστησε κυρίαρχους για τα επόμενα χρόνια στην συγκεκριμένη νέα αναδυόμενη αγορά και ως επακόλουθο διάφοροι μύθοι άρχισαν να διακινούνται για την δύναμη τους, φυσικά σε αυτό βοήθησαν και οι προκαταλήψεις λόγω της Εβραϊκής καταγωγής της οικογένειας. Οι Ρόθτσιλντ φυσικά και δεν ήταν άγιοι ούτε ευεργέτες, εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες προς όφελος τους και χειραγώγησαν πολιτικές εξελίξεις, η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν εχθρικοί προς τα επαναστατικά κινήματα της εποχής και χρησιμοποιούσαν την επιρροή τους για να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, αφού έτσι θα εξασφάλιζαν την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων που κατείχαν χωρίς προβλήματα.
Ένας χαρακτηριστικό της εποχής παράγοντας ήταν η αντιπάθεια ή περισσότερο ανησυχία της παρηκμασμένης αριστοκρατίας απέναντι στις νέες ανερχόμενες δυνάμεις της βιομηχανίας, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Νέες τάξεις εμφανίστηκαν και απειλούσαν τα προνόμια της φεουδαρχίας, ο πλούτος άρχισε να πολλαπλασιάζεται μέσω της καινοτομίας της Βιομηχανικής επανάστασης και της διεύρυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, μια νέα εποχή ανέτειλε, τα απελευθερωτικά κινήματα της εποχής όπως το αίτημα δημιουργίας του Ελληνικού κράτους είχαν άμεση σχέση με την ανατροπή του status quo.
Σήμερα εν μέσω της κρίσης συνεχίζουν να διαδίδονται ανοησίες και ανύπαρκτες συνωμοσίες όπως η παραπάνω που περιέγραψα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις διαψεύδουμε με επιχειρήματα και να αναδεικνύουμε τα γεγονότα, ειδικότερα όταν οι ανοησίες αυτές προέρχονται από ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ισχύος στο πολιτικό σύστημα όπως ο κ. Καμμένος.
*Ο κ. Μάκης Σπυράτος είναι Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας