Η λύση στο θέμα της ψήφου στο εξωτερικό πρέπει να δοθεί τώρα

Η λύση στο θέμα της ψήφου στο εξωτερικό πρέπει να δοθεί τώρα

Του Μιχάλη Κ. Ντιναλέξη*

Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό αναδεικνύει γι' ακόμη μία φορά την αναντίρρητη αλήθεια της πολιτικής: ότι μόνο οι πρακτικές και τα συστήματα που βασίζονται σε στέρεες αξιακές αρχές μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τα συστήματα που βασίζονται σε σκοπιμότητες και που εν τέλει χειραγωγούνται για να εξυπηρετήσουν σκοπούς άλλους από αυτούς για τους οποίους έχουν δομηθεί, είναι καταδικασμένα να μολύνονται από στρεβλώσεις και σφάλματα.

Έτσι είναι και το εκλογικό σύστημα της Ελλάδος. Σκοπός του είναι η αντιπροσώπευση των Ελλήνων και μέσο του η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Αποτυγχάνει, όμως, στο σκοπό αυτό, καθώς μύριοι Έλληνες, ως λαός αποδημητικός, δεν μπορούν λόγω απόστασης να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και δεν τους προσφέρει πρόσβαση στη συμμετοχή. Λύσεις στο ζήτημα αυτό έχουν δοθεί από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και η κυριότερη, η ψήφος στις Πρεσβείες, έχει αναγνωριστεί και από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όμως δεν εφαρμόζεται. Το αποτέλεσμα είναι μία σειρά στρεβλώσεων, με κυριότερη τη μη-αντιπροσώπευση μεγάλου αριθμού πολιτών, και άλλες, όπως π.χ. το παλιότερο φαιδρό φαινόμενο των εκλογικών αεροπλάνων.

Δεν πρόκειται για κάποιο δικαίωμα – είμαστε ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόκειται για διευκόλυνση της συμμετοχής μας.

Δεν πρόκειται για άγνοια ή αδυναμία του κράτους να καταρτίσει καταλόγους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και για διάφορους λόγους πώς κατοικούμε στο εξωτερικό.

Δεν πρόκειται για έλλειψη τεχνογνωσίας. Στις Ευρωεκλογές με εξαιρετικά απλό τρόπο καταρτίζονται κατάλογοι στις Πρεσβείες και ψηφίζουμε εκεί κανονικά.

Δε νοείται αποξένωση με τη χώρα μας, στην οποία μάλιστα έχουμε δηλώσει και τα εισοδήματά μας στο εξωτερικό κι έχουμε φορολογηθεί για αυτά.

Δεν πρόκειται για Έλληνες του εξωτερικού, καθώς οι Έλληνες δε χωρίζονται σε κατηγορίες! Είμαστε Έλληνες, στο εξωτερικό, είτε για μία μέρα και μόνο είτε για δεκαετίες.

Στο παρελθόν, προηγούμενες προσπάθειες καθιέρωσης της τακτικής της ψήφου στις Πρεσβείες προσέκρουσαν σε μικροπολιτικά συμφέροντα και εκλογικές εκτιμήσεις. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στους Έλληνες στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία, όμως η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο στο εξωτερικό δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή παρότι έχει κατατεθεί εδώ και 18 μήνες. Είναι καιρός να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή του ελληνικού εκλογικού συστήματος, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές δικαιολογίες και να λήξει η στην ουσία παρεμπόδιση άσκηση του δικαιώματός μας στην αντιπροσώπευση.

*Ο κ. Μιχάλης Ντιναλέξης είναι Πολ. Μηχανικός & Μηχανικός Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ηνωμένου Βασιλείου και πρ. Πρόεδρος Hellenic Society Imperial College London.