Όπως ο ιός covid-19, εξαπλώνεται ταχύτατα στον ανθρώπινο οργανισμό όταν τον βρίσκει με υποκείμενο νόσημα, έτσι και η οικονομική κρίση αναπτύσσεται και επεκτείνεται σε εύρος, σε βάθος και σε χρόνο, όταν βρεθεί κι αυτή με την σειρά της, μέσα σε ένα αντίστοιχο πρόσφορο περιβάλλον.
Ήδη κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην οποία η ψυχολογία δεν παίζει απαραίτητα πρωτεύοντα ρόλο όπως στα χρηματιστήρια, έχουν κάνει την εμφάνιση τους όχι μόνο νέα πρωτόγνωρα συμπτώματα, αλλά και οι γνωστές παρενέργειες που οφείλονται στις παγιωμένες στρεβλώσεις της εγχώριας οικονομίας.
Ένα παράδειγμα αποτελούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο μοναδικό στον κόσμο, σύστημα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Στρεβλώσεις που κάνουν την επανεμφάνιση τους σε μια στιγμή που η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας. Έτσι σήμερα μετακυλίεται το πρόβλημα ρευστότητας των εκδοτών των επιταγών, στους λήπτες / κομιστές της επιταγής. Ως αποτέλεσμα, εκεί που το πρόβλημα θα αφορούσε την μισή αγορά, επεκτάθηκε αυτόματα και στην άλλη μισή. Ο κίνδυνος αθέτησης των πληρωμών και των συμφωνιών, μεγαλώνει επικίνδυνα, στον χώρο του B2B, δηλαδή στις συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρίες.
Η περίοδος του μνημονίου είχε αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει αυτή η πάγια στρεβλωμένη κατάσταση της αγοράς. Μέσω της χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών, των πολύμηνων πιστώσεων και των μακρόσυρτων διακανονισμών, παρατηρούμε ότι αρκετές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν την λειτουργία τους, με τα χρήματα των προμηθευτών τους. Χρήματα που χρησιμοποιούν ως φτηνό κεφάλαιο κινήσεως.
Και εδώ είναι που ο ερχομός της κρίσης δεν θα διαλύσει μόνο τις εταιρείες που δεν έχουν επαρκή κεφάλαια, ή ισχνά ταμειακά διαθέσιμα και φυτοζωούν εις βάρος των προμηθευτών τους. Αλλά και τους ίδιους τους προμηθευτές, που δεν είχαν μέχρι πρότινος πρόβλημα.
Ας ελπίσουμε ότι η κρίση αυτή, θα αποτελέσει αφετηρία για να τελειώνουμε με το σαθρό καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών και με τις πιστώσεις μέχρι την Δευτέρα Παρουσία.
Μια ακόμα στρέβλωση που ξεπροβάλει απειλητικά στον αγροτικό τομέα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών για την συγκομιδή των καλλιεργειών σε διάφορα σημεία της Ελλάδος. Είναι παγιωμένη η ροπή αρκετών στην επαρχία, προς τα οποιαδήποτε επιδόματα και προς την ζέστη των καφενείων, αντί για την εργασία στα χωράφια. Έτσι φέτος που τα βόρεια σύνορα της χώρας μας είναι κλειστά, δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης των απαραίτητων εποχικών εργατικών χεριών από το εξωτερικό και δη από την Αλβανία. Και ο κίνδυνος για τις καλλιέργειες είναι μεγάλος.
Ένα παράδειγμα είναι το πρόβλημα συγκομιδής των ροδάκινων στην Μακεδονία που επεκτείνεται και στον τομέα του κλαδέματος και της φροντίδας των δένδρων, που όλα αυτά τα χρόνια, έπεφτε πάνω στη πλάτη του εποχικού προσωπικού. Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί σε άλλη περιοχή της χώρας η συγκομιδή της πατάτας, όπου οι εργάτες αδυνατούν να μεταβούν και να εργασθούν στα κτήματα, τηρώντας και ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις. Και αυτό διότι είτε οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα, είτε δεν υπάρχει επίσημη σχέση εργαζόμενου και εργοδότη.
Επομένως, ο αγροτικός κλάδος θα πρέπει να φροντίσει να λύσει τόσο το θέμα της έλλειψης χεριών όσο και το θέμα της μαύρης και αδήλωτης απασχόλησης. Και δεν αποτελεί ανάγκη μόνο για τους αγρότες, αλλά και για όλη την κοινωνία που αντιμετωπίζει την πιθανότητα να βυθιστεί εκ νέου σε μια δίνη ανεργίας.
Υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες στρεβλώσεις που δεν αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια, παρά τακτοποιούνται μόνο μέσω έκτακτων πυροσβεστικών μεθόδων. Όμως αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα να αλλάξουν πίστα. Η ανάγκη υπάρχει Η αφορμή έχει δοθεί. Η ευκαιρία για αλλαγή και για επανεκκίνηση είναι ορατή. Η μετάβαση σε αυτό το νέο πλαίσιο θα έχει και απώλειες. Και αυτό είναι φυσικό. Είναι καλύτερο όμως να εξαφανιστούν όσες επιχειρήσεις ζουν παρασιτικά εις βάρος των άλλων, αντί να συμπαρασύρουν στο αρνητικό σπιράλ τους και τις υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.