«Η κυβέρνηση, συγκαλύπτει την εμπορία των ανθρώπων της Μανωλάδας»! Πολύ βαριά κατηγορία αυτή που ακούστηκε από το δικηγόρο Β. Κερασιώτη (δημοσιεύτηκε στην εφημερία Πατρίς), ο οποίος είχε αναλάβει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι το 2013 είχαν δεχτεί σκάγια από επιστάτες στα περίφημα φραουλοχώραφα της περιοχής. Το πρόβλημα είναι πως έχει δίκιο.
Τέσσερα χρόνια πριν και η χώρα μάθαινε πως κάποιοι επιστάτες είχαν πυροβολήσει μετανάστες-εργάτες, οι οποίοι δούλευαν για 12 ώρες την ημέρα στα χωράφια, ζούσαν σε παραπήγματα χωρίς νερό και τα στοιχειώδη και έπαιρναν ελάχιστες αμοιβές. Αυτό το τελευταίο ωστόσο δεν ίσχυε. Κάποιοι παραγωγοί δεν έδιναν αυτά τα πενιχρά έστω χρήματα στους μετανάστες. Οι τελευταίοι κάποια στιγμή αντέδρασαν, αντέδρασαν όμως και οι επιστάτες που τους μοίρασαν σκάγια.
Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου μετά από προσφυγή 42 μεταναστών. Δικαιώθηκαν. Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας σε συνολικές αποζημιώσεις 676.363 ευρώ οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν στα 42 θύματα της υπόθεσης. Όλοι ανακουφίστηκαν κάπως, αφού έστω μέσω ενός Ευρωπαϊκού δικαστηρίου τιμωρήθηκαν φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας. Στην απόφαση αναφερόταν πως η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας είναι πτυχή της εμπορίας ανθρώπων.
Η Ελληνική κυβέρνηση -ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τότε βοήθησε στην ανάδειξη της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας-ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και το έκανε την τελευταία ημέρα, στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε. Με την αίτηση επανεξέτασης, η κυβέρνηση ουσιαστικά αμφισβητεί αυτό που δεν είχε μάθει μόνο το Πανελλήνιο αλλά και όλος ο κόσμος, η υπόθεση των φραουλοχώραφων της Μανωλάδας ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης. Αμφισβητεί ότι υπήρξε μια μικρή κόλαση στη Μανωλάδα…
Γιάννης Παντελάκης
Φωτογραφία SOOC