Την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής μόλις τώρα έχουμε ξεκινήσει να τη συζητάμε στα σοβαρά και στη χώρα μας. Οπότε, δεν θα οικτίρουμε το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν έχουμε ακόμα καταλάβει πως η σοβαρή και πολύπλευρη αυτή κρίση περνάει μέσα κι από το πιάτο μας και συνδέεται ευθέως με τη διατροφή μας.
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου σχετίζεται και με την εκτροφή των μεγάλων ζώων, γι αυτό άλλωστε οι θύλακες της ακραίας συντήρησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, το Tea Party και μετά οι Τραμπικοί, ξεκίνησαν την κατά φαντασίαν σταυροφορία τους εναντίον όσων ήθελαν, λέει, να απαγορεύσουν την κατανάλωση κρέατος.
Και στη χώρα μας, κάποια τηλεοπτικά παρατράγουδα που βρέθηκαν και στα έδρανα της Βουλής εξαιτίας των άθλιων επιλογών των κομμάτων που τους περιέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους, προσπαθώντας να μιμηθούν τον Τραμπ, επιτίθενται σε κατά φαντασίαν εχθρούς ένας από τους οποίους είναι και ο «βιγκανισμός».
Αστεία πράγματα γιατί η σχέση κλιματικής αλλαγής και διατροφής δεν συνδέεται αποκλειστικά με το κρέας αλλά αφορά και τα προϊόντα της αλιείας. Το επεσήμανε εμφατικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προ ημερών στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης - IUCN (International Union for Conservation of Nature World Conservation), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» την προεδρία της οποίας μάλιστα θα αναλάβει και η Ελλάδα το 2023.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε τον περιορισμό κατά 10% των θαλασσίων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η αλιεία με απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές. Η πρωτοβουλία Fish Forward της WWF στην οποία έχουν στρατευθεί και Έλληνες σεφ προσπαθεί εδώ και χρόνια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ανάγκη αλλαγής των διατροφικών συνηθειών μας στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που απαιτεί σε κάθε επίπεδο και πεδίο η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής είναι σύνθετη και όχι μόνο για τους προφανείς λόγους: δεν αλλάζουν εύκολα οι συνήθειες, δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις ολόκληρους κλάδους της οικονομίας όπως είναι η κτηνοτροφία και η αλιεία. Είναι και θέμα οικονομικών ανισοτήτων.
Όσοι έχουν δραστηριοποιηθεί στην Κοινωνία των Πολιτών γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι τρέφονται με junk food και μπέργκερ του 1Ε από τις μεγάλες γνωστές αλυσίδες. Είναι οι οικονομικά ευάλωτοι που αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις αρχές υγιεινής διατροφής.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη ευκαιρία που έχει ο πλανήτης για μια σοβαρή επανεκκίνηση σε κάθε επίπεδο. Η διατροφή είναι ένα από αυτά. Η χώρα μας χάρις στις κλιματολογικές της συνθήκες αλλά και τις κυρίαρχες θρησκευτικές αντιλήψεις έχει διαμορφώσει ήδη μια κουζίνα που έχει περιγραφεί ως «Μεσογειακή Διατροφή».
Η ανάπτυξη της Γεωργίας με τη χρήση της τεχνολογίας σε κάθε δυνατό επίπεδο που εκτείνεται από τη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μέχρι την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στην ανάπτυξη υβριδίων κατάλληλων για την ελληνική γη και το κλίμα μας πρέπει να προχωρήσει και ως δράση για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.
Πρέπει να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες. Στην Ελλάδα της μεσογειακής διατροφής μπορούμε να γίνουμε υπόδειγμα βιώσιμης διαβίωσης σε καθημερινό επίπεδο και για όλους.