Του Σάκη Μουμτζή
Όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, ήταν φανερό πως εξέλειπαν για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα περιθώρια για κινήσεις υψηλής πολιτικής. Οι επιτελικοί σχεδιασμοί και οι στρατηγικές για αναμόρφωση της Ευρώπης, ενταφιάστηκαν μαζί με το δεύτερο αριστερό μνημόνιο.
Τώρα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με αυτό που τρέμουν όλες οι κυβερνήσεις. Την διαχείριση της καθημερινότητας. Οι προηγούμενοι, επειδή διέθεταν μια κυβερνητική προϋπηρεσία, κάπως μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση των απλών προβλημάτων των πολιτών.
Οι τωρινοί, αφού για δυόμισι χρόνια αναλώθηκαν στην χάραξη στρατηγικής διεθνούς επιπέδου—τρόπος του λέγειν—σήμερα, μη έχοντας καμία κυβερνητική εμπειρία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην σχετική τεχνογνωσία των παλαιοπασόκων που φιλοξενούν στο κόμμα τους.
Όμως και αυτοί, επειδή είναι τρίτης διαλογής στελέχη, δεν μπορούν να επιλύουν τα προβλήματα της τρέχουσας πολιτικής. Έτσι, παρουσιάζεται ένα σημαντικό κενό που το είδαμε να αποκαλύπτεται στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ως γνωστόν οι φωτιές δεν σβήνονται με εσωκομματικές ραδιουργίες, με συνωμοσίες και με τακτικισμούς, πρακτικές που γνωρίζει άριστα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και πολιτική καθοδήγηση, καθώς και η παραμικρή αστοχία μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση των Κυθήρων.
Έτσι, οι σημερινοί κυβερνώντες συνελήφθησαν κοιμώμενοι, γιατί δεν είχαν προετοιμασθεί γι΄αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως και να πίστευαν πως η θέληση των κομμουνιστών σβήνει όλες τις πυρκαγιές. Βέβαια, η ζωή αποδεικνύει πως χρειάζονται και πολλά άλλα πράγματα για την επιτυχή αντιμετώπιση τους.
Το πολιτικό πρόβλημα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πως η καταστροφή ολόκληρων περιοχών των Κυθήρων, της Ζακύνθου και της βορειοανατολικής Αττικής, επισυμβαίνει σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ανέμενε μια σχετική ανάκαμψη.
Όμως, αυτές οι φωτιές όχι μόνον ακύρωσαν αυτές τις προσδοκίες, αλλά απεναντίας επιβάρυναν το, ήδη υπάρχον, κακό κλίμα γι΄αυτήν. Οι κακοφωνίες των κυβερνητικών στελεχών, η παντελής απουσία του πρωθυπουργού—μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές—η «μακιγιαρισμένη» εμφάνιση της κ. Δούρου, μάλλον εξόργισαν παρά καθησύχασαν.
Είναι γεγονός, πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, επεδίωξε να παραγάγει και να εκμεταλλευτεί γεγονότα, που θα βελτίωναν την εικόνα της. Το ίδιο έπραξε και πέρσι. Και τώρα, όπως και τότε, αυτή η συμπεριφορά της έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Εφέτος ο τραγικός χειρισμός στην υπόθεση του ΟΑΣΘ, και οι πυρκαγιές, έρχονται να προστεθούν στα «βαριά» εκκαθαριστικά των φορολογουμένων. Όταν μια κυβέρνηση, αγνοεί πως το καλοκαίρι είθισται να εκδηλώνονται φωτιές, τότε συλλαμβάνεται απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση τους, με σημαντικό πολιτικό κόστος.
Ας γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με την εκπόνηση βαρύγδουπων στρατηγικών, αλλά με την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων.
Όπως έλεγε ένας ποδοσφαιρικός παράγων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «όλοι θέλουν να παίζουν στα μεγάλα γήπεδα του Champions League, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να κερδίσουν στο «ξερό» του Κορυδαλλού».