Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει επανεκλεγεί σε καιρούς οικονομικής επιβράδυνσης και αύξησης της ανεργίας. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον πλανήτη και παγκόσμιος κολοσσός των αγορών PIMCO, τονίζοντας παράλληλα ότι με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τη σχέση εκλογών-οικονομίας, ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου με μεγάλη διαφορά από τον Τζο Μπάιντεν.
Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται αλλά και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Επομένως, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο δέκα ημέρες πριν την τελική αναμέτρηση.
Ας δούμε τους χρησμούς της PIMCO για τις αμερικανικές εκλογές και τις εξελίξεις μετά από αυτές:
Εκλογική μάχη: Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 θα αποφασιστεί κατά κύριο λόγο σε 14 πολιτείες, όπου θα δοθεί τρομερή μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σε αυτές τις πολιτείες οι διαφορές περασμένων εκλογών δείχνουν πόσο ντέρμπι θα είναι η αναμέτρηση. Οι πολιτείες αυτές είναι: Αριζόνα, Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μέιν, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Νιου Χάμσαϊρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν.
Η μικρότερη διαφορά στις εκλογές του 2016 σημειώθηκε στο Νιου Χάμσαϊρ με 0,3% υπέρ της Κλίντον και στο Μίσιγκαν με 0,3% υπέρ του Τραμπ, ενώ σε Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν, ο Τραμπ κέρδισε με 0,7% υπέρ.
Φλόριντα: Από τις αμφίρροπες πολιτείες αυτές που έχουν μεγάλη σημασία είναι η Αριζόνα, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα. Σε όλες αυτές προηγείται σήμερα ο Μπάιντεν αλλά σε κάποιες έχει μειωθεί το προβάδισμά του, ενώ οι προβολείς πέφτουν στη Φλόριντα.
Αγορές: Στη σύγχρονη ιστορία οι αγορές σημειώνουν καλές επιδόσεις μετά τις εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, κάτι που εκλαμβάνεται ως ράλι ανακούφισης. Δύο είναι οι εξαιρέσεις αλλά σε περιόδους κρίσης. Η πρώτη μετά τις εκλογές του 2000 και την επικράτηση του Τζωρτζ Μπους, όπου η Wall Street κινήθηκε πτωτικά κατά 6,4% στο τρίμηνο μετά τις εκλογές και έγραψε απώλειες 24% στο 12μηνο μετά τις εκλογές.
Τι κυβέρνηση θέλουν: Ιστορικά οι αγορές σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις όταν από την κάλπη προκύπτει κυβέρνηση που δεν έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Από το 1932 έως σήμερα, το καλύτερο μείγμα, βάσει χρηματιστηριακών αποδόσεων, είναι με πρόεδρο Δημοκρατικό και τον έλεγχο της Γερουσίας να έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο συνδυασμός αυτός έχει συμβεί 5 φορές και η Wall έχει γράψει κατά μέσο όρο κέρδη 15,2%.
ΗΠΑ-Κίνα: Όποιος και αν κερδίσει το Νοέμβριο, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν. Και αυτό γιατί το 73% των Αμερικανών έχει κακή γνώμη για την Κίνα, ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Διαμορφωνόταν στο 36% το 2011, ενισχύθηκε στο 54% το 2015, υποχώρησε στο 47% το 2017 και ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία έκτοτε. Βάσει κομματικών προτιμήσεων, το 83% των Αμερικανών που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει κακή γνώμη για την Κίνα και το 68% των Δημοκρατικών.
Πολιτικές που θα εφαρμοστούν
Σενάριο 1: Πρόεδρος ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί επικρατούν στο Κογκρέσο
Θα πρέπει να περιμένουμε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας με επίκεντρο τις υποδομές καθώς προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης θα είναι η ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας, η μείωση της ανεργίας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Υγεία θα αποτελέσει επίσης προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν, με αναμόρφωση του νόμου «Affordable Care Act» και μεταρρύθμιση στην τιμολόγηση φαρμάκων. Αναμένεται επίσης να γίνουν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στην άδεια μετ’ αποδοχών για την οικογένεια.
Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες και τις ισορροπίες στο Κογκρέσο.
Σενάριο 2: Πρόεδρος ο Τραμπ και διαιρεμένο το Κογκρέσο
Οι υποδομές θα είναι η προτεραιότητα αλλά η χρηματοδότηση θα γίνει πιο σταδιακά όπως π.χ. μέσω του ταμείου για τους αυτοκινητοδρόμους.
Η βιομηχανική πολιτική θα βρεθεί και αυτή στο επίκεντρο, περιλαμβάνοντας φορολογικές πιστώσεις για τον εγχώριο μεταποιητικό κλάδο, κίνητρα για τον επαναπατρισμό εφοδιαστικών αλυσίδων κλπ.
Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει επιστροφή σε πιο σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικέ, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομία σημειώσει σημαντική ανάκαμψη.