Του Λάρκου Λάρκου
Αφού έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις συζητήσεις σχετικά με την επίσκεψη Ερτογάν στην Αθήνα μπορούμε με περισσότερη ψυχραιμία να δούμε αν και τι προέκυψε από αυτήν. Θεωρώ ότι ο διάλογος, η επικοινωνία ανάμεσα σε γειτονικά κράτη είναι σταθερά μια ωφέλιμη πρακτική. Κατά μείζονα λόγο, η επικοινωνία είναι σημαντική εάν τα γειτονικά κράτη έχουν μεταξύ τους προβλήματα προς επίλυση. Επί τούτου τα εξής ειδικότερα:
Α. Οι επαφές μπορεί να διεξάγονται σε «χαμηλό επίπεδο» (υπηρεσιακό, αρμόδιες Διευθύνσεις, Γενικοί Διεθυντές), αυτή η πρακτική διευκολύνει την προετοιμασία του εδάφους για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο-Υπουργοί Εξωτερικών, Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι. Οι συναντήσεις σε χαμηλό επίπεδο κατά κανόνα συζητούν λύσεις σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» (εκπαίδευση, τρέχουσες εμπορικές εκκρεμότητες, προξενικές υποθέσεις κλπ).
Β. Οι συνατήσεις σε υψηλό επίπεδο όπως αυτές με την επίσκεψη Ερτογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου υπακούουν σε κανόνες: υψηλού επιπέδου προετοιμασία, συμβολή τους σε μια κατεύθυνση όπως είναι η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες και η υπογραφή ορισμένων συμφωνιών.
Γ. Από τους πιο πάνω κανόνες της καλής διπλωματίας, ελάχιστα έγιναν με τον κατάλληλο τρόπο. Ελάχιστος επαγγελματισμός από το αρμόδιο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας, προχειρότητα στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο εξωτερικών και το πρωθυπουργικό μέγαρο στο Μαξίμου και εν συνεχεία με την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι προχειρότητες βγήκαν στον αέρα. Κατά κανόνα, όλα την τελευταία στιγμή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Metarithmisi.gr