Η Γαλλία σε αναβρασμό

Η Γαλλία σε αναβρασμό

Της Ήρας Φελουκατζή

Μαύρη εβδομάδα για τη Γαλλία με τη χαώδη κατάσταση, που προκαλούν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. Μαύρη εβδομάδα και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν στη Γαλλία το τελευταίο τριήμερο καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρή χαλαζόπτωση, καταιγίδες, πλημμύρες και καταστροφές σε αρκετές περιοχές (ΦΩΤ.). Μετά από τους αποκλεισμούς σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και λιμάνια, που παρέλυσαν τη Γαλλία προκαλώντας προβλήματα ανεφοδιασμού και κατανάλωσης καυσίμων, η κατάσταση βελτιώθηκε. Ωστόσο έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και υπολογίζεται ότι το 7% των πρατηρίων βενζίνης παραμένουν ακόμα κλειστά.

Αλλά το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τα συνδικάτα μπαίνει σε νέα φάση. Κύμα απεργιών αόριστης διάρκειας ξεκίνησε χθες το βράδυ στον τομέα των σιδηροδρομικών και υπεραστικών συγκοινωνιών. Την Πέμπτη η απεργία θα επεκταθεί στο Μετρό και στις δημόσιες μεταφορές. Την Παρασκευή αρχίζει μακρά απεργία στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Λόγω της κοινωνικής αναταραχής, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls, ανέβαλε για το φθινόπωρο την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στον Καναδά 15 - 19 Ιουνίου. Είναι το δεύτερο ταξίδι που αναβάλει λόγω της κοινωνικής έντασης. Τον Μάρτιο επρόκειτο να επισκεφθεί τη Νέα Καληδονία και την Αυστραλία, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία διαρκεί επί τετράμηνο και εκτυλίσσεται με φόντο την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι τον Νοέμβριο. Οι νέες απεργίες που ξεκίνησαν χθες γίνονται παραμονές των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro 2016, που θα διεξαχθούν 10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου και θα προκαλέσουν εξαιρετική συρροή φίλαθλων στη Γαλλία. Έντονη είναι η ανησυχία για πρόκληση επεισοδίων, βανδαλισμών, συγκρούσεων και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση ξεκίνησε με διαδηλώσεις στις αρχές του χρόνου και κλιμακώθηκε όταν η κυβέρνηση πέρασε το επίμαχο νομοσχέδιο εργασίας στο Κοινοβούλιο με τη διαδικασία του διατάγματος. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν με ένταση, βίαια επεισόδια, σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών. Η χώρα βρέθηκε σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση.

Φωτογραφίες και βίντεο με οδομαχίες, ανταρτοπόλεμο, βανδαλισμούς, με τραυματισμούς και συλλήψεις κουκουλοφόρων έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν σοκ. Ανησυχίες εκφράζει τώρα η Επιτροπή Τουρισμού του Παρισιού, που προειδοποιεί για τις συνέπειες της κοινωνικής αναταραχής στη συρροή επισκεπτών. Αρκετές κρατήσεις σε ξενοδοχεία ακυρώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, ένα εξάμηνο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ξένοι επισκέπτες εξακολουθούν να αποφεύγουν τη γαλλική πρωτεύουσα. Η διάρκεια διαμονής τους σε ξενοδοχεία του Παρισιού έχει μειωθεί κατά 9,1% το πρώτο τρίμηνο. Οι οικονομικές απώλειες μπορεί να είναι σημαντικές στην τουριστική περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, «θα διευκολύνει την αύξηση προσλήψεων και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας». Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι δημιουργεί «εργασιακή ανασφάλεια» για τους εργαζομένους και πλήττει κοινωνικά κεκτημένα. Ζητούν την απόσυρσή του νόμου ή αλλαγές κυρίως σε επίμαχα μέτρα.

Μετά από την υιοθέτηση του από την Εθνοσυνέλευση με διάταγμα, το νομοσχέδιο θα εξετασθεί στη Γερουσία. Η τελική ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο. Μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά επεισόδια στο γαλλικό ψυχόδραμα. Στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που ξεκινάει η συζήτηση στη Γερουσία, τα εφτά συνδικάτα των «κατά» του νόμου οργανώνουν γιγάντια διαδήλωση στο Παρίσι. Η Γερουσία έχει δεξιά πλειοψηφία, οπότε στο νομοσχέδιο θα προστεθούν τροπολογίες που θα σκληρύνουν τη μεταρρύθμιση, γιατί η δεξιά θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέφυγε ουσιαστικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Όταν η μεταρρύθμιση επανέλθει για δεύτερη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο και αναμορφωθεί σε τελικό κείμενο, ο πρωθυπουργός Valls (ΦΩΤ.), που δεν διαθέτει πλειοψηφία για να ψηφισθεί ο επίμαχος νόμος, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ξανά τη διαδικασία του διατάγματος. Η δεξιά θα υποβάλει πρόταση μομφής. Οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς και οι «αντάρτες» σοσιαλιστές βουλευτές θα επιδιώξουν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση μομφής. Ωστόσο οι αριθμητικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η μομφή δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία, γιατί δεν θα την υπογράψουν σοσιαλιστές βουλευτές που δεν θέλουν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση. ''Άλλωστε κανείς στην αριστερά ή στη δεξιά δεν θέλει να προκαλέσει άμεσες εκλογές... Οπότε ο νόμος θα υιοθετηθεί.

Ωστόσο η μάχη δεν είναι μάταιη. Ο αγώνας των εργαζομένων θα συντελέσει στο να αμβλυνθούν κατά πολύ επίμαχα μέτρα της εργασιακής μεταρρύθμισης, ενώ ορισμένοι κλάδοι κατάφεραν να αποσπάσουν από την κυβέρνηση ικανοποίηση σε αιτήματα τους, που προώθησαν με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Η φωνή του δρόμου εισακούστηκε από τον Πρόεδρο Hollande, ο οποίος, για να μπορέσει να περάσει την εμβληματική του μεταρρύθμιση, δείχνει σήμερα αποφασισμένος να δώσει αντισταθμίσματα στις κατηγορίες εργαζομένων που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα νέο απεργιακό κίνημα.

www.ira-feloukatzi.com