Στην διεθνή διπλωματία είναι πολλές φορές οι λεπτομέρειες εκείνες που κάνουν την διαφορά. Κρίσιμα, μικρά πράγματα που συνήθως μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και γίνονται γνωστά με χρονοκαθυστέρηση. Είναι όμως σε θέση να καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τηλεφωνήσει αργά το βράδυ της Τετάρτης για δεύτερη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση», ήταν το μήνυμα του αμερικανού προέδρου στον έλληνα πρωθυπουργό, όπως επισημαίνει πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη.
Τα όσα φαίνεται να είπε στον πρωθυπουργό ο αμερικανός πρόεδρος δικαιώνουν την πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την επιμονή της στο διάλογο ως τη μόνη οδό ειρηνικής διευθέτησης, των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 20-25 λεπτά έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου, ο οποίος και τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Η ψύχραιμη και μετρημένη στάση που έδειξε εξαρχής η κυβέρνηση, κινητοποιώντας τη διπλωματία και τις συμμαχίες της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αποδίδει καρπούς επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι πλέον σαφές σε εταίρους και συμμάχους ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και τερματισμό των μονομερών της ενεργειών στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Ντ. Τραμπ επικοινώνησε και πάλι τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει σχετικά με τα όσα είχε συζητήσει νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον Τ. Ερντογάν.
Την ώρα λοιπόν που η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει τεταμένη είναι σαφές ότι με τη στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία μετά και την παρέμβαση του αμερικανού προέδρου και τη σαφή θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, αναλαμβάνει και τα ανάλογα ρίσκα. Η Ελλάδα τηρώντας ψύχραιμη στάση τόσο διπλωματικά όσο και επιχειρησιακά, δεν πέφτει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα.
Δεν παρασύρεται σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν επιχειρήματα και προσχήματα στην Τουρκία για να οδηγηθεί σε υπεραντίδραση, κάτι που δεν αποκλείεται να επιδιώκει, όπως έδειξε με τη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε για την περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, οπότε και η Τουρκία άρχισε τις προκλήσεις, ότι η Ελλάδα δε θα παρασυρθεί από τους δήθεν επικοινωνιακούς τσαμπουκάδες της γείτονος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λειτουργεί πάνω στην ίδια τακτική. Θα επιμείνει στην κινητοποίηση συμμάχων και εταίρων, προχωρώντας σε «χειρουργικές» κινήσεις τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο, χωρίς κορώνες και εμπρηστική ρητορική.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι η Τουρκία αυτή που θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να καταστεί εφικτή η αποκλιμάκωση στην περιοχή» αναφέρει στο liberal.gr αρμόδια πηγή, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των επιλογών της ελληνικής πλευράς για το αμέσως προσεχές διάστημα.