Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ασχοληθεί με τους τούρκικους «τσαμπουκάδες» και για μία ακόμα φορά πολλοί γράφουν και τοποθετούνται δημοσίως χωρίς να γνωρίζουν επί της ουσίας το τί μπορεί και το τί δεν μπορεί η Σύνοδος των ηγετών να συζητήσει.
Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις. Είναι το όργανο όμως που μπορεί να δώσει την εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει λίστα στοχευμένων κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Κίνηση που προφανώς και στην προκειμένη περίπτωση θα αποτελέσει, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, ένα σημαντικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες θέλοντας να «πατήσει» πάνω στην ίδια τακτική. Να θέσει τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους. Η στάση της Άγκυρας βάζει στο τραπέζι ένα μείζον ζήτημα στρατηγικής και ηθικής τάξης της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Με αυτή την φράση αναμένεται να σφραγίσει την τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του την ερχόμενη Πέμπτη.
Την ίδια θέση είχε επισημάνει και τον περασμένο Οκτώβριο στους 27, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την πολιτική και ηθική αντίφαση μιας Ευρώπης που υποτίθεται ότι ακολουθεί πολιτική αρχών, αλλά δεν τηρεί η ίδια τις αρχές τις οποίες επικαλείται, συνεχίζοντας business as usual την πώληση όπλων στην Τουρκία –μια χώρα που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στην ΕΕ και θα επαναληφθεί και την ερχόμενη έβδομάδα:
Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ευρωπαικά όπλα για επιθετικές ενέργειες έναντι άλλων κρατών-μελών και για περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Την ώρα μάλιστα που συγκεκριμένα κράτη-μέλη επικαλούνται ειδικές «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι όπλα που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2021 (όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ214) αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Αντίστοιχο παράδειγμα αναστολής εξοπλιστικού προγράμματος προς τρίτη χώρα υπάρχει. Το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και πάλι τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών και αμυντικού υλικού στην Τουρκία προ των ευθυνών τους.
«Η Ελλάδα προφανώς επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για διάλογο. Όχι, όμως, σε προσχηματικό διάλογο δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να εμφανίσει την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή ως κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης από την πλευρά της», τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα των ελληνικών κινήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου.