Η Ευρώπη δεν έχει λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας απλά έχει αποφασίσει να εξετασθούν αυτά που θα μπορούσε να λάβει δηλώνει στο liberal.gr ο καθηγητής Θόδωρος Τσακίρης με αφορμή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου. Πρόκειται «για τοποθέτηση αδαούς» σημειώνει ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο Πορθητής συνεχίζει ανενόχλητος ενώ το Γιαβούζ βρίσκεται εν πλω για τον κόλπο της Αμμόχωστου.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σημειώνει ότι η απόφαση που λήφθηκε από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. «ήταν απόφαση να εξετασθούν μέτρα που θα μπορούσε να λάβει με άλλες αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάφορα επίπεδα». Και αυτό προσθέτει τη στιγμή που χρειάζεται «ομοφωνία για να παρθεί η απόφαση επιβολής των όποιων μέτρων»
Οπότε συμπληρώνει «Ουδέν αναληθέστερο και ανακριβέστερο» από το να υποστηρίζει κάποιος όπως ο υπουργός εξωτερικών κάτι τέτοιο. «Αυτό είναι τοποθέτηση αδαούς» σημειώνει και μάλιστα σχολιάζει και τις αναφορές περί μη κατάθεσεις συντεταγμένων πέριξ του Καστελόριου ώστε να μην προκληθεί η Τουρκία λέγοντας:
«Ο κ. ΥΠΕΞ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει καταθέσει συντεταγμένες και έχει οριοθετήσει θαλασσοτεμάχια που έχει ήδη αδειοδοτήσει στην ΤΡΑΟ προς εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε περιοχές που καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο μεν Αιγαίο από το 1973 στη δε Νοτιοανατολική Μεσόγειο από το 2012».
Τέλος εκτιμά πως η σχέση ΗΠΑ Τουρκίας θα έχει ένταση αλλά θα είναι ελεγχόμενη αφού δεν θα επιβληθούν τελικά επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Σε πρόσφατή του συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρουγκαλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει συντεταγμένες πέριξ του Καστελόριζου, προκειμένου να μην προκληθεί η Τουρκία και αμφισβητήσει την ευρύτερη περιοχή. Μα αυτό δεν συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια;
Η απάντηση που έδωσε ο κ.Κατρούγκαλος αποδεικνύει περίτρανα την τραγική του ακαταλληλότητα για τη συγκεκριμένη θέση από την οποία έχει ζημιώσει το εθνικό συμφέρον.
Ο κ. ΥΠΕΞ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει καταθέσει συντεταγμένες και έχει οριοθετήσει θαλασσοτεμάχια που έχει ήδη αδειοδοτήσει στην ΤΡΑΟ προς εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε περιοχές που καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο μεν Αιγαίο από το 1973 στη δε Νοτιοανατολική Μεσόγειο από το 2012.
- Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ουδέν αναληθέστερο και ανακριβέστερο. Αυτό είναι τοποθέτηση αδαούς. Καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί και να διατείνεται κάτι τέτοιο δείχνει ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των όσων έχουν την ατυχία να τον ακούνε.
Η απόφαση που λήφθηκε ήταν απόφαση να εξετασθούν μέτρα που θα μπορούσε να λάβει με άλλες αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάφορα επίπεδα.
Χρειάζεται ομοφωνία πρώτα απ' όλα για να εγκριθεί το πακέτο μέτρων που θα πάει για πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και φυσικά χρειάζεται ομοφωνία για να παρθεί η απόφαση επιβολής των όποιων μέτρων.
Η πραγματικότητα και οι προεκλογικές ανάγκες του κ.Κατρούγκαλου έχουν πάρει διαζύγιο.
- Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στο μέτωπο του «Πορθητή» και τι να περιμένουμε όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του «Γιαβούζ»;
Ο Πορθητής συνεχίζει ανενόχλητος και το Γιαβούζ είναι εν πλώ για τον κόλπο της Αμμόχωστου. Είναι πιθανόν να ξεκινήσει γεωτρήσεις για λογαριασμό του Ψευδοκράτους μέσα στον επόμενο μήνα.
- Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη συστοιχία πυραύλων S-400, αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες. Βλέπετε νέα ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ; Και αν ναι, πως αυτό θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά;
Η ένταση θα υπάρξει αλλά θα είναι ελεγχόμενη από την άποψη ότι ναι μεν θα εκπαραθυρωθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F35 η Τουρκία και θα απολέσει την παραγγελία των 120 μαχητικών, ωστόσο δεν θα της επιβληθούν από την πλευρά του Προέδρου Τράμπ ουσιαστικά επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία CAATSA που ψηφίστηκε το 2017 από το Κογκρέσο.
Αυτό νομίζω ότι επεδίωξε και ο Ερντογάν στη διμερή του συνάντηση στην Οσάκα με τον αμερικανό πρόεδρο, αν και είναι ασαφές σε τι βαθμό τελικά θα το επιτύχει, δεδομένου ότι στην ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα επιβάλετε κυρώσεις σε περίπτωση παραλαβής των S-400 από την Τουρκία, ο Τράμπ απάντησε «το εξετάζουμε».
Η εν λόγω νομοθεσία επιδιώκει να περιορίσει τις ελευθερίες του Προέδρου των ΗΠΑ «υποχρεώνοντας» τον να επιλέξει μεταξύ 12 διαφορετικών επιπέδων κυρώσεων εναντίον χωρών όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Η επιδίωξη περιορισμού των προεδρικών ελευθεριών προέκυψε ως απόρροια των κατηγοριών εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Το αντιτουρκικό και αντι-ερντογανικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν είναι κάτι που μπορεί πολύ απλά να αγνοήσει ο κ.Τράμπ εν μέσω προεκλογικής περιόδου την ώρα που τα «αντιτουρκικά» νομοθετήματα που σχετίζονται με τη μη-παράδοση των F35, την ενεργοποίηση του CAATSA και την ψήφιση του East Mediterranean Act περνάνε με ευρύτατες πλειοψηφίες από τη Γερουσία.
- Το ρωτώ γιατί οι προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας συνεχίζονται, με τούρκους αξιωματικούς να δηλώνουν ότι με την απόκτηση των S-400 από τη Μόσχα, τα ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 «δεν θα πετούν στο Αιγαίο και τα ελληνικά πλοία δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν»...
Αυτά είναι υπερβολές που οι τουρκικές υπηρεσίες ψυχολογικού πολέμου επιδιώκουν να καλλιεργήσουν και να τροφοδοτήσουν όσους επιδιώκουν αψυχολόγητα να τις αναμεταδώσουν άνευ κριτικής αξιολόγησης και επιστημονικού φιλτραρίσματος, η δυνατότητα του οποίου υπάρχει στην Ελλάδα (και δευτερευόντως) στην Κύπρο.
Πρώτα απ' όλα οι Τούρκοι από τη στιγμή που θα προμηθευθούν τους S-400 θα πρέπει να βρουν έναν πολύ δύσκολο τεχνικά τρόπο τα αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα τους να μην αναγνωρίζονται ως εχθρικά από τα ρωσικά ραντάρ που είναι πάνω στο σύστημα (IFF-Identification Friend or Foe).
Δεν είναι απλώς θέμα συμβατότητας του συστήματος με τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας που αντιμετώπισε η Ελλάδα με τους S300 και τους Patriot. Είναι θέμα σε περίπτωση εμπλοκής να μην πυροβολήσεις τα δικά σου F16 εάν ενεργοποιήσεις τα S400.
Ακόμη και εάν λύσουν αυτό το θέμα η Ελληνική αεροπορία και η ελληνική αεράμυνα που έχει λύσει το ζήτημα του IFF ενσωματώνοντας τα S300 στο ενιαίο αντιαεροπορικό μας σύστημα, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα επιτιθέμενα τουρκικά μαχητικά, εγκλωβίζοντας τα καθώς επιχειρούν παράβαση/παραβίαση πάνω από το Αιγαίο ή στη Ν.Α. Μεσόγειο έως το σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Εάν εγκλωβίσουν αυτοί τα δικά μας μαχητικά καθώς αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά το ίδιο μπορεί να κάνει και η ελληνική αεράμυνα με τα δικά τους.
Ποιο πιστευτό ίσως θα ήταν το επιχείρημα περί βαλλιστικού/πυραυλικού εκφοβισμού της Ελλάδας από τους υπό κατασκευή τουρκικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά πριν εξετάσουμε αυτό τον φοβικό παραλογισμό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι και τα Patriot 3 και τα S300 που διαθέτουμε μπορούν καταρρίψουν όλους τους τουρκικούς πυραύλους όπως και τα τουρκικά μαχητικά.
Ας μην ξεχνούν άλλωστε ορισμένοι ότι και η Ελλάδα διαθέτει επιθετικά βαλλιστικά συστήματα μέγιστου (με την αναβάθμιση τους) βεληνεκούς 300χλμ τύπου ATACMS για να μην αναφερθώ στους πυραύλους SCALP που είναι στα Mirage 2000-5.