Η Ευρώπη δεν αντέχει και μια γαλλική περιπέτεια

Η Ευρώπη δεν αντέχει και μια γαλλική περιπέτεια

Της Μαίρης Βενέτη*

Σε αγώνα δρόμου και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι εδώ και μια εβδομάδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Μακρόν και οι συνεργάτες του ήδη έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, με την ελπίδα να καταφέρουν να καταλήξουν σε εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Προέδρου πάνω στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Πρωτοβουλίες που θεωρούνται ακόμα και μέσα από το περιβάλλον του Προέδρου εξαιρετικά ριψοκίνδυνες.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων στο γαλλικό τύπο, η Γερουσία αποτελεί έναν από τους κύριους αντιπάλους του όσον αφορά την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει τους πολιτικούς θεσμούς.

Ο Μακρόν προεκλογικά είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 25%.
-Διεύρυνση των εκλογικών περιφερειών.
-Περιορισμός στις συνεχόμενες θητείες των κοινοβουλευτικών (μέχρι τρεις φορές).
-Υιοθέτηση μερικής αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.

Οι πρωτοβουλίες του Μακρόν απαιτούν στην ουσία συνταγματική μεταρρύθμιση και αυτή με τη σειρά της απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία. Στο πλευρό του Προέδρου είναι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ο οποίος και καλείται να βρει έναν τρόπο «επικοινωνίας και προώθησης» των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.Ο χρόνος βέβαια πιέζει, καθότι το χρονοδιάγραμμα του Μακρόν περιλαμβάνει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων εντός του καλοκαιριού. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθότι η Γερουσία επιδίδεται ήδη σε τακτικές αποπροσανατολισμού έναντι να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις.

Οι επικεφαλής της Γερουσίας έχουν κατ 'επανάληψη εκδηλώσει την αντίθεση τους, ειδικά όσον αφορά την μείωση των βουλευτών, αλλά και τον περιορισμό των θητειών τους σε τρεις.

Σε συνέντευξη του μάλιστα ο Πρόεδρος της Γερουσίας, κ. Λαρσέ, στην ουσία επιτέθηκε στον Μακρόν «για αμφιβόλου αξίας προτάσεις», οι οποίες μάλιστα πλήττουν τα συμφέροντα του οργάνου και για αυτό ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας «να μην μπει καν στον κόπο να διεκδικήσει την ψήφο της Γερουσίας».

Με συνεντεύξεις τους έχουν συνταχθεί με τον κ. Λαρσέ τρεις πολύ δυνατοί σύμμαχοι: Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέζ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Γερουσία κ. Ρεταγιό και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, κ. Ζακόμπ.

Κατά την άποψη πολλών πολιτικών αναλυτών, ο μόνος τρόπος για τον Μακρόν να προωθήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις αυτές, είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η υιοθέτησή τους χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. Όμως, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι τα δημοψηφίσματα ανοίγουν τους ασκούς της πολιτικής περιπέτειας. Στην ίδια παγίδα βρέθηκε άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προέβει σε δημοψήφισμα έναντι να εφαρμόσει τις προτάσεις του το 2016. Οι Ιταλοί δεν ενέκριναν την συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε, βάζοντας τέλος στην μέχρι τότε πρωθυπουργία του.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να αποφύγει ανάλογες πρακτικές, όχι μόνο για τη δική του πολιτική μακροημέρευση στο νέο του αξίωμα, αλλά και για λόγους ευρύτερων ισορροπιών.

Με το Brexit να είναι εν εξελίξει και την Ιταλία να αναζητεί κυβέρνηση σε μια καίρια οικονομική συγκυρία για τη δημοσιονομική της ισορροπία, το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει αντοχή για μια τρίτη περιπέτεια και μάλιστα γαλλικού μεγέθους.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση για τις εν λόγω εξελίξεις, ειδικά απ' όσους κατέχουν γαλλικό χρέος, αλλά και γενικότερα από όσους μετέχουν στις χρηματαγορές.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.