Στην αρχή, είχε περάσει στα ψιλά των χρηματιστηριακών άρθρων και των επενδυτικών στηλών. Ίσως, σε αυτό να συνέτεινε και η πτώση της τάξεως του -57%, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της στην ΕΝ.Α., δηλαδή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η μεταγενέστερη άνοδος της κατά +50%, μέχρι τα 0,0929 ευρώ την έφερε στον αφρό της επικαιρότητας.
Αναφερόμαστε στην μετοχή της Cairo Mezz (ΚΑΙΡΟΜΕΖ), που διαπραγματεύεται στην αγορά ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τις 29 Σεπτεμβρίου. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η μετοχή της Cairo Mezz, πρέπει να ξαναθυμηθούμε το τι συμβαίνει με τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Κάθε τιτλοποίηση περιέχει μια μεγάλη γκάμα δανείων, κάποια εκ των οποίων έχουν ισχυρές εξασφαλίσεις, κάποια έχουν ενδιάμεσες εξασφαλίσεις και κάποια στερούνται εξασφαλίσεων. Σε κάθε τιτλοποίηση, εκδίδονται ομολογίες υψηλής εξασφάλισης (senior notes) οι οποίες αποτελούνται από τα καλύτερης ποιότητας μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ομολογίες ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine notes) και ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης, οι οποίες εξοφλούνται τελευταίες και αφού έχουν πληρωθεί πρώτα τα κεφάλαια και οι τόκοι των senior και των mezzanine notes.
Στα πλαίσια της προσπάθειας της Eurobank, να απαλλαγεί από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα τιτλοποίησε ένα μέρος αυτών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και την τιτλοποίηση αυτήν την ονόμασε Cairo. Η τιτλοποιήση αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πελατών της λιανικής τραπεζικής ύψους 4,8 δισ. (Cairo1 και Cairo2) και μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 2,7 δισ. (Cairo3).
H Eurobank Holdings εισέφερε το 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes Β2) και το 44,9% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes C2) της συνολικής τιτλοποίησης Cairo, στην Cairo Mezz. Και ως αντάλλαγμα για την εισφορά αυτή σε είδος, η Eurobank Holdings έλαβε τις νέες μετοχές της κυπριακής εταιρείας, Cairo Mezz PLC, τις οποίες έδωσε δωρεάν στους μετόχους της. Έτσι οι μέτοχοι της Eurobank έλαβαν 1 μετοχή της Cairo Mezz δωρεάν για κάθε 12 μετοχές της Eurobank που κατείχαν.
Ουσιαστικά το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, είναι αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η βασική δραστηριότητά της Cairo Mezz είναι η διαχείριση τους. Τα έσοδα της εταιρείας θα προκύψουν από την επιτυχή διαχείριση των κόκκινων δανείων και από τις επιτυχείς προσπάθειες ανάκτησης μέρους των δανείων, που δεν εξυπηρετούνται. Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου Deloitte, η εύλογη αξία των μετοχών της Cairo Mezz, δηλαδή της περιουσίας της που πιθανότατα θα ανακτηθεί, προσδιορίζεται στα 57,4 εκατ. ευρώ.
Από τι εξαρτάται η ανάκτηση αυτού του ποσού; Από την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από τα δάνεια. Και τα οφειλόμενα ποσά μπορούν να εισπραχθούν με δυο τρόπους. Είτε μέσα από την αποπληρωμή των δανείων από τους δανειολήπτες, είτε μέσα από την εκποίηση των εξασφαλίσεων / εγγυήσεων των δανείων, που είναι κατά βάσιν ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία των εσόδων της Cairo Mezz, εξαρτάται απόλυτα από την δυναμική που θα αναπτύξει η ελληνική οικονομία. Αν τα πράγματα πάνε καλά, κάποιοι δανειολήπτες μπορεί να αρχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα δε, οι τιμές των ακινήτων θα επιστρέψουν σε αποτιμήσεις πριν από τη κρίση, ώστε να ρευστοποιηθούν σε υψηλότερες τιμές. Αν όμως η πορεία των εξελίξεων είναι αρνητική, τότε η ανάκτηση των δανείων θα δυσκολέψει ιδιαίτερα.
Με δυο λόγια, το στοίχημα της επένδυσης στην μετοχή της Cairo Mezz, είναι το ίδιο με το στοίχημα της Ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν η κεφαλαιοποίηση της Cairo Mezz, δηλαδή η αξία που της δίνουν οι επενδυτές, ανέρχεται στα €28,72 εκατ., δηλαδή στο 50% της εύλογης αξίας όπως αυτή προσδιορίστηκε από την Deloitte, στα €57,4 εκατ.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.