Ο νέος χρόνος ξεκίνησε με αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή και οριοθετήθηκε στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη περίοδο.
Όπως συνήθως μετά από κάθε ανασχηματισμό, έτσι και τώρα, έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από τις αλλαγές και πώς αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Και αυτή όμως η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που θα εφαρμόσει.
Θα σταθώ μόνο στο θέμα της δημιουργίας «Υφυπουργείου για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια». Θα το προτιμούσα "Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων". Είναι επιβεβαιωμένο, όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι λόγω των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων, πολλές δυνατότητες των γυναικών παραμένουν αναξιοποίητες, ακόμη και σήμερα.
Το πρώτο βήμα, της λειτουργίας του υφυπουργείου είναι σημαντικό.
Το επόμενο βήμα, όμως, είναι ακόμη σημαντικότερο. Γιατί όταν στέλνεις κάποια/ον στην μάχη, έχεις χρέος να «γεμίσεις» την φαρέτρα του με «όπλα».
Κι έχει να κάνει με το περιεχόμενο του νέου υφυπουργείου, τις αρμοδιότητες που θα δώσουν την δυνατότητα διαμόρφωσης του Δυναμικού Οδικού Χάρτη πορείας για την επίτευξη των στόχων του, ώστε να φτάσουμε στο σημείο τα μέλη της Ελληνικής Κοινωνίας να νιώθουν ότι μπορούν να ζουν με ίσους όρους,
Οι πολιτικές αρμοδιότητες του νέου υφυπουργείου, επιβάλλεται να είναι στην κατεύθυνση των 5 σημείων που και ο ανεξάρτητος οργανισμός, European Women?s Lobby, με βάση μελέτη αναδεικνύει, προκειμένου να δημιουργηθεί ισχυρή και δίκαιη κοινωνία και παράλληλα η πολιτική και οι θεσμοί εξουσίας να γίνουν πιο φιλικές και πιο κατάλληλες για την συμμετοχή των γυναικών ή καλύτερα, των μελών της κοινωνίας:
Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης: Επένδυση στις ικανότητες και τις δεξιότητες των γυναικών που διστάζουν, μέσα από ειδικά προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης.
Αύξηση υποψηφιοτήτων: Καθιέρωση συστημάτων ποσοστώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια και οι ισότιμες πιθανότητες εκλογής.
Θωράκιση της ισότητας: Μηδενική ανοχή στο σεξισμό και την σεξουαλική παρενόχληση ώστε να σπάσουν οριστικά όλα τα εξουσιαστικά ταμπού του ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος.
Διάθεση κεφαλαίων: Διευκολύνσεις στην παροχή χρηματοδότησης που προορίζεται για γυναίκες υποψηφίους μέχρις ότου επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση.
Κοινωνική φροντίδα και υποδομές: Προσαρμογή των ωραρίων λειτουργίας των θεσμών εκπροσώπησης ώστε να ευνοούν τη συμμετοχή γυναικών επιφορτισμένων με την φροντίδα της οικογένειας, προσφορά παιδικών σταθμών και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ειδικών αδειών και διευκολύνσεων μητρότητας κλπ.
Για να πραγματοποιήσει τον ρόλο του και προκειμένου να διαφυλαχτεί η θεσμική βαρύτητα των πολιτικών της ισότητας των φύλων, πρέπει να έχει την αυτοτέλειά του, αλλά και την πολιτική και οικονομική στήριξη, ώστε να υπάρχουν δυναμικά αποτελέσματα στον τομέα της ισότητας. Εξάλλου το ζήτημα της ισότητας τίθεται δυναμικά πλέον και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία του θεσμού, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη σύνθεση του συμβουλίου των Επιτρόπων και των πολιτικών που διαμορφώνουν, στην κατεύθυνση μιας ισχυρή, δίκαιης και ενωμένης Ευρώπης.
Η κ. Μαρία Συρεγγέλα που αναλαμβάνει ως νέα υφυπουργός, μέχρι χθες Γεν. Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, είναι πρόσωπο με θετικά χαρακτηριστικά. Διαθέτει γνώση, εμπειρία, σεβασμό στη θεσμική λειτουργία αλλά και ικανότητες σύνθεσης πολιτικών και διαφορετικών απόψεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι χαίρει διαπαραταξιακής εκτίμησης.
Εύχομαι επιτυχία στο έργο της! Θα είναι προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας!
*Η Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη είναι πρώην βουλευτής & νομάρχης Ηρακλείου