Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε στην περίφημη κατάθεση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Βουλή για την υπόθεση της «Folli Follie», που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος, ούτε δικαιολογείται και από τη ρηχότητα της αγοράς. Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά του κοινού». Οσο λοιπόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά του «κοινού», έτσι και το «κοινό» δεν μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Κ. αντιλαμβάνεται τον σκοπό της και τη λειτουργίας της. Και το «κοινό», δεν είναι πλέον οι όρθιοι «παίκτες» της Σοφοκλέους της δεκαετίας του '80 που παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις στο λεγόμενο κάγκελο. Δεν είναι οι γραφικοί αδαείς «παίκτες» των ΕΛΔΕ και των περιπτέρων. Το «κοινό» είναι εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και ειδικά στη «Folli Follie», που ήταν μέχρι πρότινος στον Δείκτη MSCI της Morgan Stanley, το «κοινό», δηλαδή οι μέτοχοι, είναι κυρίως από το εξωτερικό, θεσμικοί αλλά και στρατηγικοί. Περιμένει λοιπόν ο ξένος θεσμικός επενδυτής να ενημερωθεί από την Ε.Κ., την εγχώρια αρμόδια χρηματιστηριακή αρχή, για το θέμα της «Folli Follie».
Και αυτό που μαθαίνει είναι πως θα εξετασθεί η περίπτωση υποτιμητικής κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια των πτωτικών συνεδριάσεων. Επίσης μαθαίνει για την ευχή της Ε.Κ., περί διάψευσης της ανάλυση του Quintessential Capital Management fund και περί συνέχισης της λειτουργίας της «Folli Follie» προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Τέλος ενημερώνεται για τον πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, καθώς τόσα χρόνια ο έλεγχος γινόταν από ένα κινεζικό παραμάγαζο και όχι από μία από τις «Big Four» διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες.
Εκείνο που προκάλεσε τη θυμηδία των θεσμικών επενδυτών ήταν η δήλωση πως η Ε.Κ. θα ζητήσει από το Quintessential Capital Management να προβεί σε «αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία». Στις προηγμένες αγορές, χιλιάδες αντικρουόμενες αναλύσεις παρουσιάζονται καθημερινά, με συστάσεις αγορών ή πωλήσεων, δίχως να καλούνται οι αναλυτές να δίνουν περαιτέρω εξηγήσεις στις ελεγκτικές αρχές. Οι εισηγμένες εταιρείες που εποπτεύονται από τις αρχές οφείλουν να είναι διαφανείς, να παρουσιάζουν ακριβή στοιχεία, να ελέγχονται διεξοδικά και να συμμορφώνονται στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Η τήρηση των ανωτέρω είναι στην ουσία η δουλειά της Ε.Κ.