Οι τηλεφωνικές οχλήσεις από δήθεν πωλητές χρηματοπιστωτικών και χρηματιστηριακών προϊόντων, τείνουν να λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Οι κλήσεις αυτές γίνονται με τη μέθοδο του λεγόμενου «cold selling». Δηλαδή, με την προσπάθεια προσέλκυσης πιθανών πελατών για να αγοράσουν είτε το προϊόν ή την υπηρεσία του πωλητή, χωρίς προηγούμενη επαφή με τον πωλητή που πραγματοποιεί την κλήση.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα τηλεφωνήματα από αριθμούς με το πρόθεμα 0044, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας ανύποπτων πολιτών. Στη άλλη άκρη της γραμμής μια ενθουσιώδης φωνή που ομιλεί την ελληνική γλώσσα με ίχνη βρετανικής προφοράς, που δήθεν προσφέρει αξιοπιστία παραπέμποντας συνειρμικά στο City του Λονδίνου, προσπαθεί να μας ταξιδέψει στον μαγικό χώρο των επενδύσεων, των διαδικτυακών χρηματιστηριακών συναλλαγών και των αποδόσεων.
Συνήθως, η τηλεφωνική επαφή, αποσκοπεί στην πώληση διαδικτυακών υπηρεσιών για συναλλαγές σε Forex δηλαδή σε συνάλλαγμα, σε commodities , δηλαδή σε εμπορεύματα όπως είναι ο χρυσός και το πετρέλαιο, σε CFD δηλαδή σε συμβόλαια που παραπέμπουν σε μετοχικούς τίτλους και σε άλλα εξωτικά επενδυτικά προϊόντα όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.
Οι ανυποψίαστοι επενδυτές, τα στοιχεία των οποίων ουδείς γνωρίζει πως έχουν φτάσει στα χέρια των πωλητών που προωθούν την τηλεφωνική πώληση, κατευθύνονται με μαεστρικό τρόπο, σε μια «επαφή» με τις υπηρεσίες που προσφέρονται, μέσω sites που έχουν ενδιαφέροντα γραφικά και απεικονίζουν κέρδη και αποδόσεις και με μαρτυρίες «επιτυχημένων» πελατών των πλατφορμών αυτών.
Το τυράκι στη φάκα, είναι ότι οι λογαριασμοί αυτοί των συναλλαγών ανοίγουν ταχύτητα, χωρίς να απαιτείται η «χαρτούρα» που απαιτείται από για το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες και σε εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Όλα γίνονται εύκολα και με ταχύτητα. Η πλατφόρμα συναλλαγών μάλιστα προσφέρει τη δυνατότητα της παροχής συμβουλών, τεχνικών εργαλείων βοήθειας για την πραγματοποίηση κερδοφόρων συναλλαγών, καθώς και άλλων δελεαστικών υπηρεσιών.
Η προσγείωση στη πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο πελάτης χάνει τα κεφάλαια του σε μηδενικό χρόνο, μέσα από ένα κρεσέντο συναλλαγών. Στη χειρότερη των περιπτώσεων τα κεφάλαια του εξαφανίζονται, αφού εκ του αποτελέσματος, το σχήμα στο οποίο έστειλε τα χρήματα του ήταν φάντασμα. Υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες παρ’ όλο που φαίνεται ότι ο πελάτης έχει αποκομίσει κέρδος από τις συναλλαγές του, το κέρδος αυτό δεν του αποδίδεται, λόγω σκόπιμων καθυστερήσεων και δήθεν τεχνικών προβλημάτων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από μια σειρά τέτοιου είδους περιστατικών που συνέβησαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έβγαλε μια ανακοίνωση προειδοποίηση για τους επενδυτές, απέναντι στις διαδικτυακές απάτες. Θα μου πείτε και καλά τι έγινε; Πρώτη φορά βγήκε τέτοια ανακοίνωση; Η ανακοίνωση της Ε.Κ. δεν είναι αποτελεί μια τυπική παρέμβαση στο πρόβλημα, που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, ειδικά τώρα που η άνοδος του χρηματιστηρίου αρχίζει να καταλαμβάνει μέρος των ειδήσεων σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε στη δεύτερη σελίδα της ανακοίνωσης της, την διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι επενδυτές πριν από τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας, την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης, την εκτέλεση οποιασδήποτε μεταφοράς χρημάτων και οποιασδήποτε συναλλαγής. Μια διαδικασία που πρέπει απαρέγκλιτα να ακολουθούν όσοι επενδυτές σέβονται τον εαυτό τους και επιθυμούν να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους, από τους απατεώνες. Διότι είναι άλλο πράγμα να χάνεις τα κεφάλαια σου από ατυχείς επενδυτικές επιλογές και άλλο να τα χάνεις διότι συνεργάστηκες με έναν απατεώνα.
Ακολουθούν οι οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: