Οικονομία και ανάπτυξη δίχως χρηματιστήριο, δεν υπάρχουν. Το χρηματιστήριο αποτελεί τον βασικό πρωτογενή μηχανισμό χρηματοδότησης μιας επιχείρησης, από την ίδια την αγορά. Στο χρηματιστήριο οι εταιρείες πωλούν μέρος των μετοχών τους στους επενδυτές και αυτοί με τη σειρά τους, επενδύουν τα κεφάλαιά τους στο επιχειρηματικό σχέδιο, στη διοίκηση και στις προοπτικές των εταιριών.
Επομένως για να είναι ζωντανό ένα χρηματιστήριο και να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, θα πρέπει να διαθέτει εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια, αλλά και επενδυτές που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια και αναζητούν ευκαιρίες. Αυτή είναι ουσία. Η άνοδος και η πτώση των αγορών, τα bull και τα bear markets, έπονται.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε δει αρκετές εταιρείες να εισέρχονται στο χρηματιστήριο μέσω δημοσίων εγγραφών. Αντίθετα, είναι μεγάλος ο αριθμός των εταιρειών που έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους από το χρηματιστήριο. Αυτό αποδεικνύει ότι το χρηματιστηριακό ταμπλό, διακρίνεται από μια στρεβλότητα. Όμως οι λύσεις βρίσκονται και έξω από το χρηματιστηριακό ταμπλό και εκεί τις αναζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Με τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό να υποχωρεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο, διάφορες εναλλακτικές μορφές επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων. Αναζητήθηκε λοιπόν, ο σχεδιασμός εξειδικευμένων επενδυτικών προϊόντων και εργαλείων, που θα δώσουν ανάσες ανάπτυξης σε μια σειρά φιλόδοξων επιχειρήσεων που χρειάζονται κεφάλαια.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκσυγχρονίζει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο υιοθετώντας λύσεις, που θα αλλάξουν άρδην το επενδυτικό οικοσύστημα. Ο νόμος 4706/2020, δίνει συγκεκριμένες λύσεις μέσω του νέου τύπου Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που είναι funds με τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου. Έτσι, σύγχρονοι επενδυτικοί όροι όπως είναι τα Hedge Funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου), και τα Private Equity Funds (κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών), θα αποτελούν σύντομα κομμάτι και της εγχώριας χρηματιστηριακής πραγματικότητας.
Με αυτήν την κίνηση δίδονται ταυτόχρονα τρεις απαντήσεις.
Η πρώτη, αφορά όσους ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο, με την χρήση παρόμοιων επενδυτικών εργαλείων και οχημάτων στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στο City του Λονδίνου, ή σε «επενδυτικούς παραδείσους» με χαλαρό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο. Όλοι αυτοί κάλλιστα θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα έχοντας και το πλεονέκτημα του επενδυτικού ευρωπαϊκού διαβατηρίου.
Η δεύτερη, αφορά τις εταιρίες, που αναζητούν εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους. Θα μπορούν πλέον να απευθυνθούν σε περισσότερες πηγές κεφαλαίων, που προσφέρουν διαφορετικό επενδυτικό προφίλ, διαφορετικούς όρους χρηματοδότησης και διαφορετικούς τρόπους μετοχικής συμμετοχής.
Και η τρίτη, αφορά την ευρύτατη επενδυτική κοινότητα, που θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να τοποθετήσει τα κεφάλαια της, ακόμα και τις αποταμιεύσεις της, ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα από επενδυτικά εργαλεία και προϊόντα. Ειδικά σήμερα, που οι αποδόσεις των καταθέσεων είναι μηδενικές. Έτσι οι επενδυτές θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο που επιθυμούν, κάτω από την ομπρέλα του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ελπίζουμε η άνοιξη που βιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, να μην περιοριστεί στη δημιουργία υπεραξιών. Αλλά να εξαπλωθεί και στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και νέων επενδυτών, μέσα από τη διεύρυνση των επενδυτικών εργαλείων και προϊόντων που πλέον προσφέρονται.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.