Η επιβράβευση της ανικανότητας…

Του Γιάννη Παντελάκη

Τον περασμένο χειμώνα, οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από το χιόνι. Οι ντροπιαστικές εικόνες που είναι νωπές ακόμα, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πριν λίγες μόλις ημέρες, ένας ακόμα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι που ζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση ή σε πρόχειρα καταλύματα που φτιάχνουν μόνοι τους. Χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραβεύσει τον άνθρωπο που έχει διαχειριστεί το προσφυγικό. Τον πρότεινε για επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! 

Η κυβέρνηση, έχει πάψει να μας εκπλήττει, συμβαίνει καιρό αυτό. Γιατί να μην οδηγηθεί και σε μια τέτοια επιλογή; Ενός ανθρώπου δηλαδή, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα και αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων, όπως παραδέχονται στις κατ'' ιδίαν συζητήσεις τους ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Το πρόβλημα του προσφυγικού, δεν συνδέεται με οικονομικούς πόρους, αυτοί έχουν δοθεί και εξακολουθούν να δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη χώρα μας η οποία αδυνατεί να τους απορροφήσει με ικανοποιητικό τρόπο. Το πρόβλημα, που έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις –αλλά υποβαθμίζεται - έχει τις αιτίες του και στην ανικανότητα και αδιαφορία της κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου υπουργού. Του Γ. Μουζάλα.

Προτείνοντας τον για την  κρίσιμη θέση του επιτρόπου της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος «ήταν από τους πρωταγωνιστές της διαχείρισης της μείζονος ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης με αποτελεσματικότητα, αλλά και αμετακίνητη προσήλωση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην προστασία των προσφύγων και των αδυνάτων».

Η πραγματικότητα βέβαια, είναι θεαματικά διαφορετική, όπως συμβαίνει συνήθως. Επί υπουργίας Μουζάλα, σχεδόν όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες που αναζήτησαν προστασία. Παρότι τα κονδύλια από την Ε.Ε. είναι μεγάλα, είτε δεν απορροφώνται, είτε δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Το αποτέλεσμα, το καταγράφουν τα ρεπορτάζ και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Ο Boris Cheshirkov, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανέδειξε πριν δυο ημέρες (μέσω της HuffPost Greece), τις εντελώς ακατάλληλες συνθήκες που καλούνται να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Επικαλέστηκε στοιχεία του ίδιου του υπουργείου βάσει των οποίων στη Λέσβο, σε κέντρο διαμονής  με προδιαγραφές για 2.330 άτομα, ζουν 5.476, στη Χίο αντί για 894 άτομα ζουν 1721, στη Σάμο σε κέντρο με χωρητικότητα 700 άτομα, στοιβάζονται 2.608. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, οι εγκαταστάσεις ακατάλληλες, πολλοί ζουν ακόμα σε σκηνές χωρίς κανένα μέσο θέρμανσης.

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του που εργάζονται με τους πρόσφυγες στη Λέσβο και τη Σάμο, βλέπουν μόνο συντετριμμένους ανθρώπους. Όπως είπε «στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε εβδομάδα η κλινική των γιατρών δεχόταν κατά μέσο όρο 6-7 σοβαρότατα περιστατικά ψυχικής υγείας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και ψυχωτικά επεισόδια. Τον Αύγουστο, δεκαεννιά πρόσφυγες, αυτοτραυματίστηκαν ή έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας στη Λέσβο». Η κυβέρνηση, δεν δείχνει απλά να μη ενδιαφέρεται για όλα αυτά, προτείνει τον αντικειμενικά υπεύθυνο γι αυτές τις καταστάσεις, για επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης…