Η σημαντικότατη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, για την δημιουργία κέντρου δεδομένων (data center) που αφορά τις δραστηριότητες cloud services, ύψους 300-400 εκατ. ευρώ, πιστοποιεί ότι κάτι αλλάζει στη χώρα. Η επένδυση θα δημιουργήσει σε πρώτη φάση 100 θέσεις εργασίας για μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα προσφέρει μια προστιθέμενη αξία, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.
Σε όσους βιάζονται να υποτιμήσουν την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι ένα ακόμα data center που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα data centers της χώρας, όπως είναι αυτά της Lamda Helix Athens 1 & 2, της MedNautilus Athens & Koropi, της Marousi Cloud Module 1, της Synapsecom SNC-2, της Cloudrock CR1 και της Lancom Athens, αρκεί να αναφέρουμε ότι το data center της Microsoft στην Ελλάδα, θα είναι ένα από τα 9 που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και που θα υποστηρίζουν το παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστικού νέφους.
Διαβάζοντας μάλιστα την ανάλυση του Σπύρου Λιώλη που ασχολείται επαγγελματικά με τις ψηφιακές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, από τη μακρινή Ατλάντα των ΗΠΑ, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η επένδυση της Microsoft, είναι ακόμα πιο σημαντική από αυτό που δείχνει. Σύμφωνα με τον Σπύρο Λιώλη, οι εταιρείες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα Data Center το κάνουν με ορίζοντα τριών επταετιών, διότι ο τυπικός ορίζοντας λειτουργίας ενός Data Center πριν χρειαστεί κάποια αναβάθμιση Η/Μ εξοπλισμού είναι τα 7 χρόνια. Επομένως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι μιας 20ετίας. Οι εταιρείες του μεγέθους της Microsoft, προβαίνουν σε μια PEST (Political, Economical, Social, Technological) ανάλυση πριν αποφασίσουν, το που θα επενδύσουν. Το πιο σημαντικό λοιπόν και αυτό που ξεπερνάει κατά πολύ την αξία της επένδυσης του ενός δισ. ευρώ, είναι πως η αξιολόγηση της χώρας, έδειξε ότι σε Πολιτικό, Οικονομικό, Κοινωνικό και Τεχνολογικό επίπεδο, η χώρα πήρε μια τέτοια βαθμολογία, που δείχνει σταθερότητα και δείχνει ότι η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης.
Και ενώ το γεγονός αυτό, από μόνο του είναι απολύτως ενθαρρυντικό και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα βάση για να τονισθούν οι επενδύσεις στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, της ψηφιακής οικονομίας, της βιομηχανικής ανάπτυξης και των εξαγωγών, η κυβέρνηση στάθηκε και πάλι σε μια απαρίθμηση των γνωστών στρατηγικών επενδύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί. Που είναι επενδύσεις σε ακίνητα, σε τουριστικές εγκαταστάσεις και σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Και μόνο μία, αυτή της Intertrade Hellas, αφορά βιομηχανική επένδυση στο χώρο της παραγωγής χαρτιού tissue, ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ. Όλες λοιπόν, πλην μίας, είναι επενδύσεις που δεν αλλάζουν ούτε τον χαρακτήρα, αλλά ούτε και τη δομή της εγχώριας οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Και φυσικά ουδόλως συμβάλλουν στη μετάβαση από μία κλειστή οικονομία, σε μία ανοιχτή, εξωστρεφή, σύγχρονη, καινοτόμο, δυναμική οικονομία.
Για εμάς, η επένδυση της Microsoft, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επενδύσεων του Digital Hub του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ηγετικής αμερικανικής εταιρείας στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας Cisco στη Θεσσαλονίκη και της μικρής, αλλά σημαντικής, γερμανικής εταιρείας Team Viewer στα Ιωάννινα.
Και δίπλα στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, πρέπει να συμπορευθεί η ελληνική βιομηχανία μαζί με την ελληνική μεταποίηση που θα παράγουν προϊόντα καινοτόμα, ποιοτικά και ανταγωνιστικά. Προϊόντα, που σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές και σε δεύτερη φάση θα διεμβολίσουν τις ξένες αγορές.
Προ ημερών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, μας υπενθύμιζε κάποια οικονομικά στοιχεία και κάποιους δείκτες που αποδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη αλλαγής μοντέλου. Σύμφωνα με αυτά, το μερίδιο της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, βρίσκεται στα 9,5%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 15% και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20%, ώστε να μην μετατραπεί η ΕΕ σε παρία της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ο υφυπουργός θέτει ως στόχο το 12% για την επόμενη τετραετία και το 15% έως το 2030. Θέτει παράλληλα ως στόχο των εξαγωγών, την επίτευξη του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 48% επί του ΑΕΠ, από το 37% που είναι σήμερα.
Τι μας λέει ο υφυπουργός; Ότι θα πρέπει να συγκλίνουμε προς τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς μέσους όρους αν θέλουμε να στεκόμαστε όρθιοι.
Ας σταθούμε στο μέλλον της Ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, που φαίνεται πως εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ας σταθούμε στις βαριές επενδύσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της Cenergy Holdings και των Σωληνουργείων Κορίνθου, που έχουν οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντων, που αποτελούν πρότυπα σε όλες στις χώρες του πλανήτη. Ας σταθούμε το χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπου οι επενδύσεις στη επόμενη τριετία θα υπερβούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα 650 εκατ. ευρώ σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση των επενδύσεων στο ΑΕΠ της τάξης του 86% έως 129%. Το 2019 η αξία παραγωγής φαρμάκων, άγγιξε τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο φαρμακευτικός κλάδος ήταν ο 4ος εξαγωγικός, με πωλήσεις σε 148 διαφορετικές χώρες.
Ας βάλουμε λοιπόν τις προτεραιότητες και ας αντιληφθούμε ότι το μέλλον της χώρας, περνάει μέσα από τις επενδύσεις στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και μέσα από τις επενδύσεις στα φουγάρα. Δηλαδή μέσα από τις επενδύσεις στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.