Η ελληνική οικονομία μπαίνει στο  2020 με το… δεξί

Η ελληνική οικονομία μπαίνει στο  2020 με το… δεξί

Του Μιχάλη Γκλεζάκου

Θα φανεί παράξενο, αλλά το 2020 είναι η μόνη χρονιά που ξεκινά με ένα ορθόδοξα δομημένο και αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.

Η νέα κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να προσελκύσει επενδύσεις, που αναμφίβολα αποτελούν την κυρίαρχη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει περάσει από τα λόγια στην πράξη, κάνοντας τις πρώτες προσπάθειες για την απεμπλοκή της επένδυσης του Ελληνικού, για την μετάβαση σε μια ψηφιακή δημόσια διοίκηση, για τη μείωση της φορολογίας κλπ. Μάλιστα, η πρόσφατη αποσαφήνιση των κυβερνητικών στόχων από τον υπουργό Οικονομικών ήταν ενθαρρυντική.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, ως κυρίαρχοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ορίζονται η δημοσιονομική ισορροπία, η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Αν αυτοί οι στόχοι υλοποιηθούν, η οικονομία μας θα μπει στο σωστό δρόμο. Ας δούμε γιατί.

1. ΒΒΒΒΒ Η δημοσιονομική ισορροπία θα προκύψει από τη νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών του κράτους (συγκράτηση δαπανών, διεύρυνση φορολογικής βάσης, περιορισμός φοροδιαφυγής). Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκαλώντας αύξηση της ΒΒΒΒΒ κατανάλωσης και των επενδύσεων. Παράλληλα, θα μπουν οι βάσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση μας ως την επενδυτική βαθμίδα κλπ. Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθεί το ιδανικό πλαίσιο για την ανάπτυξη.

2. ΒΒΒΒΒ Η ενίσχυση της ρευστότητας θα προκύψει από την ενίσχυση της βιωσιμότητας των τραπεζών (π.χ. σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ), από την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, από την αύξηση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων και βέβαια από την «επιστράτευση» των διαθέσιμων πόρων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργάνων και προγραμμάτων.

3.ΒΒΒΒΒ  Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, θα είναι απλά συνέπεια της υλοποίησης των προηγούμενων δύο στόχων, σε συνάρτηση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όντως διαθέτει η Χώρα μας. Το στοίχημα είναι αν οι επενδύσεις που θα προσελκύσουμε θα είναι αρκετές για να δώσουν την αναγκαία ορμή στην οικονομία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε κάπου 100 δισ νέες επενδύσεις στα επόμενα 5 χρόνια.

Στον πιο πάνω καλό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να προσθέσουμε την πολιτική σταθερότητα (η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εγκυμονεί πλέον κίνδυνο πρόωρων εκλογών) και την ευρεία αποδοχή της νέας κυβέρνησης.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη, που έχει γίνει αντιληπτό ευρύτερα, γι? αυτό και είδαμε το κόστος του μακροπρόθεσμου δανεισμού να πέφτει από το 4% στο 1,4%. Επίσης, οι ΒΒΒΒΒ εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι μάλλον ικανοποιητικές, αφού κυμαίνονται κατά μέσον όρο γύρω στο 2,5%.

Η πιο πάνω αισιόδοξη εικόνα κινδυνεύει να θολώσει από τη δύσκολη χρονιά που φαίνεται ότι θα περάσει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αποτελεί τον βασικό τροφοδότη του τουρισμού και τον βασικό πελάτη των εξαγωγών μας.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη μείωση του κόστους κεφαλαίου, θα βοηθήσει να εξυπηρετηθεί το κρατικό χρέος με λιγότερες θυσίες, να ενθαρρυνθούν οι νέες επενδύσεις, να αυξηθεί η κατανάλωση κλπ.ΒΒΒΒΒ 

Συμπερασματικά, το 2020 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για την Ελληνική οικονομία και να αποτελέσει εφαλτήριο για καλύτερες επιδόσεις στη συνέχεια. Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει αυτή την προοπτική είναι η ανατροπή ευαίσθητων γεωπολιτικών ισορροπιών και κυρίως η εμπλοκή μας σε κάποιες από τις περιπέτειες στις οποίες προσπαθεί να μας βάλει ΒΒΒΒΒ η Τουρκία.

*O Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής ΧρηματοοικονομικήςΒΒΒΒΒ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς