Στις 14 χώρες της Ευρώπης που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τα περιοριστικά μέτρα, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, όταν σε άλλες 15 χώρες παρατηρείται σταθεροποίηση ή ύφεση. Για πρώτη φορά μετά από ένα τρίμηνο και πλέον, στο σύνολο της Ευρώπης υπάρχουν δείγματα σταθεροποίησης τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Όμως η όποια σταθεροποίηση αποδεικνύεται «δώρο άδωρο», αφού η Ευρώπη συνεχίζει να "φλέγεται", με μέσο όρο 608,3 ημερήσιων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν αρκούν 120 τέτοια ημερήσια κρούσματα για να σημάνει ο συναγερμός του μέγιστου κινδύνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Με άλλα λόγια, ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας στην Ευρώπη είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας μπορούν να αντέξουν.
Η χώρα μας παραμένει «στο μάτι του κυκλώνα», με ρυθμό 310 ημερησίων κρουσμάτων στο 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού, διατηρώντας ένα σχετικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών που κινούνται σε έναν μέσο όρο 1000 και πλέον κρουσμάτων την ημέρα ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο που πέρασε, με το Λουξεμβούργο να έχει την πρώτη θέση με πάνω από 1.300 τέτοια περιστατικά.
Την ανοδική πορεία της πανδημίας βλέπουν μαζί με μας και η Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ECDC σταθεροποίηση ή ύφεση βλέπουν το Βέλγιο, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και η Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Αυξάνεται η μετάδοση
Δείγμα της ορμής της πανδημίας στη χώρα μας, είναι και τα αποτελέσματα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, που ο δείκτης θετικότητας των γρήγορων τεστ αντιγόνου πλησίασε το 12%. Η κορύφωση καταγράφηκε στην Ξάνθη όπου διαπιστώθηκε ακραίο ποσοστό θετικότητας 44,2%. Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι με δείκτη θετικότητας 22% η Θεσσαλονίκη μπήκε σε κατάσταση lockdown μια εβδομάδα πριν την υπόλοιπη χώρα. Κατά μέσο όρο, η χώρα εμφανίζει δείκτη θετικότητας 10,2% και τοποθετείται στην 20 θέση μεταξύ των λοιπών χωρών της Ευρώπης, όταν η Πολωνία που έρχεται πρώτη, έχει δείκτη θετικότητας 47,7%, με την Βουλγαρία δεύτερη με 37,9% και την Κροατία τρίτη 29,7%.
Στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της πανδημίας αναφέρθηκε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί έναν από τους λόγους -μαζί με τους άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στη διασπορά- που παρά τις δύο εβδομάδες lockdown στη χώρα και τρεις στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Μαρτίου. Επεσήμανε μάλιστα ότι με την πορεία που έχει πάρει η πανδημία, το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.
Οι νοσηλείες
Το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται αφόρητες πιέσεις, παρότι μέσα σε δυο μέρες, δημιουργήθηκαν 17 νέες κλίνες εντατικής και άνοιξαν άλλες 10 για περιστατικά covid, που προηγουμένως κάλυπταν γενικά περιστατικά. Συνολικά διαθέτουμε πλέον 1.220 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 651 αφορούν περιστατικά covid. Συνολικά το ποσοστό διαθεσιμότητας μέσα στο διήμερο, μειώθηκε από 21% σε 18%, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ - covid το ποσοστό διαθεσιμότητας είναι μόλις 15%. Στη Β. Ελλάδα, για τα περιστατικά της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, το ποσοστό διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ - covid είναι μόλις 6%, ενώ το αντίστοιχο για την Αττική είναι 25%.
Συνολικά οι κλίνες για πανδημικά περιστατικά φτάνουν πλέον τις 6.362 καθώς αυξήθηκαν κατά 288 στο διήμερο. Νοσηλεύονται 4.079 περιστατικά, με τα 1.250 να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τα 621 στην Αττική και τα 498 στη Λάρισα.
Σύμφωνα με το ECDC, αυξημένη ροή προς κλίνες εντατικής, αντιμετωπίζουν μαζί με τη χώρα μας σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα διαπιστώνεται από στοιχεία 12 χωρών, ότι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, καταγράφονται 3,2 νέες εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού σε εβδομαδιαία βάση. Ο αντίστοιχος δείκτης στη χώρα μας, φθάνει το 2,6 ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.
Οι θάνατοι
Αντίστοιχα στην 20η θέση βρίσκεται η χώρα και από πλευράς θανάτων, με 38,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 84,3 νεκροί και ο μέγιστος αριθμός θανάτων καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Τσεχία με 263,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Με όριο επικινδυνότητας τους 10 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού 20 χώρες ξεπερνούν το όριο αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενώ ο ρυθμός θανάτων βαίνει αυξανόμενος επί 65 ημέρες συνεχόμενα. Μόνο η Λετονία, Μάλτα και Ολλανδία είδαν να ανακόπτεται η συνεχής αύξηση την εβδομάδα που πέρασε, ενώ σταθεροποίηση ή μείωση καταγράφηκε στην Τσεχία, Ιρλανδία, Σουηδία και το Λιχτενστάιν.