Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρή κόκκινη κλώσσα, που σκάλιζε το χώμα στη φάρμα που ζούσε, μέχρι που ανακάλυψε μερικούς σπόρους σιταριού. Φώναξε τότε τους γείτονές της και τους είπε: «Αν φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους, θα μπορέσουμε να έχουμε ψωμί να φάμε.» «Ποιος θα με βοηθήσει στο όργωμα και στο φύτεμα;» ρώτησε η μικρή κόκκινη κλώσσα.
«Όχι εγώ«, είπε η αγελάδα, «τέλειωσε το ωράριο μου».
«Όχι εγώ«, είπε η πάπια, «σήμερα έχω ημιαργία».
«Όχι εγώ», είπε το γουρούνι, «έχω πάρει άδεια αιμοδοσίας».
«Όχι εγώ«, είπε η χήνα, «ψάχνω για δουλειά».
«Έχεις, γραφτεί στα μητρώα αγροτών; Έχεις πληρώσει τις εισφορές σου;» ρώτησε το μοσχάρι.
«Θα το κάνω τότε μόνη μου», είπε η μικρή κόκκινη κλώσσα. Κι έτσι κι έκανε. Όργωσε το χωράφι, φύτεψε τους σπόρους, πότισε το χωράφι, το σιτάρι ψήλωσε κι ωρίμασε, που έγινε ψηλό και ολόχρυσο. «Ποιος θα με βοηθήσει να θερίσω το σιτάρι;» ρώτησε τότε η μικρή κόκκινη κλώσσα.
«Όχι εγώ», είπε η πάπια, «σήμερα κάνω στάση εργασίας».
«Όχι εγώ, είναι εκτός της ειδικότητας μου», είπε το γουρούνι.
«Όχι εγώ, θα χάσω την επετηρίδα μου», είπε η αγελάδα.
«Όχι εγώ, θα χάσω το επίδομα ανεργίας», είπε η χήνα.
«Έχεις πάρει άδεια από τον αγροτικό συνεταιρισμό; Ή θα κατεβούν τα τρακτέρ στους δρόμους;» ρώτησε το μοσχάρι.
«Θα το κάνω τότε μόνη μου», είπε η μικρή κόκκινη κλώσσα. Κι έτσι κι έκανε. Θέρισε το σιτάρι, έφτιαξε το αλεύρι και έφτασε επιτέλους η ώρα να φτιαχτεί το ψωμί. «Ποιος θα με βοηθήσει να ζυμώσω το ψωμί;» ρώτησε η μικρή κόκκινη κλώσσα.
«Όχι εγώ, θα ήταν υπερωρία αν σε βοηθούσα», είπε η αγελάδα.
«Όχι εγώ, θα έχανα το επίδομα της έγκαιρης προσέλευσης», είπε η πάπια.
«Όχι εγώ, θα έχανα το επίδομα ωρίμανσης», είπε το γουρούνι.
«Όχι εγώ, θα ήτανε ρατσιστικό να ήμουν εγώ η μόνος βοηθός», είπε η χήνα.
«Μα το επάγγελμα του αρτοποιού είναι κλειστό! Υπάρχει άλλος φούρνος στα 672 μέτρα από εδώ!» είπε το μοσχάρι.
«Θα το κάνω τότε μόνη μου», είπε η μικρή κόκκινη κλώσσα. Ζύμωσε κι έψησε έξι φρατζόλες. Μύρισε όμορφα το φρεσκοψημένο ψωμί, σε όλη η φάρμα και τότε μαζεύτηκαν όλα τα ζώα. Όλα θέλανε - για την ακρίβεια απαιτούσανε -, μερίδιο απ' το ψωμί. Αλλά η μικρή κόκκινη κλώσσα είπε, «Όχι, μπορώ να φάω και τις έξι φρατζόλες μοναχή μου».
«Αίσχος - Κερδοσκοπία!», φώναξε η αγελάδα.
«Καπιταλιστική βδέλλα!», ούρλιαξε η πάπια.
«Απαιτώ ίσα δικαιώματα!», διαμαρτυρήθηκε η χήνα.
Το γουρούνι, απλώς γρύλισε, διότι βαρέθηκε να κάνει κάτι παραπάνω.
‘Έχεις υποβάλλει χαρτοσημασμένη αίτηση εις τριπλούν για να πάρεις θεωρημένη άδεια έγκρισης προϊόντος από την αγορανομία?’ ρώτησε το μοσχάρι.
Και γράψανε σε πλακάτ «Αδικία», «Η μικρή κόκκινη κλώσσα να φορολογηθεί», «Να κρατικοποιηθεί το ψωμί», «Τα πεινασμένα ζώα έχουν δίκιο», «Νόμος είναι το δίκιο του γουρουνιού» και κάνανε πορεία γύρω - γύρω από τη μικρή κόκκινη κλώσσα φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.
Τότε ήρθε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και είπε στη μικρή κόκκινη κλώσσα: «Δε πρέπει να είσαι τόσο άπληστη, δεν μπορείς να το φας μόνη σου«. «Μα εγώ δούλεψα μόνη μου, για να φτιαχτεί αυτό το ψωμί, κανένας άλλος δεν με βοήθησε», είπε η μικρή κόκκινη κλώσσα. «Ολομόναχη μου, τα έκανα όλα»
«Ακριβώς«, είπε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης. «Αυτή είναι η ομορφιά της ελεύθερης αγοράς. Καθένας μπορεί να δουλεύει όσο θέλει. Αλλά, με τους σύγχρονους κρατικούς κανονισμούς, το ψωμί θα πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα ζώα και η εσύ μικρή κόκκινη κλώσσα, θα πρέπει να δώσεις φόρο την μισή φρατζόλα ψωμιού στο κράτος, να πληρώσεις ακόμα φόρο ακίνητης περιουσίας για το χωράφι που όργωσες, να πληρώσεις για να δημοσιεύσεις στις εφημερίδες φωτογραφίες του ψωμιού που έψησες και να πληρώσεις εισφορές στα ταμεία των αγροτών, των μυλωνάδων και αρτοποιών, οπότε θα σου μείνει το ένα τέταρτο της φρατζόλας. Τι νομίζεις δηλαδή, ότι εσύ θα τρως και οι άλλοι θα πεινάνε;»
Και έζησε η μικρή κόκκινη κλώσσα καλά, με το ένα τέταρτο της φρατζόλας, και τα υπόλοιπα ζώα με τις ολόκληρες φρατζόλες ακόμα καλύτερα. Κι από τότε, η μικρή κόκκινη κλώσσα σταμάτησε. να φτιάχνει το ψωμί της σε αυτήν τη φάρμα και πήγαινε σε άλλη φάρμα. Οι γείτονές της όμως, η πάπια, η αγελάδα, το γουρούνι, η χήνα και το μοσχάρι, ξελιγωμένοι από την πείνα, αναρωτιούνται ακόμα μέχρι σήμερα, γιατί η μικρή κόκκινη κλώσσα δεν έφτιαξε ποτέ ξανά άλλο ψωμί.
Αυτήν την παραλλαγή του αγγλικού παιδικού παραμυθιού : "The little red hen", την είχαμε αναρτήσει το Δεκέμβριο του 2010, στην ιστοσελίδα tradenews του Ηλία Ζαχαράκη. Ασφαλώς από τότε, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Ίσως τα ζώα της φάρμας να χρησιμοποιούν άλλα επιχειρήματα. Ίσως το ψωμί που άφησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της φάρμας, στην κυριότητα της κλώσσας να είναι περισσότερο. Ωστόσο το γενικότερο πνεύμα του παραμυθιού, στην Ελλάδα του 2021, παραμένει ζωντανό. Στο χέρι μας είναι το παραμύθι αυτό, να μοιάζει σε λίγα χρόνια, παλαιό, ξοδεμένο, ξεφτισμένο και ξεπερασμένο.