Το 2020 κάνει ποδαρικό με την υπογραφή μιας σημαντικής σύμβασης στην Αθήνα, από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπένιαμιν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη. Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος συμφωνούν και προχωρούν τον αγωγό EastMed, οικοδομώντας από κοινού μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν είναι κατ’ ανάγκη εχθρός. Αλλά δική της είναι η επιλογή σε ποια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξαντλείται σε αδιέξοδες ρητορικές. Προχωρά σε ουσιαστικές πράξεις κατοχύρωσης των εθνικών μας δικαιωμάτων, όπως είναι η υπογραφή του EastMed και την ίδια ώρα προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Κι αυτός είναι ο ορθός τρόπος. Ούτε υποχωρητικότητα, ούτε αδιαλλαξία. Οι ώρες είναι κρίσιμες για ασκήσεις πατριδοκαπηλίας…
Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποκτήσει αίσθηση αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα των επόμενων ετών θα πρέπει να τον εμπνέει, να τους εξασφαλίζει ασφάλεια και ελπίδα για το μέλλον. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι ο ένας άξονας της πολιτικής για την αναδιάρθρωση της ίδιας της χώρας. Ο άλλος άξονας είναι η περιφρούρηση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Κι αν τα θέματα της Οικονομίας είναι από λίγο ως πολύ κατανοητά, εκείνα των εθνικών θεμάτων βρίσκονται σε ένα νεφελώδες τοπίο, εξαιτίας της ανέξοδης επένδυσης μιας εθνικιστικής δεξιάς και μιας δήθεν «πατριωτικής αριστεράς».
Η Τουρκία είναι μία ισχυρή χώρα της περιοχής. Την ίδια ώρα παραμένει ένας ενοχλητικός γείτονας, επιμένοντας να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά περίπτωση και σύμφωνα πάντα με το συμφέρον της… Πύλης. Η προσπάθεια να αναστηθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι ένα προφανές πρόβλημα, το οποίο, όμως ξεπερνά τα στενά όρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς ή για τους Ευρωπαίους απ’ ότι για μας τους Έλληνες. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αποτελέσουμε την αιχμή μιας πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης συμφερόντων στην περιοχή. Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν επαναλάβουμε το λάθος του 1922. Όταν οι μεγάλες δυνάμεις πρώτα μας χρησιμοποίησαν και στην συνέχεια μας «άδειασαν», προκαλώντας την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί ο ελληνισμός. Δεν χάθηκε απλά και μόνο ένας πόλεμος. Ξεριζώθηκε ένας λαός από τις πατρογονικές του εστίες, ανατρέποντας πλήρως την ροή της ιστορίας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει τους άλλους να την χρησιμοποιήσουν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνει ο εντολοδόχος των μεγάλων. Η πολιτική του delivery boy οδηγεί σε καταστάσεις σαν τις σημερινές. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετωπικά όσοι επιδιώξουν να αποκομίσουν πολιτικό «κέρδος» από την εκμετάλλευση των πραγματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 1922 δεν συνέβη μόνο γιατί δεν εκτιμήσαμε ορθά τον πιθανό ρόλο της χώρας μας στο διεθνές γεωπολιτικό παιγνίδι. Ένας δεύτερος εξίσου σημαντικός λόγος ήταν το γεγονός ότι ο πόλεμος μπήκε στο μικροσκόπιο της μικροπολιτικής…
Η Ελλάδα θα υπογράψει τον EastMed και θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την θέση της στην διεθνή σκηνή. Θα επενδύσει στην συμμαχία της με το Ισραήλ και την ίδια ώρα θα επιδιώξει την δημιουργία νέων συμμαχιών. Αν η Τουρκία θέλει να οργανώσει εκστρατείες στην Λιβύη ή ακόμη και στη γη του πυρός, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αν θελήσει να αλλάξει στρατηγική και να κλείσει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις μας, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, τότε και πάλι ανοικτοί θα είμαστε. Η Ελλάδα της κοινής λογικής απορρίπτει τα τελεσίγραφα του Σουλτάνου, αλλά απορρίπτει και τον επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]