Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αποτελούν οι καλές σχέσεις Τραμπ – Μακρόν, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο liberal.gr ο υποναύρχος ε.α. Π.Ν. και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, Στέλιος Φενέκος, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η συμμαχία ΗΠΑ, Γαλλίας Βρετανίας ανοίγει νέους δρόμους που ίσως επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τη χειραγώγηση του άξονα των βορειοευρωπαϊκών κρατών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των προγραμμάτων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας ο κ. Φενέκος στηλιτεύει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ και ομιλεί για... τριχογνωμία που δεν επιτρέψει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Δηκτικός είναι και ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ των Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη σημειώνοντας πως πρέπει επιτέλους ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του.
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Εκτιμάτε πως υπάρχει συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ - Γαλλίας ως προς τα προγράμματα για την Άμυνα που αφορούν την Ελλάδα;
Βεβαίως και υπάρχει και εκτιμώ πως αυτά τα θέματα βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση αυτή. Βλέπουμε ήδη ότι υπάρχει ένας άξονας συμμαχίας Βρετανίας Γαλλίας και ΗΠΑ.
Άξονας που πιστοποιήθηκε στην περίπτωση των βομβαρδισμών στη Συρία. Άξονας που πιστεύω ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω. Η σχέση Τραμπ – Μακρόν πηγαίνει πολύ καλά και εκτιμώ ότι μεταξύ τους συζητούν και το θέμα της ενίσχυσης της Ελλάδας στον τομέα της Άμυνας. Συνεπώς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μακρόν στις ΗΠΑ μπορεί να δούμε μια απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν που να λέει ότι δίνουμε μια φρεγάτα στην Ελλάδα και βλέπουμε.. ή να υπάρξει μια προσφορά εκ μέρους των ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών της χώρας στον τομέα αυτό.
- Ο άξονας Βρετανίας Γαλλίας - ΗΠΑ είναι κάτι που θα διαρκέσει; και πόσο θα ωφελήσει την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη;
Αυτός ο άξονας όπως διαμορφώνεται είναι κάτι νέο. Και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την Ελλάδα πέραν των προγραμμάτων για την αποτρεπτική ενίσχυση της χώρας. Θα έλεγα ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να κατανοήσουμε ότι πιθανότατα αποτελεί μια ευκαιρία απεγκλωβισμού μας από την χειραγώγηση της Γερμανικής κυριαρχίας και του άξονα των βορειοευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης θα ήταν καλό να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στις σχέσεις με τη Γαλλία ανεξαρτήτως των εξελίξεων με την υπόθεση των φρεγατών, διότι και στο παρελθόν οι καλές αυτές σχέσεις έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες για την ελληνική πλευρά.
- Γιατί πιστεύετε ότι στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας δεν υπήρξαν αποφάσεις για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας τύπου F16 και κάποια εξέλιξη σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες παρά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβελη;
Στο ΚΥΣΕΑ επιχειρήθηκε ουσιαστικά να γίνει συζήτηση επί θεμάτων που δεν είχαν επιβεβαιωθεί από πριν. Ταυτόχρονα υπήρχε, ας πούμε, μια έλλειψη «κατανόησης» για τα ζητήματα που θα έπρεπε να λάβουν αποφάσεις και αυτό το επιβεβαιώνει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, που είχε προηγηθεί και σύμφωνα με την οποία θα προχωρούσαμε σε συμφωνία για χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm. Δήλωση που οδήγησε τη γαλλίδα υπουργό Άμυνας να διαψεύσει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία.
Για το θέμα αυτό, κατά την άποψή μου, προφανώς είχε γίνει μια επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Επικοινωνία κατά την οποία πιθανότατα ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε καλά τι του είπε ο κ. Μακρόν ή ο κ. Μακρόν να προχώρησε σε κάποιες υποσχέσεις χωρίς να έχει τις απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις, που όμως εκλήφθηκαν από την ελληνική πλευρά ως βεβαιότητα.
Ουσιαστικά ένα θέμα πήγε στο ΚΥΣΕΑ, χωρίς να έχει διερευνηθεί πλήρως και ως εκ τούτου είναι φυσικό να μη μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των F16 οφείλω να ομολογήσω ότι μένω έκπληκτος που δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση για την αναβάθμισή του. Η αίσθησή μου είναι ότι οφείλεται στο γεγονός πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει μια εσωτερική «αντιπολίτευση» η οποία αντιδρά. Δεν επιτρέπει να προχωρήσουν εξοπλιστικά προγράμματα, παρά τις εμφανείς ανάγκες, διότι στο μυαλό τους κυριαρχούν σκέψεις και ιδέες που απέχουν από τα θέματα της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.
Η δε απόφαση που ελήφθη για τα charly 27 δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.
- Τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση;
Νομίζω ότι πλέον το θέμα υπερβαίνει το ΚΥΣΕΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι και στο ΚΥΣΕΑ υπάρχει μια «τριχογνωμία» θα μπορούσα να πω. Ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Η μια θέση εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που όμως είναι υποχρεωμένος να ακούει την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και η τρίτη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Αν αυτοί δεν παίζουν με ανοιχτά χαρτιά την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ, δεν συμπλέουν και δεν ασχολούνται με τον να βρεθεί μια χρυσή τομή τότε δυστυχώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα για κρίσιμες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι οι εξελίξεις σχετικά με τα προγράμματα που αφορούν στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν από το πως θα καταλήξει η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσινγκτον. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, όπως ήδη σας είπα, θα έχουν και σε εμάς επιπτώσεις.
- Τι αναμένεται να πει σήμερα ο Πάνος Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη που παραχωρεί; θα είναι μια συνέντευξη ουσίας επί της πορείας των προγραμμάτων.
Δεν έχει τη δυνατότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να μιλήσει επί των προγραμμάτων διότι δεν εξαρτάται από αυτόν. Από τη στιγμή που το ΚΥΣΕΑ δεν έλαβε αποφάσεις ότι και να πει ο κ. Καμμένος κινδυνεύει να μείνει στον αέρα. Πιστεύω ότι θα αναλωθεί σε ευχολόγια. Θα πει κάποιες πατριωτικές “κορώνες” και ενδεχομένως θα προσπαθήσει να διατηρήσει το προφίλ του έναντι του εκλογικού του κοινού. Επίσης ίσως θέσει δημόσια την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων ώστε στη συνέχεια να μπορεί, αν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιηθεί, να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού.
- Κρίνετε ότι το σχήματα Πάνος Καμμένος - Φώτης Κουβέλης μπορεί να λειτουργήσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας εντείνονται;
Υπάρχει έλλειψη κατανόησης μεταξύ τους ενώ είναι ορατό πως ο κ. Κουβέλης δεν γνωρίζει τα θέματα άμυνας . Πιστεύω συνεχίσουμε να βλέπουμε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών με τρόπο που στο τέλος ο ένας θα υπονομεύει τον άλλο. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο αλλά και κάθε περίοδο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για αυτό έχω και στο παρελθόν μιλήσει και έχω πει ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός και να πάψει να κρύβεται πίσω από διαρροές και ανακοινώσεις.