Η Ελλάδα (δεν) είναι οικονομική αποικία

Η Ελλάδα (δεν) είναι οικονομική αποικία

Του Κώστα Μήλα*

Με αφορμή τις προεκλογικές/Χριστουγεννιάτικες παροχές του Πρωθυπουργού μας (οι οποίες έγιναν βραδυάτικα για να «πιάσουν προφανώς στον ύπνο» τους Ευρωπαίους φίλους μας), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία για να τις πάρει πίσω.

Για κάποιο λόγο, οι σημερινοί κυβερνώντες συχνά-πυκνά αναφέρονται στην αποικιοκρατία την οποία βέβαια πάντα χρεώνουν σε άλλους. Πράγματι, κατά την διάρκεια (πριν το καλοκαίρι) εκδήλωσης στο Hellenic Observatory (London School of Economics), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, «συγκρούσθηκε» με τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Ν. Θεοχαράκη. Ο κ. Θεοχαράκης περιέγραψε την κυβέρνηση στην οποία ήταν υπουργός ο κ. Στουρνάρας ως «αποικιοκρατική». Στο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό αντέδρασε ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπενθυμίζοντας σε όλους την «σκληρή» διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη η οποία οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο...

Δεν πρέπει όμως να «παίζουμε με τις λέξεις». Σε μία χώρα η οποία εξακολουθεί να ζει με δανεικά, οι δανειστές έχουν, είτε το θέλουμε είτε όχι, τον «πρώτο λόγο» ως προς την δημοσιονομική πολιτική και δη τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ για 10 ακόμα έτη). Υπό την αιγίδα άλλωστε της Τρόικα, η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το αντίστοιχο της αγοράς (όπως το εξαμηνιαίο Euribor +0,09% – βλέπετε για περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Με συγχωρείτε που θα το πω αλλά τα παραπάνω έχουν κάποια (ιστορικά) χαρακτηριστικά οικονομικής αποικιοκρατίας αφού, αυτήν την στιγμή, «προστατευόμαστε» από τις «απάνθρωπες αγορές» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας στον επικήδειο του Fidel Castro. Πράγματι, επιστημονικές μελέτες (βλέπετε για παράδειγμα την περίφημη ιστορική/οικονομική μελέτη των Niall Ferguson και Moritz Schularick στο Journal of Economic History) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια της Βρετανικής αποικιοκρατικής περιόδου, οι αποικίες κατάφεραν να επιτύχουν, στην περίφημη χρηματοοικονομική αγορά του Λονδίνου, κόστος δανεισμού το οποίο ήταν μεταξύ 100 και 175 τιμών βάσης χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού κρατών τα οποία δεν «βασανίσθηκαν» από το αποικιοκρατικό καθεστώς! Με άλλα λόγια, το αποικιοκρατικό καθεστώς μείωσε σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας χωρών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς σε σχέση με μη «βασανισμένες» χώρες όπως η Ισπανία ή και η Τουρκία.

Συνεπώς, στοιχεία οικονομικής αποικιοκρατίας σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν σε όλα τα Ελληνικά Μνημόνια...

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.