Του Ηλία Φύλλα
Η ακριτική νησιωτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια πρωτόγνωρη διαδικασία μεταναστευτικών ροών, ενώ αμφισβητείται και η δυνατότητα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων.
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων, ενώ στερούνται των ανάλογων υποδομών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται χιλιάδες, ενώ καθυστερούν δραματικά οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, όπως απαιτεί η Συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία της 20ης Μαρτίου του 2016.
Τα προβλήματα της απουσίας των υποδομών στα νησιά είναι εμφανής κυρίως την τελευταία διετία όπου υπήρξε ρεκορ αφίξεων (2015). Τα hot spots φιλοξενούν τριπλάσιο αριθμό ατόμων, από αυτά που δύναται, ενώ η εμπλοκή πολλών Υπουργείων και φορέων, χωρίς ξεκάθαρες ή αλληλοκαλυπτόμενες, λειτουργικές και διοικητικές αρμοδιότητες δυσχεραίνει περαιτέρω την διαχείρισή τους.
Οι ρυθμοί χελώνας στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ η φύλαξη των συνόρων από την FRONTEX δεν θεωρείται τόσο αποδοτική σε αντίθεση με το Λιμενικό Σώμα που έχει υπερβάλλει εαυτόν παρά την έλλειψη προσωπικού, σκαφών και τεχνολογίας και την απουσία χρηματοδοτήσεων.
Από την άλλη, ένας αριθμός ΜΚΟ νέμονται τις χρηματοδοτήσεις, χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο.
Όχι άλλα λάθη στο προσφυγικό
«Όχι άλλα λάθη στο προσφυγικό».Με αυτό τον τίτλο ξεκίνησε η ΝΔ τις προσυνεδριακές της διαδικασίες την περασμένη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στη Χίο , με την παρουσία του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ανέλυσε την πολιτική του κόμματος της ΝΔ για αυτό το κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τους πέντε ( 5) πυλώνες που έχει σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία, για να εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών των Υπηρεσιών χορήγησης Ασύλου με το χρονικό πλαίσιο 4 με 6 εβδομάδων . Nα λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, για γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία, αυτών οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν, σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινή δήλωση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με την απόλυτη διαφάνεια σε θέματα χρηματοδοτήσεων, είτε Ευρωπαϊκών, είτε εθνικών και την αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των ΜΚΟ, με πιστοποιημένο μητρώο.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την φύλαξη και προστασία των θαλάσσιων συνόρων που είναι ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.
Η διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο τέταρτος πυλώνας. Τέλος ο πέμπτος πυλώνας αφορά την στήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμιστικά οφέλη, και αναπτυξιακά εργαλεία.
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους συμμετέχοντες στην προσυνεδριακή διαδικασία.
Εισηγήσεις επίσης παρουσίασαν οι κ.κ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Νίκας, Δικηγόρος, τ. Διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των “Γιατρών του Κόσμου”, Ιδρυτικό μέλος της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ACT4 People".
Τοποθετήσεις επί του θέματος έγιναν από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, τον Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, τους Δημάρχους Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό και Οινουσσών κ. Στέφανο Βογιατζή, και άλλους ομιλητές.