Κατηγορηματικός ότι η Eldorado Gold ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και να γίνει ένας μακροχρόνιος εταίρος της χώρας, εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σε συνέντευξή του στο liberal.gr.
Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Eldorado η επένδυση στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος, θεωρώντας ότι έχει εξαιρετικά πλούσιο ορυκτό πλούτο, που είναι προς το συμφέρον της χώρας και των τωρινών γενεών η σωστή εκμετάλλευσή του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εταιρεία κατ' επανάληψη έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να ενημερώσει και να ενημερωθεί, κάτι που όμως έως τώρα δεν έχει γίνει.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει πολλαπλά ωφελημένη – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – από την εξόρυξη και σωστή εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado κ. Paul Wright είπε ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε τα κλειδιά. Η επένδυση θα προχωρήσει. Παράλληλα η εταιρεία σταματά τα έργα. Τι ισχύει;
Η Eldorado Gold ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και να γίνει ένας μακροχρόνιος εταίρος της χώρας στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί τον εξαιρετικό ορυκτό της πλούτο. Η επένδυση – αργά ή γρήγορα – θα προχωρήσει. Κάποιος θα εξορύξει αυτόν τον πλούτο. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο για τη χώρα – ειδικά σ' αυτή τη συγκυρία κρίσης – όσο και για τις τωρινές γενιές. Δεν… μετακομίζει ο ορυκτός πλούτος. Εδώ θα μείνει. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα. Η Ελλάδα και ειδικά η Μακεδονία έχει εξαιρετική παράδοση αιώνων στην κουλτούρα εξόρυξης. Αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία και μεταλλεύματα ήταν οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και ζωής από αρχαιοτάτων χρόνων στη χώρα.
Εδώ να σας επισημάνω κάποια σημαντικά πράγματα. Η εξόρυξη – η σωστή εξόρυξη – είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη διαδικασία. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει εξορύξεις. Απαιτείται τρομερή δουλειά, εξειδίκευση, επίπονες μελέτες, έρευνες, προσπάθεια και… αίμα για να λάβει χώρα η αποτελεσματική και ασφαλής εξόρυξη.
Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις;
Οι αντιδράσεις είναι θεμιτές μέχρις ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, μεγάλο ρόλο παίζει και η άγνοια, η πραγματική άγνοια των αντικειμενικών δεδομένων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τοπικών κοινωνιών είναι υπέρ της επένδυσης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν πάντοτε σε οτιδήποτε. Αλλά όταν υπάρχει ορυκτός πλούτος, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών, είναι κρίμα να μην εξορύσσεται…
Αληθεύει ότι η προηγούμενη εταιρεία, πριν από την Eldorado είχε κάνει κακούς χειρισμούς, είχε αφήσει πολλές περιβαλλοντικές εκκρεμότητες και πολλά απόβλητα, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις και επηρεάζουν και τη σημερινή επένδυση;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εκκρεμότητες τέτοιου είδους στην Ολυμπιάδα από το 1995. Όταν όμως έρχεται μια εταιρεία όπως η Eldorado που αναλαμβάνει να επαναφέρει το περιβάλλον και να διορθώσει τις καταστάσεις, τότε θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη. Στην Ολυμπιάδα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος έχουμε διαθέσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του έργου. Όταν λοιπόν έρχεται ένας επενδυτής και αναλαμβάνει να λύσει τέτοια προβλήματα, θα πρέπει όχι μόνο να μην πολεμάται αλλά να είναι ευπρόσδεκτος.
Πόσο μια επένδυση όπως της Eldorado επηρεάζεται από τις τιμές του χρυσού; Υπάρχει… πλαφόν ή κόκκινη γραμμή στο αν συμφέρει μια επένδυση;
Κοιτάξτε, μια εταιρεία όπως εμείς που έχει επενδυτικό πλάνο 30ετίας δεν εστιάζει στις διακυμάνσεις των τιμών του χρυσού, καθώς κοιτάζει συνολικά την επένδυσή της, μακροπρόθεσμα. Εμείς, όπως είναι τώρα η φάση του έργου, θέλουμε δύο χρόνια για να παράξουμε. Οπότε, το αν τώρα είναι χαμηλά ο χρυσός είναι κάτι που δεν εστιάζουμε. Το μετάλλευμα δεν κοιτάζει χρόνο με το χρόνο τις τιμές αλλά «ζυγίζει» και μετρά σε βάθος χρόνου, συνολικά την επένδυση… Έχουμε κάνει και μελέτες για το ενδεχόμενο να πάει στα 450 ή 400 δολάρια η ουγγιά. Αλλά ακόμη και στα 300 να πάει η ουγγιά σε κάποια χρονική περίοδο, αυτό δεν διαταράσσει μια επένδυση με πολυετές πλάνο.
Τι άλλο εξορύσσετε εκτός από χρυσό;
Εδώ θα ήθελα να σας πως ότι τα έσοδά μας δεν προέρχονται μόνο από ένα μετάλλευμα αλλά από πολλά. Εξορύσσουμε πέντε μεταλλεύματα. Στις Σκουριές π.χ. το 55% της εξόρυξής μας αφορά χαλκό και το 45% χρυσό. Στην Ολυμπιάδα το 50% των εξορύξεών μας είναι μόλυβδος, ψευδάργυρος και ασήμι και το υπόλοιπο 50% είναι χρυσός. Άρα δεν σημαίνει ότι η τιμή του χρυσού καθορίζει τα πάντα για εμάς.
Πόσο επηρεάζουν την επένδυση της Eldorado οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου;
Εμάς δεν μας αγγίζουν σε αξιοσημείωτο επίπεδο οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου. Μπορώ να σας πω ότι καθόλου δεν μας επηρεάζουν.
Πως απαντάει η Eldorado στο πρόστιμο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτης και στα λεγόμενά ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο από το 2007;
Κοιτάξτε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός όχι μόνο οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους 51,5 εκατ. ευρώ, αλλά την τελευταία 4ετία η εταιρεία έχει καταβάλλει στο κράτος περίπου 41,5 εκατ. ευρώ σε φόρους! Αυτή είναι η αλήθεια! Επίσης, για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων η Ελληνικός Χρυσός έχει πληρώσει περίπου 74 εκατ. ευρώ.
Τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η σύμβαση δεν είναι καλή για το ελληνικό δημόσιο;
Αυτό είναι εύκολο να το λες όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει η διαδικασία της εξόρυξης. Το 30% του τζίρου μας – που όταν ξεκινήσει η παραγωγή θα ανέβει εύλογα – θα «επιστρέφει» στην Ελλάδα μέσω μισθών, κοινωνικών, εσόδων, υπηρεσιών, υπογεγραμμένων δικαιωμάτων κ.ο.κ. Και θα σας επαναλάβω ότι η εξόρυξη είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Θέλει τεχνογνωσία, μελέτη, οργάνωση και υποδομές.