Η δικαίωση της Τραπέζης της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα

Τα χθεσινά νέα από την Κομισιόν δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις της Τραπέζης και της Ελλάδος και του Διοικητού της, Γιάννη Στουρνάρα, που επέμενε για τη δημιουργία μιας εθνικής Bad Bank. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ο αρμόδιος υφυπουργός, επέμενε σθεναρά στη απόρριψη της Bad Bank, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της ΤτΕ ως άτοπη, πρόωρη, και άκαιρη. 

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής», δεν ήταν επαρκές. Πράγμα που γνώριζε όλη η αγορά, οι τραπεζίτες και οι διαχειριστές δανείων. Μόνο ο υφυπουργός δεν το γνώριζε. Και να, που τώρα, το πληροφορείται από τα πλέον αρμόδια χείλη, λες και ο Γιάννης Στουρνάρας που το πρότεινε  εδώ και τόσους μήνες, δεν απηχούσε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της ΕΚΤ.

Και τι δεν έχει τραβήξει ο Γιάννης Στουρνάρας λόγω της ιδιότητας του. Όλοι θυμόμαστε τις πιέσεις που δεχόταν από τα οικονομικά υπουργικά καρτούν της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.  Πιέσεις στις οποίες δεν ενέδωσε. Και με αυτόν τον τρόπο πιστώθηκε μεγάλο μέρος της αποφυγής της καταστροφής της χώρας.

Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να μην άσκησε αντίστοιχες πιέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως ο αρμόδιος υφυπουργός ήταν και παραμένει κολλημένος στη αντίθεση που είχε εκφράσει προς την ιδέα για τη δημιουργία μιας εθνικής bad bank, ήδη από το 2019, απαξιώνοντας έτσι το ρόλο της ΤτΕ. Ο υφυπουργός παρουσίαζε ως βασικό πρόσκομμα στη δημιουργία μιας bad bank, το εποπτικό κόστος. Δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να «κάψουν» οι τράπεζες. Επιπλέον αναφερόταν στο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο που το υπολόγιζε στα 10 δισ. ευρώ.

Η κλασσική απάντηση του υφυπουργού σε κάθε ερώτηση ήταν ότι «το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του "Ηρακλή", σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο». Και εντάξει. Είναι λογικό να υπερασπίζεται το δικό του δημιούργημα. Δεν έβλεπε όμως ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν;

Ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης από τη πανδημία, που οι τραπεζικές εκτιμήσεις ανέβαζαν το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, ο υφυπουργός θεωρούσε την πρόταση της ΤτΕ ως άτοπη και άκαιρη, υπερασπιζόμενος και πάλι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο είχε ήδη ξεπεραστεί από τις ραγδαίες εξελίξεις. Τελικά ο υφυπουργός που δεν άκουσε αυτά που πρότεινε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και θα ακούσει τα ίδια και απαράλαχτα και από τον επικεφαλής του SSM.

O επικεφαλής του SSM, Aντρέα Ένρια εδώ και μήνες επέμενε στο αυστηρό πλαίσιο κίνησης των συστημικών τραπεζών. Παρ’ όλο που χαιρέτιζε τη σημαντική  μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπενθύμιζε ότι παραμένουν σε δεκαπλάσιο επίπεδο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 37% αντί για 3%. Και προειδοποιούσε ότι ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό θα έπρεπε να επιτευχθεί μέχρι το 2022. Αυτή άλλωστε ήταν και η κοινή θέση Φρανκφούρτης και Αθήνας, δηλαδή της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να αποτραπεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο; 

  1. Την βαθύτερη ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων και λοιπών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζικών ισολογισμών.
  2. Την  ίδρυση εθνικών bad banks. Αυτό δηλαδή, που πρότεινε εδώ και 16 μήνες η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, για την δημιουργία μιας Asset Management Company, που θα ερχόταν να συμπληρώσει το σχέδιο «Ηρακλής».
  3. Την μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου στην ΕΕ, που θα συμβάλλει στη σύγκλιση των διαφόρων πτωχευτικών πλαισίων ανά την Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας του καταναλωτή και
  4. Την εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπου χρειάζεται, για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της Οδηγίας BRRD και του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Μπορεί όλο το βάρος της αντίδρασης κατά της πρότασης της ΤτΕ, να το έχει επωμιστεί ο αρμόδιος υφυπουργός. Όμως το κόστος της καθυστέρησης για τη ίδρυση της bad bank, μαζί με το κόστος από την προσπάθεια αποδόμησης του ρόλου της ΤτΕ και του διοικητή της, πέφτει πάνω σε όλη την κυβέρνηση, που ανέχθηκε και υποστήριξε αυτές στις πολιτικές. 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών. Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.