Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Δεν πρόλαβε να πάρει την πρωτοβουλία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος της Creta Farm, των ενδομετοχικών διαφορών της και των τραπεζικών δανείων της και ήχησαν οι σειρήνες περί κρατισμού και περί κρατικής παρέμβασης. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από τους νυν μετόχους και τις τράπεζες, ονομάστηκε «κρατισμός»!
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν την υπόθεση της Creta Farm, με το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου και τον αποκλεισμό του private equity group KKR, από τις διεργασίες εξεύρεσης λύσης. Τότε η πρόταση της KKR, παρ' όλο που ήταν η πιο συμφέρουσα, για τους προμηθευτές, για τους εργαζόμενους και για τις τράπεζες, είχε αποκλεισθεί κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης. Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια σήμερα, να μάθουμε το πως βλέπει γενικότερα και εκ των υστέρων, η KKR την πορεία των επενδύσεων της στην Ελλάδα μετά την ατυχή κατάληξη του εγχειρήματος τόσο στην Famar, όσο και στη Notos.
Κατηγορείται λοιπόν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, πως παρεμβαίνει στην αγορά, πως προκαλεί νόθευση του ανταγωνισμού και πως προβαίνει σε μια επιλεκτική μεταχείριση, σε σχέση με άλλες εταιρίες του κλάδου όπως ο Νίκας και η ΒΙΚΗ. Αγαπητοί φίλοι της ελεύθερης και ανοικτής αγοράς, κρατείστε τα γκέμια του ιππικού σας.
Μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα. Υπάρχει μια εταιρία που έχει ως θετικά στοιχεία, τα εξαιρετικά προϊόντα και το βαρύ brand name της και ως αρνητικά, μια έντονη ενδομετοχική διαμάχη και την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της.
Οι ευθύνες, μέχρι στιγμής πολλές. Είναι οι ευθύνες του διοικητικού συμβουλίου, είναι οι ευθύνες των μετόχων, είναι οι ευθύνες των τραπεζών, είναι και οι ευθύνες των εποπτικών αρχών. Η εταιρία σήμερα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, έναν τραπεζικό δανεισμό γύρω στα 107 εκατ. ευρώ, ένα σύνολο υποχρεώσεων στα 160 εκατ. ευρώ και μια σειρά ζημιογόνων οικονομικών χρήσεων.
Τι ζήτησε ο υπουργός; Να κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι. Οι δύο βασικοί μέτοχοι, που έχουν πλέον διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ τους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που έχουν στα χέρια τους όλον τον δανεισμό της εταιρίας μαζί με τις απαιτήσεις και τις εξασφαλίσεις τους. Και τι άλλο ζήτησε ο υπουργός; Να υπογράψουν ένα μνημόνιο συναντίληψης (ΜΟU/Memorandum of Understanding) θέτοντας τους κοινούς στόχους για την σωτηρία της εταιρίας.
Αυτά δηλαδή που δεν τόλμησε να κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τους ελέγχους της, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms λόγω των διαφωνιών των μετόχων και οι συστημικές τράπεζες που αδυνατούν να δώσουν καθαρές λύσεις, παίζοντας κρυφτό πίσω από δάνεια που όπως φαίνεται δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν.
Αποτελεί λοιπόν αυτή η κίνηση του υπουργού, κρατική παρέμβαση και νόθευση του ανταγωνισμού; Ή αποτελεί μια κίνηση που θα φέρει όλα τα μέρη μπροστά στις ευθύνες τους και πιθανότατα θα μπορούσε οδηγήσει σε λύση του προβλήματος; Η λύση στο πρόβλημα έχει ένα όνομα. Και το όνομα αυτό είναι, η έλευση ενός στρατηγικού επενδυτή. Οι μέτοχοι αλλά και οι τράπεζες θα πρέπει να δουν τι θα χάσουν και τι κερδίσουν, μέσα από αυτήν την εξέλιξη που αποτελεί μονόδρομο και να συμβιβαστούν.
Ο υπουργός δεν επιχειρεί να κάνει θαύματα. Κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Να επιδιώκει να δίνει λύσεις, εκεί που όλοι οι εμπλεκόμενοι κρύβονται μπροστά στις βαριές ευθύνες τους. Η διοίκηση της Creta Farm, που δεν έλυνε τις μεγάλες εσωτερικές διαφορές των μετόχων που έχουν πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι τράπεζες που άφησαν τον δανεισμό να διογκωθεί σε ένα σημείο χωρίς γυρισμό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν αντελήφθη όλα αυτά τα χρόνια το τι γινόταν στην εταιρεία, διοικητικά, μετοχικά και οικονομικά.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.