Ξεκίνησε η διόρθωση στα χρηματιστήρια; Με τον πληθωρισμό να επιμένει και τα επιτόκια να κινούνται ανοδικά, είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν οι σημερινές αποτιμήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές το γνωρίζουν. Εκείνο που δεν ήξεραν ήταν ο χρόνος της διόρθωσης και η δικαιολογία που θα έβρισκαν οι αγορές για να αναζητήσουν ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ωστόσο, για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες. Στην Αθήνα μπορούμε και καλύτερα!
Να μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει πάρει ανάσα από τις ημέρες της μεγάλης κρίσης. Το ρολόι των συνεδριάσεων έχει στην πραγματικότητα κολλήσει στην Lehman Brothers! Στον έξω κόσμο οι άνθρωποι ξεπέρασαν την κρίση των ενυπόθηκων δανείων και έζησαν μέρες νέων προκλήσεων. Στην Αθήνα ζούσαμε τη μέρα της μαρμότας. Κρίση – κρίση – κρίση. Και τώρα που ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές;
Θα ήταν παράλογο να ξεχωρίζει η Αθήνα σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Να πέφτουν οι άλλες αγορές και η Αθήνα να κυνηγάει κάθε ημέρα και ένα νέο υψηλό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο τέλος της ημέρας η ελληνική και οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές θα έχουν κάνει την ίδια διαδρομή! Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο οφείλει ένα καλό ράλι στους πιστούς του.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα deals στην πραγματική οικονομία γίνονται στην Ελλάδα σε υψηλότερες αποτιμήσεις από εκείνες του Χρηματιστηρίου. Κι αυτό διότι οι αγοραστές των επιχειρήσεων είναι ξένοι και τιμολογούν τις εταιρείες με τα δεδομένα που υπάρχουν στα ξένα χρηματιστήρια. Αντίθετα, το ελληνικό Χρηματιστήριο μοιάζει με μαυσωλείο που έχει χάσει όλη αυτή την εξέλιξη. Λογικό; Λογικό ή παράλογο, γεγονός είναι ότι αυτό ισχύει. Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, ότι η διόρθωση στην Αθήνα θα είναι ανάλογη με εκείνη των ξένων αγορών. Από την άλλη, όταν οι αγορές πέφτουν, οι ξένοι επενδυτές δεν βιάζονται να τοποθετηθούν σε μετοχές, ακόμη κι αν υπάρχουν μπροστά τους μεγάλες ευκαιρίες. Στην εποχή που ο βασιλιάς είναι η ρευστότητα, χρειάζεται και μεγαλύτερη υπομονή για να αναγνωριστούν τα διαμάντια στη λάσπη.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η περίοδος που έρχεται δεν είναι και η καλύτερη για αυξήσεις κεφαλαίου. Πόσο μάλλον που οι δυνάμεις της κάθε χρηματιστηριακής αγοράς είναι συγκεκριμένες και της ελληνικής είναι σχετικά περιορισμένες. Έπειτα από τις αυξήσεις και τα ομολογιακά σε τράπεζες και ΔΕΗ, είναι δύσκολο σε μία περίοδο διόρθωσης να απαιτήσει κάποιος από τους επενδυτές κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ. Αναγκαίο μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για την καλύτερη επιλογή που προσφέρει κανείς σε έναν επενδυτή σε μία τέτοια εποχή. Κι ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να λύσει τα θέματα της Κεφαλαιαγοράς και να ανακαλύψει κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών. Η αγορά μπορεί να προσφέρει λύσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά κι αυτό ακόμη έχει τρόπο με τον οποίο γίνεται!
Θανάσης Μαυρίδης