Είναι εντυπωσιακό και θα έπρεπε να είναι και διδακτικό σε όσους, όπου γης, δηλώνουν προοδευτικοί: σ' ένα από τα πρώτο town hall meetings, όπως λένε οι Αμερικανοί της εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο όπου πολιτικοί απαντούν σε ερωτήσεις των πολιτών, που παρέστη ο πρόεδρος Μπάιντεν, ένα μόλις μήνα μετά την εκλογή του, «ξέκοψε» στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του το αίτημα να μειώσει τη χρηματοδότηση της Αστυνομίας.
Το σύνθημα «Defund the Police» που ακουγόταν στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων που συντάραξαν τις ΗΠΑ με αφορμή την τραγική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, έπαιξε ψηλά σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ήταν από τα πρώτα που τέθηκαν προς ικανοποίηση από τον Μπάιντεν ο οποίος όμως το αντέκρουσε με τρόπο κατηγορηματικό και σαφή:
«Δεν σκοπεύω να μειώσω τη χρηματοδότηση της αστυνομίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η τοπική αστυνομία χρειάζεται περισσότερα κονδύλια για να βελτιωθεί η ποιότητα της αστυνόμευσης και να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία, όπου χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που ένας κεντρώος, κεντροαριστερός με τα ευρωπαϊκά μέτρα, προοδευτικός πολιτικός αντιστάθηκε στο λαϊκισμό της αστυνομοφοβίας.
Στην Ελλάδα πάλι, δεν υπάρχει εβδομάδα που διάφοροι προοδευτικοί του ελαφρού ρεπερτορίου θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για να καλλιεργήσουν την αστυνομοφοβία. Τους αρέσει να παρουσιάζουν τους αστυνομικούς ως τέρατα και την Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό μιας αυταρχικής κυβέρνησης.
Μάλιστα οι πιο γραφικοί (και ξετσίπωτοι) από αυτούς δεν διστάζουν να προβαίνουν σε τραγικές ιστορικές αναλογίες με άθλιες αναφορές στη Χούντα, «το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη» και την ΕΡΕ.
Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία αφού η ανομία είναι η συνθήκη για την επικράτηση του δικαίου του εκάστοτε ισχυρότερου δηλαδή, όσων δεν διστάζουν να παρανομήσουν ή ακόμα χειρότερα να πάρουν τα όπλα και να βιαιοπραγήσουν σε βάρος άοπλων, φιλειρηνικών, δημοκρατών πολιτών.
Το χειρότερο με όλη αυτή τη ρηχή και φολκλορική αστυνομοφοβία την οποία επιστρατεύουν αυτοί που αντιμετωπίζουν και βιώνουν την πολιτική ως τελετουργία είναι ότι δεν αφήνει περιθώρια να συζητήσουμε πώς η Ελληνική Αστυνομία θα γίνει ακόμα πιο δημοκρατική, πώς θα αποκτήσουμε ανεξάρτητες αρχές που θα εξετάζουν καταγγελίες για τα υπαρκτά περιστατικά αστυνομικής βίας, πώς θα απομακρύνονται από τα Σώματα όσοι καταχρώνται της εξουσίας τους, όπως την ορίζει ο νόμος.
Ήδη στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποια βήματα. Οι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί είναι οργανωμένοι, ορατοί και παρεμβατικοί, διοργανώνονται σεμινάρια στους αστυνομικούς που είναι στο δρόμο, η κοινή γνώμη είχε χαιρετίσει την εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου για τους ελέγχους στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής της πανδημίας σε τρανς πρόσωπα που δεν έχουν αλλάξει τα νομικά τους έγγραφα.
Ακόμα βέβαια η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης να ιδρύσει μια Ανεξάρτητη Αρχή για την λογοδοσία των αστυνομικών και άλλων ενόπλων κρατικών υπαλλήλων, όπως η κυπριακή Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπως επεσήμανε στο τουίτερ ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΥΔ στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας έχει ασχοληθεί εκτενώς με καταγγελίες περιστατικών αστυνομικής βίας εκπροσωπώντας τόσο πολίτες όσο και αστυνομικούς.
Η συζήτηση λοιπόν για την Αστυνομία πρέπει να αφορά όλα τα παραπάνω που είναι θέματα ουσίας, ασφάλειας των πολιτών και ποιότητας ζωής ταυτόχρονα.
Η αστυνομοφοβία είναι αριστερό φολκλόρ. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε και με αυτό.