Την χρονιά που σε λίγες ημέρες φεύγει ο άνθρωπος απέδειξε ότι δεν κυριαρχεί τυχαία στον πλανήτη Γη. Ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο, βιολογικά έξυπνο, προπάντων όμως αόρατο αντίπαλο.
Ο ιός που αμφισβητεί αυτήν την κυριαρχία έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο μόλις σε 10 μήνες περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχει διαπιστωμένα μολύνει περίπου 80 εκατομμύρια, με τα επιδημιολογικά μοντέλα να μιλούν ίσως και για 8-10 φορές περισσότερα αδιάγνωστα κρούσματα στην παγκόσμια κοινότητα.
Ο άνθρωπος αντέταξε στην καταστροφική αυτή απειλή, που αναστάτωσε δίχως σύγχρονο προηγούμενο την κοινωνική και οικονομική ζωή του, την επιστήμη! Πολλές χιλιάδες επιστήμονες εργάστηκαν και συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα σε όλο όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 10 μήνες να έχουν αναπτύξει περίπου 300 πειραματικά εμβόλια, εκ των οποίων 4 είναι ήδη σε κλινική χρήση, ενώ άλλα 4 τουλάχιστον πρόκειται να πάρουν άδεια κλινικής χρήσης στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.
Η μαζική αυτή παγκόσμια κινητοποίηση της επιστήμης δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η γνώση είναι αυτή που διακρίνει τον άνθρωπο από τα αλλά είδη.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης του ανθρώπου παρατάχθηκαν οι λειτουργοί των βιοϊατρικών επιστημών. Με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς με την λοίμωξη, στην αρχή με ελάχιστα όπλα, σήμερα με τα εμβόλια και τα πρώτα αντιικά φάρμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του ιού που οι ίδιοι ανέπτυξαν.
Οι υγειονομικοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε νοσούντες συναδέλφους τους, ενώ πολλοί έδωσαν την ίδια τους την ζωή, αναδεικνύοντας τον μεγαλειώδη αλτρουισμό της ιατρικής επιστήμης. Οι ίδιοι καλούνται σήμερα να πείσουν τους συνανθρώπους τους ότι τα όπλα που δημιούργησαν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, με το να εμβολιαστούν πρώτοι, όλοι ανεξαιρέτως οι υγειονομικοί. Δεν νοείται υγειονομικός σε συνθήκες πανδημίας να αρνείται τον εμβολιασμό, γιατί η πράξη αυτή είναι η απόλυτη αυτοαναίρεση της αποστολής του.
Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer εισήλθαν πριν από λίγες ώρες από τον Προμαχώνα στη χώρα μας. Η αρχή της νίκης κατά του επικίνδυνου ιού επιταχύνεται από αύριο. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε ώστε από το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσουμε προοδευτικά να ανακτούμε την προηγούμενη ζωή μας. Η επιστήμη κάνει το καθήκον της, σειρά μας να κάνουμε το δικό μας με τον μαζικό μας εμβολιασμό.
* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης