Με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπιδα δεν νοείται συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν η απάντηση του Ν. Δένδια στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβουσογλου, ο οποίος του τηλεφώνησε προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα συνάντησης τους το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον υπουργό εξωτερικών από το Μπακού που βρισκόταν και πρότεινε να προγραμματίσουν συνάντηση τους, αλλα ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis αποτελεί προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση.
Η επικοινωνία έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του Ν. Δενδια στο twitter που ανέφερε =:«Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα».
Η NAVTEX με την οποια πραγματοποιεί παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό λήγει στις 14 Νοεμβρίου και πάντως η Τουρκία σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση των παράνομων έρευνών.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Άγκυρα θέλει να προβάλει... διαλλακτικό πρόσωπο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου καθώς το κλίμα έχει επιβαρυνθεί εις βάρος της μετά τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο αγνόησε τις ευρωπαϊκές συστάσεις για αποφυγή προκλήσεων, ενοχλώντας ακομη και το Βερολίνο που είχε αναλάβει τον ρόλο «κυματοθραύστη» των χωρών που ζητούνε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Το τελευταίο μάλιστα επεισόδιο με την επίθεση της τούρκικης ηγεσίας εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρον, ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενδεικτικό ήταν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας στις συναντήσεις που είχε ο Ν.Δένδιας στο Βερολίνο. Ίσως η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι με μια συνάντησή Δενδια-Τσαβούσογλου θα μπορέσει με μετριάσει τις αντιδράσεις ,αλλά είναι σαφές ότι η Αθηνα δεν θα αρκεστεί απλώς σε μια «τεχνική» αποχώρηση του Oruc Reis που θα είναι αρκετή για την συνάντηση Δενδια -Τσαβουσογλου, για να θεωρήσει ότι υπαρχει διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων, καθώς το τουρκικό πλοίο θα έχει την δυνατότητα να επιστρέψει σε παράνομες έρευνες μόλις παρέλθει η Σύνοδος Κορυφής (όπωςέγινε και τον Οκτωβριο.)..
Επίσης η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες (ενώ το ερευνητικό σκάφος της όμως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ) και προς την Ουάσιγκτον γιατι είναι προφανής η αμηχανία και η ανησυχία από την εκλογή Μπάιντεν και των θέσεων που είχε πάρει ο νέος Αμερικανός πρόεδρο για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία δεν έχει αποστείλει ακομη συγχαρητήριο μήνυμα στον κ. Μπάιντεν, ενώ αντιθέτως έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγεντα πρόεδρο της... Γουϊάνα. Ενώ χθες ημέρα που οριστικοποιήθηκε η εκλογεί Μπαιντεν, ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογαν έσπευσε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.