Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως να έχει ξεπεράσει πλέον τα 30 εκατομμύρια, οι κυβερνητικές και τοπικές αρχές στην Ευρώπη επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού του κορoνοϊού, προκειμένου να μην φτάσουν εκ νέου σε «οριζόντια καραντίνα».
Την ίδια στιγμή που ο αριθμός κροσυμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, η Ευρωπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ανησυχητικό ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Οι αρχές πόλεων και χωρών σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, ενώ σχεδόν παντού τα σχέδια για lockdown βρίσκονται στο τραπέζι. Ήδη, δρακόντεια υγειονομικά μέτρα τέθηκαν από χθες σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη», όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.
Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ που περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, μετρά περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.
Ισπανία και Γαλλία έχουν ανακοινώσει ήδη νέα περιοριστικά μέτρα ενώ η βρετανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.
Τοπικά lockdown στην Μαδρίτη
Στην Ισπανία, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής), μετά και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων εκεί.
Η πρόεδρος της περιφέρειας Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο είπε ότι οι κάτοικοι έξι βαριά πληγεισών συνοικιών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο. Αντιθέτως, θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.
Συνεχώς πιο αυστηρά μέτρα στην Γαλλία
Στην Γαλλία πάλι, όπου έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται νέοι περιορισμοί, που θα περιλαμβάνουν «πιθανό κλείσιμο των μπαρ» ή την «απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων».
Ηδη, οι αρχές της Νίκαιας ανακοίνωσαν χθες ότι θα απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού που αυξάνονται στην περιοχή.
«Το διακύβευμα είναι να εφαρμοσθούν μέτρα για να αποφευχθεί η συρροή στα νοσοκομεία, πρόκειται για μία κούρσα ενάντια στον χρόνο. Πρέπει να αποφασισθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι πολύ νωρίς διότι είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε πολύ αργά», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Αύριο στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, το πλήθος που θα υποδεχθεί την άφιξη του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας θα περιορισθεί στα 5.000 άτομα.
Μνήμες Φεβρουαρίου ξυπνούν στην Ιταλία
Την ίδια ώρα, η Ιταλία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από τις 7 του περασμένου Ιουλίου λόγω κορονοϊού με 24 θύματα. Παράλληλα, 225 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ 40.566 είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό και βρίσκονται σε νοσοκομεία 2.380 ασθενείς. Τα περισσότερα νέα κρούσματα σημειώθηκαν στη Λομβαρδία (243), στην περιφέρεια της Ρώμης (197) και στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης (186).
Να σημειωθεί ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 35.692 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 296.569.
Στο τραπέζι ένα 2ο lockdown στην Βρετανία
Η Βρετανία κατέγραψε 4.422 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, το μεγαλύτερο αριθμό κατά την καθημερινή καταμέτρηση από τις 8 Μαΐου. «Νομίζω ότι κάποια πρόσθετα μέτρα είναι πιθανό να χρειαστούν νωρίτερα και όχι αργότερα», δήλωσε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
Μέλη της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν πως εξετάζουν ένα δεύτερο εθνικό lockdown μετά από τις νέες περιπτώσεις μόλυνσης, που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 6.000 την ημέρα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι συνεχώς περισσότερες, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας και του Λονδίνου, σημειώνει το Reuters.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα επίπεδα μόλυνσης που είδαμε σε αυτήν τη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, και αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση άλλες δύο με τέσσερις εβδομάδες, θα επιστρέψουμε στα επίπεδα που είδαμε περισσότερο στα μέσα Μαρτίου και αυτό πρόκειται να προκαλέσει θανάτους» τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.
Νέα μέτρα σε Αυστρία, Τσεχία
Στην Αυστρία, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα 10 άτομα. «Εχουμε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδεχόμενος ότι η χώρα του ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αυστηρότερα μέτρα ως προς την χρήση μάσκας και τις δημόσιες συναθροίσεις εφαρμόζονται εδώ και μία εβδομάδα στην χώρα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, εκτός των σούπερ μάρκετ και των μέσων συγκοινωνίας, σε όλα τα καταστήματα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ από χθες, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
Ο ευρωπαικός Βορράς
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον ευρωπαϊκό βορρά. Συγκεκριμένα, η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στην Δανία τις τελευταίες εβδομάδες και ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα. Επιπρόσθετα, αυστηρότερα μέτρα λαμβάνει και η κυβέρνηση της Ισλανδίας που επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.