Στον αντίποδα της μαζικής συμμετοχής των νεότερων ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, οι 80ρηδες και άνω, καποια νησιά, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές ακομη «αντιστέκονται».
Καθώς ήδη ζεσταίνονται οι μηχανές του τουρισμού και μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μ. Βρετανία που έχει θέσει Ελλάδα και Πορτογαλία εκτός «πράσινης» λίστας για τα καλοκαιρινά ταξίδια, η υστέρηση στους εμβολιασμούς στα νησιά θα έχει ποικίλες επιπτώσεις στην ανάδειξη τους ως ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, σε μία εποχή που όλοι περιμένουν από τον τουρισμό να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Πέρα από το πλήγμα εκ Βρετανίας, ένα δεύτερο χτύπημα έρχεται από δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους εμβολιασμούς των ευρωπαϊκών κρατών από τις λίστες του ECDC όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Το παράδειγμα της Σάμου όπου το mega εμβολιαστικό κέντρο έκλεισε προσωρινά καθώς από τα 4.300 διαθέσιμα ραντεβού προσήλθαν να εμβολιαστούν μονάχα 110 κάτοικοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία σοκάρει καθώς ουσιαστικά ισοδυναμεί με ακύρωση του προγράμματος «γαλάζια ελευθερία» στο νησί, ενώ υστερούν ακόμα η Νάξος και η Λήμνος και στο Ιόνιο η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος.
Αντίθετα όμως με τις νησίδες της φύσης που υπάρχουνε μόνο σε ύδατα, κάποιες νησίδες ανησυχίας για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού εντοπίζονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, έτσι προβληματική εικόνα εμφανίζουν η Ξάνθη, η Δράμα, οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Φωκίδα και ο Έβρος. Σε μία εποχή που η μάχη για την κάλυψη του εμβολιαστικού έδαφος είναι μάχη ενάντια στο χρόνο αφού βρισκόμαστε περίπου στο 22% του πληθυσμού να έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, αρκετά μακριά από το στόχο της συλλογικής ανοσίας του 60% υπό το καθεστώς μεταλλάξεων που δημιουργούνε νέα δεδομένα και με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει και να φορτώνει μετά τις 15 Ιουνίου.
Μετά την έκκληση σε ηλικιωμένους και σαραντάρηδες να προσέλθουν για εμβολιασμό και μάλιστα οι νεότεροι προτού φύγουν για διακοπές από την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, έρχεται το μήνυμα για τους νέους και για τους μεγαλύτερους από τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Δημήτρη Παρασκευή.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και ειδικά για τους ηλικιωμένους, τους άνω των 68 ετών που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Οπωσδήποτε θα βοηθήσει και το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι ειδικά για τους ανθρώπους της περιφέρειας που το εμβολιαστικό κέντρο μπορεί να μην είναι κοντά τους -να μην είναι στον ίδιο δήμο με την κατοικία τους -και θα θέλαμε να πιάσουμε έναν πολύ υψηλό στόχο. Άλλες χώρες έχουν πιάσει και 90% εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους αλλά οι χώρες αυτές όπως είναι τα σκανδιναβικά κράτη έχουν την ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι ζουν σε μονάδες φροντίδας οπότε εκεί εμβολιάστηκαν μαζικά μαζί με το προσωπικό στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.
Ο Δημήτρης Παρασκευής εκτιμά ότι στους ηλικιωμένους θα πιάσουμε το 80%, που είναι ένα καλό ποσοστό. Θα πρέπει οι ευπαθείς άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα κι αν ο περίγυρος τους έχει εμβολιαστεί ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί κι αν κάποια στιγμή φτάσει σε αυτούς θα κινδυνέψουν από σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο εφόσον έχουν μείνει ανεμβολίαστοι.
«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί χτίζοντας το τείχος της ανοσίας αυτό είναι κάτι που οι ηλικιωμένοι και όλοι ευπαθείς πρέπει να το καταλάβουν και εάν τους προσβάλει θα κινδυνέψουν» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.
Για τους νεότερους ανθρώπους το μεγαλύτερο κίνητρο να εμβολιαστούν είναι ακριβώς αυτό που λέμε τόσο καιρό -για να πάρουν πίσω την ζωή τους. Ο εμβολιασμός προστατεύει τους ίδιους φυσικά και τους αγαπημένους τους και τους οικείους τους αλλά πρωτίστως ο εμβολιασμός προστατεύει τον εμβολιαζόμενο.
Τώρα για τους νησιώτες που δυστυχώς βλέπουμε μεγάλη υστέρηση σε κάποια νησιά και μάλιστα στη Σάμο, τόπο καταγωγής του καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή, ο ίδιος τονίζει πως το βασικό έσοδο για τους νησιώτες είναι ο τουρισμός. Έχουμε από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, τα νησιά μας είναι πραγματικά παραδεισένιες τοποθεσίες και πρέπει να δίνουν και την εικόνα των ασφαλών προορισμών κι αυτό έχει άμεση συνάρτηση με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης των κατοίκων, καταλήγει ο σαμιώτης καθηγητής.
Διαβάστε ακόμα:
Τζανάκης - Λουκίδης- Δημόπουλος: Τι ισχύει με τα εμβόλια και το τείχος ανoσίας
Θ. Βασιλακόπουλος: Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία, μόνη λύση το εμβόλιο