Η ανατομία μιας δημοσκόπησης

Η ανατομία μιας δημοσκόπησης

Του Σάκη Μουμτζή

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «το Βήμα», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της ποικιλίας των ερωτημάτων που θέτει στο δημοσκοπικό δείγμα, όσο λόγω της, ανα περιφέρεια, διερεύνησης της πρόθεσης ψήφου.

Από την μελέτη αυτής της δημοσκόπησης προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.

1.Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα προβάδισμα ασφαλείας, όμως οριακά μειούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδεικνύει μόνον αξιοθαύμαστη αντοχή, αλλά αυξάνει τις δυνάμεις του.

Ενα καθοριστικό μέγεθος των δημοσκοπήσεων, η παράσταση νίκης, είναι συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο το 21% των ερωτηθέντων, πιστεύει πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, ποσοστό που αποτελεί και τον σκληρό πυρήνα του.

2. Το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια επέδρασαν καθοριστικά στην πρόθεση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στην Β.Ελλάδα και η διαφορά του με την Νέα Δημοκρατία υπερβαίνει την διαφορά της συνολικής πρόθεσης ψήφου.

Αυτό σημαίνει πως αν ο Α.Τσίπρας θα επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία, τότε αυτές οι διαφορές θα παγιωθούν. Αν θελήσει να επανακτήσει την εκλογική του δύναμη στην Β.Ελλάδα και εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεως με τους γείτονες, τότε θα στερηθεί των αντιδώρων των εταίρων και συμμάχων μας.

Δύσκολη κατάσταση, δύσκολες αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πόσο σωστή ήταν η αλλαγή πλεύσης της Νέας Δημοκρατίας, έστω την τελευταία στιγμή. Πλέον, η άρνηση της να συμπράξει σε λύση του Σκοπιανού προβλήματος με σύνθετη ονομασία, είναι μονόδρομος.

Αίφνης, προέκυψαν δύο μικρά κόμματα στα δεξιά της που αθροιστικά συγκεντρώνουν 3%. Πλέον η ηγεσία της θα πρέπει αυτό το γεγονός να το λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψη, για να μην βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η μικρή δημοσκοπική πτώση που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, μάλλον οφείλεται σε διαρροές προς αυτά τα δύο κόμματα, που η κοινή λογική λέει πως θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αν δεν έκανε την στροφή της τελευταίας στιγμής.

3.Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλήν Λεκανοπεδίου, Β.Ελλάδος και Θεσσαλίας, πηγαίνει καλά. Η διαφορά των ποσοστών του από την Νέα Δημοκρατία κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Προφανώς, υπάρχει μια «άλλη Ελλάδα», που βιώνει την κρίση λιγότερο επώδυνα. Στην Ηπειρο και στα Ιόνια νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με βραχεία κεφαλή, αλλά προηγείται. Στην δε παραδοσιακά συντηρητική Πελοπόννησο, ουσιαστικά υπάρχει ισοπαλία.

3.Ο χώρος της κεντροαριστεράς ουσιαστικά μένει καθηλωμένος στην δύναμη που αθροίζουν τα κόμματα που τον αποτελούν. Μια δυναμική που είχε φανεί πριν από τρείς μήνες εξαερώθηκε, καθώς ήταν αποτέλεσμα μιας ευφορίας, που υπήρξε λόγω της συνένωσης των διάσπαρτων δυνάμεων του χώρου.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δέσει τους ψηφοφόρους που «έκλεψε» από το ΠΑΣΟΚ το 2012. Και γι΄αυτό αντέχει, άλλωστε.

Η αδυναμία της ΚΙΝ.ΑΛ αποτελεί δύναμη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

4.Συνεκτιμώντας και τα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης, καθώς και την διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει μέχρι σήμερα.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εμπλακεί στην επίλυση του Σκοπιανού προβλήματος, βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση lose-lose.

Συμπερασματικά: η Νέα Δημοκρατία έχει καθηλωθεί στα ποσοστά της, διατηρώντας όμως μιαν αισθητή και ασφαλή, προς το παρόν, διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, παρ΄όλα όσα διέπραξε, φαίνεται πως γίνεται αποδεκτός από το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων. Δεν καταρρέει, και εκτός δραματικού απροόπτου, δεν θα καταρρεύσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται, πως ήρθε για να μείνει. Η αδυναμία της Κεντροαριστεράς να επαναδιεκδικήσει τον απωλεσθέντα χώρο, συμβάλλει σημαντικά στην αντοχή του.

Υ.Γ. Ενας πολιτικός σχολιασμός θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τις προτιμήσεις και τις συμπάθειες του σχολιαστή.

Ετσι, μερικές φορές τα συμπεράσματα του είναι δυσάρεστα.