Η ανασφάλεια δικαίου έχει παγώσει σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό

Η ανασφάλεια δικαίου έχει παγώσει σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό

Του Γιάννη Μανώλη*

Ο τουρισμός είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επιχειρηματικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στον τομέα. Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις όμως έχουν έλθει σε τέλμα λόγω της ανευθυνότητας και της αδράνειας της ελληνικής κυβέρνησης.    

Για τους εν δυνάμει επενδυτές δεν αρκεί μόνο να διακρίνουν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης σε έναν κλάδο προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματα τους, αλλά πρέπει να συντρέχουν και κάποιες άλλες βασικές προϋποθέσεις: σταθερό φορολογικό σύστημα και λελογισμένη φορολόγηση, αξιοπιστία του πολιτικο-διοικητικού συστήματος, απλοποιημένες διαδικασίες για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών και ασφάλεια δικαίου.

Στο παρόν άρθρο στέκομαι στον παράγοντα «ασφάλεια δικαίου» και παραθέτω την κατάσταση ανασφάλειας και αδράνειας που έχει διαμορφωθεί λόγω έλλειψης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό:  

Με την υπ' αριθμ. 67659/9.12.2013 (ΦΕΚ Β' 3155/12.12.2013) απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης «Έγκριση τροποποίησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» θεσπίστηκε το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο αντικατέστησε το προγενέστερο Πλαίσιο. Κατόπιν προσφυγής φορέων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της απόφασης 67559/9.12.2013, το Χωροταξικό Πλαίσιο κατέπεσε στο ΣτΕ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους και όχι για ουσιαστικούς. Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης -το οποίο σύμφωνα με τον Ν. 2742/1999  γνωμοδοτεί επί της ΚΥΑ της Επιτροπής Συντονισμού- γνωμοδότησε μεν θετικά για την αναγκαιότητα της τροποποίησης του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, αλλά αυτή η γνωμοδότηση δεν προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας των μελών όπως ορίζουν οι κανόνες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Πρόκειται λοιπόν για πύρρειος νίκη των αιτούντων την ακύρωση της πράξης, κάτι που σημαίνει ότι η διοίκηση θα μπορούσε να εκκινήσει ξανά τη διαδικασία και να τηρηθεί η νομιμότητα κατά το στάδιο της σύνταξης και υποβολής της γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου προς την Επιτροπή Συντονισμού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση  επέδειξε χαρακτηριστική αδράνεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανασφάλεια δικαίου, καθώς με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ  (519/2017) ακυρώθηκε και το προγενέστερο Χωροταξικό Πλαίσιο (24208/4.6.2009). Η χώρα λοιπόν δε διαθέτει πλέον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και στηρίζεται στα υφιστάμενα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, καθώς και στα κατώτερα ιεραρχικώς επίπεδα σχεδιασμού, προκειμένου να ρυθμίσει την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που εντείνει την ανασφάλεια δικαίου και αποτελεί τροχοπέδη τόσο για την τουριστική ανάπτυξη, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Τη δεδομένη στιγμή λοιπόν στο 80% της επικράτειας της χώρας δεν μπορεί να χωροθετηθεί και να προχωρήσει καμία επένδυση στον τουρισμό. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας και η αρμόδια υπουργός κα Κουντουρά καλούν επενδυτές να επενδύσουν στη βαριά μας βιομηχανία!  

 *Ο κ. Γιάννης Μανώλης είναι Δρ Πολιτικών Επιστημών, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, και μέλος του Τομέα Τουρισμού της ΝΔ.