Οι προσδοκίες από τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν είναι όσο μεγάλες ήταν για τον πρόεδρο Ομπάμα. Οι πιο κεντρικές απαιτήσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα», το ξήλωμα πολλών προβληματικών διαταγμάτων του πρώην προέδρου Τραμπ και η επούλωση των πληγών της Αμερικανικής Δημοκρατίας.
Σίγουρα οι πολίτες περιμένουν μια αποφασιστική απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, μια αποτελεσματική καμπάνια εμβολιασμών, και τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί στην καθημερινότητά τους.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς τι θα γίνει τις πρώτες 100 μέρες στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν. Εξαίρεση αποτελούν αυτά που θα συμβούν με εκτελεστικά διατάγματα που θα εκδώσει από την πρώτη κιόλας μέρα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιμετωπίζει μία πολωμένη κοινωνία και ένα ακόμη πιο πολωμένο πολιτικό σκηνικό. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθούν οι ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο τις επόμενες μέρες απέναντι στον πρώην πρόεδρο Τραμπ.
Οτιδήποτε όμως κι αν συμβεί, η σύμπλευση των Ρεπουμπλικανών με τους Δημοκρατικούς θα είναι γενικά δύσκολη γιατί ακόμη κι αν οι περισσότεροι στραφούν κατά του προέδρου Τραμπ, θα πρέπει ταυτόχρονα κάπως να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι αυτό δεν τους κάνει "ίδιους" με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους.
Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής σίγουρα μπορούμε να προβλέψουμε μία βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μία ενδυνάμωση της σημασίας του ΝΑΤΟ. Την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τέλος, μερικές σκέψεις για το στίγμα που έδωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν με την ομιλία του σήμερα. Πρώτον, η "αλήθεια" παρουσιάζεται πλέον δίπλα σε αξίες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η ελευθερία, και η ελπίδα. Δεύτερον, προσπάθησε να αρθρώσει ένα πατριωτικό μήνυμα διαφορετικό από αυτό που ακούμε τα τελευταία 4 χρόνια. Επανανοηματοδωτόντας την έννοια του Αμερικανικού πατριωτισμού στη βάση μιας κοινωνίας μεταναστών που σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους. Μια κοινωνία αφοσιωμένη στην υπηρεσία της κοινής πατρίδας.
* Ο Χάρης Μυλωνάς είναι Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, George Washington University και συγγραφέας του Οικοδομώντας το Έθνος: Ομοεθνείς, πρόσφυγες, μειονότητες (Επίκεντρο, 2016).