Δεν ξέρω πόσες φορές έχετε ανεβεί στην Ακρόπολη και πόσα χρόνια έχετε να πάτε, προσωπικά, πάντως, την επισκέπτομαι από τη δεκαετία του '60, ως παιδί και έχω όλες τις εικόνες της στο μυαλό μου. Σε αυτές τις έξι δεκαετίες πάντοτε βασικές της διαδρομές, εκεί όπου κινείται ο πολύς κόσμος, ήταν στρωμένες με τσιμέντο. Τόσα χρόνια μετά, κάποιοι το ανακάλυψαν και το καταδικάζουν.
Χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες από το ΣΥΡΙΖΑ και τα μέσα που τον στηρίζουν, διασπείροντας fake news ότι «τσιμεντώθηκε» η Ακρόπολη. Σοβαρά τωρα ; Τις τελευταίες ημέρες στον Ιερό Βραχο επιστρώνονται κάποιες διαδρομές με σκυρόδεμα, όπου το τσιμέντο συμμετέχει με ποσοστό 12%, παρέμβαση απαραίτητη καταρχήν για να μετακινούνται με ασφάλεια οι ΑμεΑ, αλλά και το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών. Σε αυτήν την άκρως απαραίτητη επέμβαση βρήκε να «πατήσει» η αξιωματική αντιπολίτευση, φωνάζοντας εδώ και ημέρες ότι το υπ. Πολιτισμού “τσιμεντώνει” την Ακρόπολη.
Η αλήθεια είναι ότι διάδρομοι με σκυροδέματα υπήρχαν ήδη από το 1978, οπότε και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, είχε στρώσει από τα Προπύλαια μέχρι τον Παρθενώνα και πιο πέρα, ένα σωτήριο διάδρομο με τσιμέντο.
Αυτός, όχι μόνο έσωσε εκατοντάδες επισκέπτες από βέβαια κατάγματα επάνω στο εξαιρετικά γλιστερό βραχώδες της Ακρόπολης, αλλά κυρίως διέσωσε τα αμέτρητα αρχαία ίχνη (σημάδια θεμελίων, βάθρων κ.λπ.) επάνω στον ίδιο τον βράχο που ως γνωστόν αποτελεί μνημείο με καταγεγραμμένη επάνω του ιστορία χιλιάδων χρόνων. Το σκυρόδεμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικά η τοποθέτησή του είναι απολύτως αναστρέψιμη, όπως και τώρα. Η φωτό με τον λογότυπο του κορυφαίου αρχαιολογικού μας φωτογράφου, είναι η απόδειξη.
Έκτοτε κατά καιρούς γίνονται τοπικά επιστρώσεις με νέο τσιμέντο, ώστε να είναι ασφαλής ο περίπατος στον Ιερό Βράχο. Ειδικές επιστρωμένες (με τσιμέντο πάντοτε) διαδρομές δημιουργήθηκαν το 2004, οπότε και λόγω του αναβατορίου έπρεπε να βρεθεί τρόπος σωστής μετακίνησης των ΑμεΑ.
Κάποιοι τα κατάλαβαν αυτά προχθές. Είναι αυτοί που αντιτίθενται στη μετακίνηση του βυζαντινού σταυροδρομιού στη Θεσσαλονίκη. «Ντουφεκάνε» λοιπόν δήθεν με αποδείξεις κι όποιον πάρει ο Χάρος. Τι σχέση έχουν τα αρχαία του μετρο Θεσσαλονίκης με τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη; Στο μυαλό των φανατισμένων μεγάλη. Κανονικά καμία.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι αψευδείς μάρτυρες. Μία, όπως αναφέραμε, του Σωκράτη Μαυρομμάτη, το '78.
Μία από τη δεκαετία του ΄80, μπροστά από τον Παρθενώνα.
Άλλη, δίπλα από το Ερέχθειο, αποδεικνύει πως μάλιστα ο τσιμεντένιος διάδρομος είναι και περισχοινισμένος.
Τέταρτη από επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στην Ακρόπολη, το 2010, δείχνει φρέσκο- φρέσκο τον διάδρομος προς το αναβατόριο.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ακρόπολη δεν είχε φυσικό έδαφος ήδη από την κλασική εποχή. Ο Περικλής, προκειμένου να ανεγείρει τους περικαλλείς ναούς είχε βάλει να γίνει ένα τεράστιο χωματουργικό έργο. Τα εδάφη έχουν ξεπλυθεί από τότε, η στάθμη των χωμάτων έχει κατέβει και λίγες κορυφές βράχων βγαίνουν στην επιφάνεια. Σε εκείνα τα σημεία, ιδίως ανάμεσα στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, κινδυνεύεις να γλιστρήσεις ό,τι παπούτσια και να φοράς.
Πριν κλείσουμε, να πούμε ότι τσιμέντο έχουν και οι διάδρομοι στις Μυκήνες, στους Δελφούς στην Κνωσό, και σε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσα στους οποίους και η Σίφνος που έχει βραβευτεί από την Europa Nostra ως υποδειγματική ανάδειξη χώρου. Κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν.