Το μεταναστευτικό, κύριε Πρόεδρε, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή σας και η χώρα. Κι είναι ένα θέμα που δεν εξαρτάται από εσάς, αλλά από τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Από τη μία, η Ευρώπη δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Έχει «κλειδώσει» τους πρόσφυγες έξω από τα σύνορά της. Το πολύ πολύ να... ξεμείνουν στην Ελλάδα! Η ανθρωπιστική Ευρώπη δεν έχει πολλούς ενδοιασμούς σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν κρίνει ότι για κάποιον λόγο θίγονται τα συμφέροντά της. Αφήνει το φιλελεύθερο προσωπείο της στην άκρη. Από την άλλη, η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη. Και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμη χειρότερη. Δεκατρείς χιλιάδες ψυχές αναπνέουν στη Μόρια, σε έναν χώρο που μπορεί να αντέξει μέχρι τρεις χιλιάδες πρόσφυγες. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό ο κόσμος να κάνει «εύκολες» προτάσεις, του τύπου «κλείστε τα σύνορα».
Είχατε πολλές φορές αναφερθεί στο μεταναστευτικό κατά το παρελθόν. Είχατε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα για τη διαχείριση του προβλήματος. Και πράξατε άριστα, κύριε Πρόεδρε. Είχατε δίκιο. Κι είναι τουλάχιστον άδικο να σας ζητούν τώρα εξηγήσεις, για τι δεν έχετε «καταφέρει» να κάνετε κάτι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεστε στην εξουσία.
Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να μη φοβηθούμε, να μην κρυφτούμε πίσω από το μικρό μας δάχτυλο. Λοιπόν! Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που πίστευε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, βρέθηκε αντιμέτωπος το 2015 με το προσφυγικό. Από τη μία, δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι οι προηγούμενες τοποθετήσεις του περί συνόρων και ασύλου ήταν κατάλληλες μόνο για το Στρουμφοχωριό. Κι από την άλλη, δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με το εσωτερικό του κόμματός του, όπου συγκροτημένες ομάδες πίστευαν ότι έπρεπε να προσφέρουμε άσυλο σε όποιον το ζητούσε, ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο για το παιδί που έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο της Συρίας ή για κάποιον νεαρό Αλγερινό που ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στη Δύση.
Η Μόρια, λοιπόν, ήταν η «λύση» στο πρόβλημα! Από τη μία έκανε το χατίρι στους δικούς του και δεν έστελνε πίσω τους οικονομικούς μετανάστες και από την άλλη δεν τους άφηνε να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Όταν λοιπόν στοίβαζαν 10.000 ανθρώπους στη Μόρια, ήξερε ότι οι συνθήκες θα ήταν αβίωτες. Ήταν το μήνυμα που έστελνε την ίδια ώρα προς όσους θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα! Αντικειμενικά! Αυτός που θα άφηνε την Τουρκία ήξερε ότι τον περίμενε το Νταχάου στη Μόρια...
Κατά τα λοιπά, όσοι από τους κατοίκους διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες, ήταν... ακροδεξιοί! Η υποκρισία χτύπησε κόκκινο για άλλη μία φορά. Όσο για τη συμφωνία επαναπροώθησης στην Τουρκία, η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που δεν πίεσε για την εφαρμογή της.
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσίπρας σας άφησε κληρονομιά μια πυρηνική βόμβα. Κατ'' αρχάς να σας πω ότι είναι σωστή πέρα για πέρα η απόφασή σας να στείλετε τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να αρχίσουμε να στέλνουμε πίσω στις πατρίδες τους τους οικονομικούς μετανάστες. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό δεν θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημά μας. Δεν θα σταματήσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά μας.
Μπορείτε στο μεταξύ να κάνετε πράγματα εκεί που δεν τόλμησαν να «αγγίξουν οι προηγούμενοι». Να βάλετε σε μια τάξη τις ΜΚΟ. Όπως και τη σίτιση των προσφύγων, τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό. Για λόγους ευταξίας περισσότερο...
Το προσφυγικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα κι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν πρόκειται -και σωστά- να ακολουθήσουμε πρακτικές Ιταλίας. Και την ίδια ώρα θα πρέπει να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι εξακολουθούμε να είμαστε μέσα μας δυνατοί, παρά την οικονομική κρίση. Ότι έχουμε το ψυχικό σθένος να ξεχάσουμε για λίγο τα δικά μας προβλήματα και να δώσουμε το χέρι μας στους δυστυχισμένους.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Κι εμείς θα πρέπει να απευθυνθούμε στους Γερμανούς, στους Ολλανδούς και στους Γάλλους συμπολίτες μας στην Ε.Ε. και να τους καλέσουμε να κρίνουν τις δικές τους κυβερνήσεις για τη στάση τους στο πρόβλημα. Για τα υψωμένα συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Ελλάδα, για παράδειγμα.
Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι θέματα διαχείρισης της εικόνας τους. Είναι καθαρά ένα θέμα επικοινωνίας. Ας έρθουν εδώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν να κάνουν κάτι μόνο αν φοβηθούν το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό τους.
Αν εσείς, κύριε Πρόεδρε, ακολουθήσετε τις πρακτικές Τσίπρα, δίνετε άλλοθι στην Ευρώπη για τη σημερινή στάση της. Πέρα από το γεγονός ότι δεν σας ταιριάζει κάτι τέτοιο, είναι αναμφίβολα μια δύσκολη περίοδος. Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Αντιμετωπίστε τη σύμφωνα με τις αρχές σας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος...
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.