Του Γιώργου Παπούλια*
Όλο και περισσότεροι θεσμικοί ή ερευνητικοί φορείς της Ευρώπης στρέφουν το τελευταίο διάστημα το βλέμμα τους ξανά προς την Αφρική. Κι αυτή τη φορά όχι με την υστεροβουλία ή την καχυποψία του παρελθόντος. Αναγνωρίζουν πως είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη παγκόσμιας κλίμακας, η οποία εμφανίζεται γεμάτη ευκαιρίες και απειλές. Αναδυόμενες αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και παραγωγή αλλά και πληθυσμιακή έκρηξη, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ασταθή και υπανάπτυκτα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα και μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσεγγίσει οργανωμένα και προγραμματισμένα την Αφρική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, με θεσμική συνεργασία, αναπτυξιακά προγράμματα και σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Αποτελεί όμως απόλυτη αναγκαιότητα η συνέχεια και η ένταση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντιμετωπιστούν απειλές όπως, ανθρωπιστικές κρίσεις, επιδημίες αλλά και η δημογραφική έκρηξη.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, που διαθέτει ισχυρούς γεωγραφικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Αφρική οφείλει να μελετήσει σε βάθος τις εξελίξεις και να προετοιμάσει το έδαφος συνεργασίας και διασύνδεσης εκτιμώντας τα κέρδη και τις επιπτώσεις της συνύπαρξης με τα νέα δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε ως ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη προσεγγίζοντας το ζήτημα της συνεργασίας Ευρώπης - Αφρικής ως θέμα μείζονος σημασίας κι επιρροής για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας αλλά και των κοινωνιών και πολιτισμών της Ευρώπης και της Αφρικής. Ως ελληνικό Think Tank προοδευτικής κατεύθυνσης, από την περασμένη άνοιξη θέσαμε στην ατζέντα των μελετών και αναλύσεων μας καθώς και σε δημόσιο διάλογο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τη νέα αυτή σχέση των δύο Ηπείρων.
Το αφιέρωμα «Ανακαλύπτοντας την Αφρική του 21ου αιώνα» το οποίο δημοσιεύθηκε στον φιλόξενο χώρο του liberal.gr, αποτελούνταν από κείμενα απόψεων ειδικών, προσωπικοτήτων κι επιστημόνων αλλά και διαμοιρασμό γνώσεων και εμπειριών, ως μια εισαγωγή στον πυκνό και μακρύ διάλογο που ξεκινά και θα συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο βάθος του χρόνου.
Σε συνέχεια όλων αυτών ο κύκλος της μελέτης και εξερεύνησης του θέματος θα συνεχιστεί με προσεχείς νέες εκδόσεις και εκδηλώσεις, από τις οποίες ευελπιστούμε να βρούμε ουσιαστικές απαντήσεις και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων (όπως το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή κλπ) που έρχονται στην επικαιρότητα ως «αντανακλάσεις κρίσεων» με πολύ βαθύτερα όμως γεωπολιτικά και γεωγραφικά αίτια.
*Ο κ. Γιώργος Παπούλιας είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.