Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη!

Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη!

Σε έναν κόσμο αφθονίας τα παλιά παιχνίδια υπενθυμίζουν πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η σχέση με ένα μοναδικό αντικείμενο. Στην έπαυλη Κουλούρα, στο Παλαιό Φάληρο, το «Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών» είναι το τελευταίο επίτευγμα του ελληνολάτρη Αγγελου Δεληβορριά, βεβαιώνοντας μας ότι το έργο που άφησε πίσω του είναι πρωτίστως κληρονομιά στον ιδανικό θεατή: το παιδί.

Μολυβένια στρατιωτάκια, τρένα και αεροπλάνα, χειροποίητες κούκλες με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές ζωγραφισμένες στο χέρι, κούκλες μόδας από τη Γαλλία με την γκαρνταρόμπα τους, κουρδιστά και μηχανικά παιχνίδια από τσίγκο και ξύλο, φιγούρες του Καραγκιόζη, αλλά και μαριονέτες από τη Σικελία, παιχνίδια κάθε λογής περιμένουν τα παιδιά μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Πάνω από 20.000 εκθέματα, προερχόμενα από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που δεν έχει όμοιό του πουθενά στον τόπο. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του ''70 η συλλογή είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Σε αυτά τα δύο χρόνια λειτουργίας του όσοι δεν έχετε επισκεφθεί το πυργόσπιτο, αξίζει να ζήσετε τη λάμψη των Χριστουγέννων στα χαμόγελα των παιδιών. Και οι άνθρωποι του μουσείου, ειδικά τις μέρες αυτές, ετοίμασαν για τους μικρούς φίλους ξεχωριστές εκδηλώσεις.

«Συμφωνία των Παιχνιδιών»

Η Μουσική Σχολή Δάφνης παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, στις 12:00, μία ιστορία πρωτότυπα γραμμένη για το μουσικό έργο «Toy Symphony». Τα μουσικά παιχνίδια ξαναζωντανεύουν στα χέρια των σπουδαστών της μουσικής σχολής υπό την καθοδήγηση της Παναγιώτας Βασιλοπούλου. «Μικροί» και «μεγάλοι» επισκέπτες του μουσείου έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τη ροκάνα, το ταμπούρλο, τον κούκο, τη σφυρίχτρα-νυχτοπούλι, το τριγωνάκι, το μεταλλόφωνο και την παιδική σάλπιγγα σε μία παρουσίαση με αφήγηση της Βασιλικής Χατζημανωλάκη και μουσική των Χάιντν και Mότσαρτ.

«Μυστήριο στον πύργο με τα παιχνίδια»

Τελευταία Κυριακή του χρόνου και στον πύργο των παιχνιδιών ένα μυστήριο περιμένει τη λύση του. Πού έχει άραγε κρυφτεί το πνεύμα των Χριστουγέννων; Θα καταφέρει μια κούκλα-κατάσκοπος να εντοπίσει τα ίχνη του στις προθήκες και τις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών; Ζητούνται παιδιά από 5 έως και 8 ετών να διαλευκάνουν την υπόθεση...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, 11:30-12:30 και 13:00-14:00. Για πληροφορίες - κρατήσεις στο τηλ. 210-3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Λεωφ.Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο.

Ένας Δράκος «όχι τόσο φοβιστικός» στην Πινακοθήκη Γκίκα

Την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ένα κλειστό κουτί παιχνιδιών, μέσα σε ένα πανηγύρι ζωηρών και φωτεινών χρωμάτων, έχει ο επισκέπτης της έκθεσης «Εγώ και ο Δράκος» στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Δίπλα από τη μόνιμη συλλογή με τις φιγούρες του Σπαθάρη, ο Τάσος Μαντζαβίνος, προτείνοντας μια δική του ανάγνωση της λαϊκότητας, εντάσσει το έργο του στο αφήγημα του ελληνικού μοντερνισμού έτσι όπως διαμορφώθηκε από τη Γενιά του '30 και τους επιγόνους της. Στο πολύχρωμο κουτί, που το πάτωμά του είναι καλυμμένο απ' άκρη σ' άκρη με το «φιδάκι», το γνωστό επιτραπέζιο όπως το φαντάστηκε και το ανακατασκεύασε ο καλλιτέχνης, ο Μαντζαβίνος απλώνει γενναιόδωρα τις χειροτεχνίες του, τους πίνακές του, αλλά και τα σύνεργα της μαστορικής, δημιουργώντας μια παιγνιώδη ατμόσφαιρα. Ο μορφικός εξπρεσιονισμός του δημιουργού τους τα έχει στερήσει από κάθε χρηστικότητα, μετατρέποντάς τα σε κάτι παιγνιωδώς διαφορετικό: κηροπήγια, επιτραπέζια, ένα κουτί-καρουζέλ και ο μπερντές του Καραγκιόζη που υποδέχεται τον επισκέπτη.

Τάσος Μαντζαβίνος: «Εγώ και ο Δράκος» Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, τηλ. 210-3615702, ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο: 10.00-18.00. Διάρκεια έως 4 Ιανουαρίου 2020.

 

Επιστροφή στο νησί των θησαυρών!

Ένας πειρατής, ένας στρατιώτης, ένας καουμπόης κι ένας εύζωνας υποδέχονται τον επισκέπτη της έκθεσης «Το νησί των θησαυρών», που παρουσιάζει ο Μανώλης Χάρος στο κεντρικό κτίριο του Μπενάκη στην Κουμπάρη. Από το μαγικό νησί των Κυθήρων, όπου γεννήθηκε και περνά τα καλοκαίρια του ο ζωγράφος, φέρνει φιγούρες αρχετυπικές, βγαλμένες από τα «Κλασικά εικονογραφημένα», που εδώ όμως έχουν χάσει τα ρεαλιστικά τους χαρακτηριστικά για να παραμείνουν σκιές, έντονα χρωματισμένες, που πλέουν στο ημίφως. Σε αυτή τη μισοσκότεινη αποβάθρα οι ήρωες επιβιβάζονται στο καράβι του κάπτεν Φλιντ, του αρχετυπικού πειρατή του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον, που δανείζει τον τίτλο του μυθιστορήματός του στην έκθεση, για ένα ταξίδι σε τοπία από φως και χρώμα. Το ταξίδι στην παιδική ηλικία επιτείνει μια κατασκευή από μαύρο πλαστικό, ένας μπερντές όπου προβάλλονται κινούμενες οι σκιές όσων ονειρευόμασταν μικροί να γίνουμε: πειρατής, στρατιώτης, καουμπόης και εύζωνας.

Μανώλης Χάρος, «Το νησί των θησαυρών», Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, τηλ. 210-3671000, Διάρκεια έως 26 Ιανουαρίου 2020. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-24:00, Κυριακή: 10:00-16:00.

Έργο: «Ήμουνα στ' αλήθεια, χαμένος!» 2018. Μικτή τεχνική σε καμβά, 60x45 εκ. (Robert Louis Stevenson)

Τα δώρα του Μουσείου

Τo πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη δεν είναι μόνο από τα πλέον οργανωμένα, αλλά αποτελεί εθνικό καύχημα, καθώς οι προτάσεις του βρίσκουν θέση στα μεγαλύτερα μουσεία διεθνώς. Διαθέτει δώρα για όλα τα βαλάντια, ανανεώνεται συχνά και ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Πολλά, μάλιστα, από τα αντικείμενα είναι «από χέρι», φέρουν δηλαδή την υπογραφή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, αλλά και εγνωσμένης αξίας δημιουργών.

Αντικείμενα τέχνης

Η έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη με τα περίφημα τσίκι-τσίκι, έργα του στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη μας έφερε δύο ξεχωριστά μαντίλια από μετάξι, το ένα με «Πεταλούδες» (από έργο του 1969), το δεύτερο φιλοτεχνημένο με έναν «Λαβύρινθο» (από έργο του 1971). Εξίσου όμορφα είναι τα χρηστικά αντικείμενα όπως τα σουπλά που διατίθενται σε τέσσερα σχέδια, δύο μικρά «ακριθακικά» πιάτα και μια κούπα με μοτίβο από το έργο «Πεταλούδες» (1969). Κι όσοι επιθυμούν «έργο» του καλλιτέχνη, τυπώθηκε σε περιορισμένη έκδοση 200 αντιτύπων η χρωμοτυπία από το έργο «Φωτιά» του Αλέξη Ακριθάκη (1970). Σε περιορισμένη έκδοση 50 αριθμημένων και υπογεγραμμένων από τον καλλιτέχνη αντιτύπων, διατίθεται και μία χρωμοτυπία από έργο του Γιάννη Βαρελά, μια επιζωγραφισμένη φωτογραφία από τα πρόσφατα λευκώματα του καλλιτέχνη (2019).

Παιχνίδια που ξεχωρίζουν

Το «T-shirt Glow in the Dark» κάνει τον πιτσιρικά να «ξεχωρίζει» ακόμη και στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας τον ειδικό φακό της συσκευασίας, είτε τον φακό ενός κινητού τηλεφώνου, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους σχέδια και να κάνουν την μπλούζα τους καμβά για πέντε λεπτά. Κατόπιν μπορούν να ξαναζωγραφίσουν τη λέξη ή το σχέδιο που επιθυμούν.

Αντίστοιχα, με το «Light Stax» τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν με τουβλάκια κατασκευές που λάμπουν. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους, φωτίζοντας εξ ολοκλήρου την κατασκευή, είτε σε συνδυασμό με τουβλάκια της Lego, της Duplo ή της Mega Bloks.

Και βέβαια, όσοι αγαπούν τα κλασικά παιχνίδια, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο μουσικό Carousel, ένα τσίγκινο κουρδιστό παιχνίδι κι ένα υφασμάτινο βαλιτσάκι παιχνίδι μέσα σε θήκη-βαλίτσα. Οπωσδήποτε θα κερδίσει τα παιδιά και το αυτοκινητάκι που κατασκευάζεται από ξύλινα τούβλα-μαγνήτες.

Ημερολόγια

Πολλές και καλαίσθητες οι προτάσεις για το ημερολόγιο της νέας χρονιάς σε όλους τους χώρους και για κάθε ηλικία. Ενα είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες του Emile Seraf κι ένα κρεμαστό τοίχου περιλαμβάνει φωτογραφίες της Nelly's. Ευρηματικό είναι το επιτραπέζιο ημερολόγιο που σχηματίζει ένα βάζο με δώδεκα διαφορετικά λουλούδια, ένα για κάθε μήνα του έτους, αλλά και ένα μικρό χάρτινο επιτραπέζιο που σχηματίζει ποδήλατο. Ξεχωρίζει ακόμη και η μικρή χάρτινη κατασκευή που σχηματίζει μινιατούρα κρεμαστής κούνιας.

Γιώργος Μυλωνάς