Το Χρηματιστήριο θέλει γνώση και μυαλό. Θέλει υπευθυνότητα, πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση, ψυχική ισορροπία και ψυχολογική ουδετερότητα. Απαιτεί εγρήγορση, αφοσίωση και φροντίδα σαν να πρόκειται για μια δεύτερη δουλειά, για μια δεύτερη δραστηριότητα. Και τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του. Όχι. Το σημερινό και το αυριανό άρθρο δεν πρόκειται για μια έκθεση ιδεών περί των χρηματιστηριακών.
Πρόκειται για δύο άρθρα με αφορμή δυο μηνύματα, που έλαβα μέσω των κοινωνικών δικτύων μέσα στο περασμένο διήμερο. Μηνύματα ενδεικτικά της έντασης, του φόβου και της πίεσης που επικρατεί στις αγορές. Αλλά και της επιπολαιότητας με την οποία αρκετοί επενδυτές κινούνται στις αγορές.
Το πρώτο μήνυμα ήταν από έναν παιδικό φίλο, ο οποίος μου δήλωσε ότι ακολουθώντας την συμβουλή “κάποιου που ήξερε”, αγόρασε μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της πτώσης. Οι μετοχές αυτές κατέρρευσαν ακολουθώντας την αρνητική κατεύθυνση όλων των αγορών παγκοσμίως. Και ο παιδικός μου φίλος αντί να αντιληφθεί το λάθος του και να σταματήσει την ζημιογόνα πορεία της επένδυσης του, προέβη σε μια επιπλέον αγορά μετοχών δε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την λογιστική αποτίμηση της αξίας των μετοχών του. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο παιδικός φίλος μου, απώλεσε ένα σεβαστό τμήμα του κεφαλαίου του, αφού δεν άντεξε και πούλησε τελικά στον πυθμένα της περασμένης Δευτέρας και αναζητεί πλέον νομική οδό για να κινηθεί εναντίον του “συμβούλου” του, έχοντας χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
Το δεύτερο μήνυμα ήταν από έναν άγνωστο σε εμένα επενδυτή, ο οποίος αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα άρθρα του οικονομικού τμήματος του Liberal και για την αρθρογραφία του φύλλου της Liberal Markets. εξέφρασε παράλληλα την ένσταση του, διότι όπως μου ανέφερε δεν είχαμε προειδοποιήσει για την πτώση των αγορών και δεν είχαμε δώσει συμβουλές στους αναγνώστες μας. Λησμονώντας βέβαια ότι δεν είναι η δουλειά μας να δίνουμε συμβουλές και να προτρέπουμε τους αναγνώστες να πραγματοποιούν κινήσεις.
Λίγο - πολύ και τα δυο μηνύματα, εδράζονται πάνω στα ίδια δομικά στοιχεία. Στα στοιχεία που θεωρούν τον επενδυτή άβουλο, χωρίς άποψη, χωρίς γνώσεις και χωρίς εικόνα, που είτε περιμένει την συμβουλή που θα τον κάνει πλούσιο, είτε περιμένει ότι κάποιος άλλος θα του δώσει να φάει μασημένη τροφή. Μέγα λάθος!
Στο Χρηματιστήριο είμαστε όλοι μόνοι μας. Και είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και για τις κινήσεις μας. Και αν νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τις αγορές, αυτό σημαίνει ότι είμαστε χαμένοι από χέρι. Αν νομίζουμε ότι θα αγοράζουμε πάντα τις καλύτερες μετοχές, στις χαμηλότερες τιμές και θα τις ρευστοποιούμε στις υψηλότερες τιμές, είμαστε επίσης χαμένοι από χέρι. Είναι γνωστή η ιστορία του παίκτη του πόκερ, ο οποίος αν μέσα σε πέντε λεπτά δεν έχει αντιληφθεί το ποιος είναι το κορόιδο στο τραπέζι που παίζει, τότε το σίγουρο είναι ότι το κορόιδο είναι ο ίδιος.
Στο Χρηματιστήριο δεν κινούμαστε στην τύχη. Δεν ανοίγουμε την οθόνη για να αποφασίσουμε μετά, το τι θα κάνουμε. Όπως έλεγε ο χρηματιστηριακός μου μέντορας στο Λονδίνο, κάθε πρωί πριν κάτσουμε στα γραφεία μας και ανοίξουμε τις οθόνες μας έπρεπε να σκεφτούμε, ότι πίσω από τις χιλιάδες φωτεινές οθόνες υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που είναι πιο έξυπνοι από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που είναι πιο έμπειροι από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που έχουν βαθύτερες γνώσεις από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που έχουν καλύτερη πληροφόρηση από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που έχουν περισσότερα αναλυτικά εργαλεία από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που έχουν περισσότερα κεφάλαια από εμάς, κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση και κάποιες εκατοντάδες επενδυτές που ξέρουν ακριβώς πως θα κινηθούν οι αγορές, διότι τις κατευθύνουν οι ίδιοι. Και αφού σκεφτούμε όλα αυτά, μετά να πατήσουμε το πράσινο κουμπί για να ανοίξει η οθόνη μας.
Το Χρηματιστήριο μαρτυρεί συμπεριφορές και ξεγυμνώνει χαρακτήρες. Το Χρηματιστήριο διαχωρίζει τους ώριμους, από τους ανώριμους. Αυτούς που αναλαμβάνουν το βάρος των επιλογών τους και των ευθυνών τους, αλλά και αυτούς που κρύβονται πίσω από μια λανθασμένη συμβουλή τρίτου όταν έχουν ζημιές, τη ίδια στιγμή που θεωρούν δική τους μια αντίστοιχη συμβουλή τρίτου, που τους έχει αποφέρει κέρδη.
Στο Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αγόμεθα και να φερόμεθα, με βάση μια θολή εικόνα της πραγματικότητας, με βάση μια πλημμελή προετοιμασία και στρατηγική και με βάση του τι ακούσαμε κάπου - κάποτε και του τι μας είπαν ή τι διαβάσαμε. Οι επιτυχημένοι επενδυτές γνωρίζουν ακριβώς ποιους ακούν, ποιους διαβάζουν, ποιους μελετούν και ποιους ακολουθούν. Τίποτε δεν κάνουν στην τύχη. Διότι η τύχη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, στα χρηματιστήρια.
Στο αυριανό άρθρο θα παρουσιάσω, το τι γράφτηκε, το πότε γράφτηκε και το τι ακριβώς ανέλυε και εξηγούσε στο liberal και στην liberal markets, πριν από την πρόσφατη κρίση και αφού ξέσπασε η κρίση. Και αυτό το χρωστάω στην ομάδα των επαγγελματιών, που αρθρογραφούν στις οικονομικές στήλες του Liberal.gr και της Liberal Markets παίζοντας καθημερινά το όνομα τους, το κεφάλι τους και την επαγγελματική τους υπόσταση.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.