Η καλύτερη επικεφαλίδα χρηματιστηριακού newsletter που διάβασα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήταν η ακόλουθη: «Η επιδημία codiv-19 ήταν απλά ο καταλύτης που επιτάχυνε την χημική αντίδραση και οδήγησε στην έκρηξη της φούσκας». Και δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές αναζητούσαν εδώ και μήνες μια αφορμή, για να εκτονώσουν την υπερβολή τους. Τέτοιες αφορμές ήταν κατά το παρελθόν ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία, η χειρουργικής ακρίβειας εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου και η κλιμάκωση κάποιων εχθροπραξιών στο κέρας της Αραβικής χερσονήσου στον Περσικό κόλπο.
Όμως σήμερα φαίνεται πως όχι μόνο οι αγορές βρήκαν την αφορμή που αναζητούσαν, αλλά ταξιδεύουν πλέον σε μια θάλασσα με εξαιρετική χαμηλή ορατότητα. Και ενώ όλοι ελπίζουν, παράλληλα με την συρρίκνωση του covid-19 έμβαση, σε μια γενναία των Κεντρικών Τραπεζών, ας δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στις εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με καθαρά τεχνικούς όρους και εργαλεία.
Δηλαδή, δεν θα εξετάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του covid-19 στον τουρισμό, που συνεισφέρει στο 17% του ΑΕΠ της Ελλάδας και που θα επηρεάσουν την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των εταιρειών του κλάδου, προς τις τράπεζες. Δεν θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις, από την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών στην Κίνα ύψους 800 εκατ. ευρώ και την σημαντική πτώση των εισαγωγών ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα προκαλέσουν αναστάτωση στο λιανεμπόριο. Και δεν θα εξετάσουμε την πλήρη διακοπή του κινεζικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για ακριβά ακίνητα των Αθηνών και σημαντικών τουριστικών προορισμών.
Όσα προαναφέραμε θα έχουν αντίκρισμα στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών στην οικονομική χρήση του 2020, με την αιχμή της ανησυχίας να εστιάζεται στην πιθανότητα δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Και αυτό, διότι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους, ή είχαν προβεί σε ρυθμίσεις, είναι πιθανό λόγω των εκτάκτων συνθηκών να αδυνατούν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των αποπληρωμών τους. Εξ ου και η ραγδαία κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.
Σήμερα, δεν θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις αλλαγές των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και των εταιρειών, αλλά στην διαγραμματική κίνηση των τιμών των μετοχών και των δεικτών.
Έχουμε αναφέρει ότι η αρνητική διάσπαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη άνοιγε ένα νέα πτωτικό κεφάλαιο. Η αγορά ακολούθησε κατά γράμμα τις ψυχολογικές στηρίξεις που φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού στα χρηματιστηριακά διαγράμματα. Διαγράμματα τα οποία δεν απαντούν στο πως και στο γιατί, αλλά καταγράφουν με ακρίβεια τις τάσεις, τις εξελίξεις των μετοχών, μαζί την ψυχολογία των επενδυτών. Έτσι ο Γενικός Δείκτης αφού διέσπασε το επίπεδο των 860 μονάδων, στηρίχθηκε προσωρινά στις 820 μονάδες και ακολούθως διέσπασε με ορμή και τις 750 μονάδες, καταλήγοντας οριακά πάνω από τις 720 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο σημειώθηκαν οι χειρότερες αποδόσεις. Οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν μεγάλο μέρος της ανοδικής πορείας από τις αρχές του 2019. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε περισσότερο από το -50% της ανοδικής διαδρομής της, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά το -62% της συνολικής ανόδου της, η μετοχή της Eurobank κατά το -78% του συνόλου της θετικής της πορείας και η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς κατά το -50%, προσεγγίζοντας την τιμή στόχο που είχε θέσει η Goldman Sachs, στα 1,85 ευρώ.
Όμως και ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζει λίγο πολύ, την ίδια κατάσταση. Υποχώρησε κατά τι λιγότερο, από το -50%, της ανοδικής κίνησης που είχε συντελεστεί από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2020. Η απότομη πτώση, που δεν συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και τις 690, που αποτελούν με ακρίβεια την κατά -50% πτώση από το ανοδικό κύμα του 2019. Η διαγραμματική ανάλυση, αναμένει μια αντίδραση, ή από εδώ ή από τις 690 μονάδες, που θα μπορούσε δυνητικά να προσεγγίσει τις 750 και ίσως 780 μονάδες, όπου καταγράφεται το -33% της πτώσης. Το καλό σενάριο, υποστηρίζει ότι εκεί θα έχουν εκτονωθεί οι πτωτικές τάσεις. Αν όχι, τότε επίπεδο των 630 μονάδων θα αποτελέσει τον επόμενο αρνητικό μαγνήτη, που θα προσελκύσει την πτωτική τάση.
Οι χθεσινές μεγάλες αυξομειώσεις των τιμών των παραγώγων στις προσυνεδριακές αγορές των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών των διεθνών χρηματιστηρίων, μαζί με τις αναμενόμενες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, προσπαθούν να ανατρέψουν το απολύτως αρνητικό κλίμα. Όμως τόσο η συμπεριφορά της αγοράς του χρυσού, όσο και του πετρελαίου, δείχνουν ότι είμαστε ακόμα μακριά από την επιστροφή της κανονικότητας στις κεφαλαιαγορές.
(Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι καταγραφή της προηγηθείσας πορείας τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των τραπεζικών μετοχών, καθώς και η εκτίμηση της δυνητικής πορείας τους, προσεγγίστηκε στο σημερινό άρθρο, χρησιμοποιώντας τις ακολουθίες των αριθμών Fibonacci)
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.