Αυτό που λείπει από την ελληνική Οικονομία είναι το μέγεθος. Έρχονται εδώ τα μεγάλα funds του εξωτερικού για να αγοράσουν αξίες και φεύγουν άπραγα, επειδή η αγορά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει. Πέντε – δέκα μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν «βάθος». Δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ και Μυτιληναίο. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Νέα προϊόντα, νέες εισαγωγές, νέα πνοή.
Το Χρηματιστήριο είναι εργαλείο και όχι εγκληματική οργάνωση. Οι σημερινοί υπουργοί της φιλελεύθερης κυβέρνησης το αντιμετωπίζουν με καχυποψία, εμφανώς επηρεασμένοι από την εποχή Έβερτ, όταν αναζητούσαν τις ποινικές ευθύνες για την φούσκα του 99. Λογικό είναι και αυτοί εδώ να φοβούνται. Σου λέει, «να γίνει καμία γενναία άνοδος και να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας στα δικαστήρια; Άσε καλύτερα»!
Η μοίρα των χρηματιστηρίων, πάντως, είναι να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν και των αρχών να μην αφήνουν φαινόμενα τύπου Κουτσολιούτσου να συμβαίνουν. Η δουλειά των πολιτικών δεν είναι να παίρνουν την μεζούρα και να ψάχνουν να βρουν ποια μετοχή έχει σκαρφαλώσει στο τείχος του φόβου.
Δουλειά των πολιτικών, επίσης, είναι να φροντίζουν ώστε ο πλούτος να διαχέεται στην Οικονομία. Αν τα funds έρχονται και φεύγουν άπραγα, δεν φταίνε τα funds. Φταίμε εμείς που δεν γεμίσαμε τις αποσκευές τους με ψώνια. Φταίει ο υπουργός Οικονομικών που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Κι αν θέλει να δει τι θα μπορούσε να κάνει, ας μελετήσει τα μέτρα Καρατζά!
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Χρηματιστήριο. Να ενισχύσει τις νέες εισαγωγές, να δημιουργήσει νέα προϊόντα, να επενδύσει στις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι αγορές θέλουν να μας δώσουν λεφτά. Ας βρούμε προϊόντα για να τα πάρουμε.
Το Χρηματιστήριο το χρειάζεται η Οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζαν στο παρελθόν. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει την Ελλάδα να αρπάζει την ευκαιρία που της προσφέρεται, πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του εργαλείου «Χρηματιστήριο». Πρέπει η κυβέρνησή του να εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς. Και μάλιστα σε πιο υγιείς βάσεις, έχοντας την γνώση του παρελθόντος.
Θανάσης Μαυρίδης