Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Πέρσι τέτοια εποχή, ο S&P συναντούσε τα προηγούμενα υψηλά που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2018. Και τώρα, αυτές τις ημέρες, ο S&P επιστρέφει και πάλι στις τιμές του Σεπτεμβρίου του 2018. Το ράλι που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009, από τις 735 μονάδες, μας διατηρεί στα ίδια περίπου επίπεδα, εδώ και 21 μήνες.
Την πρώτη φορά, πήρε επτά μήνες μέσα στο 2018, για να ξαναπιάσει ο S&P τα υψηλά του επίπεδα και τώρα πήρε άλλους δώδεκα μήνες για να επανέλθει στα ίδια υψηλά, στα επίπεδα δηλαδή που προσδιορίζονται ανάμεσα στις 2.900 και 3.000 μονάδες. Πριν από 12 μήνες, υπήρχαν μόνο εικασίες για την πολιτική των επιτοκίων που θα ακολουθούσε η Fed. Πριν από 12 μήνες, υπήρχαν μόνο αναλύσεις για το που θα μπορούσε να οδηγήσει ο εμπορικός πόλεμος που είχε κηρύξει ο Λευκός Οίκος κατά της Κίνας και όχι μόνο. Πριν από 12 μήνες, υπήρχαν μόνο ενδείξεις για την μείωση του ρυθμού επαναγοράς μετοχών. Πριν από 12 μήνες, υπήρχαν μόνο υποθέσεις για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από δώδεκα μήνες, το μόνο φανερό στοιχείο ήταν το γράφημα της καμπύλης των αποδόσεων του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, που διασπούσε ανοδικά την αντίστοιχη καμπύλη του 10ετους ομολόγου. Τότε από μόνο του, αυτό το γεγονός είχε πυροδοτήσει ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων (sell off) που είχε βυθίσει τον S&P από τις 2.929 στις 2.416 μονάδες. Σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον μόνο εικασίες και σκέψεις. Υπάρχουν δεδομένα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το ράλι στα Χρηματιστήρια των ΗΠΑ, έχει ήδη τερματίσει την ανοδική πορεία του, από τον Ιανουάριο του 2018 και πως η αγορά με κάποιες σημαντικές αυξομειώσεις κινείται στα ίδια επίπεδα. Σε αντίθεση με τον S&P, o Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, υπέστη μεν και αυτός μια βύθιση στο Q4 του 2018, αλλά μετά ακολούθησε μια γενναία άνοδο. Μια άνοδο της τάξης του 51% που βασίστηκε στις προσδοκίες των επενδυτών τόσο για κυβερνητική αλλαγή, όσο και για αλλαγή στην κατεύθυνση της χώρας. Από αυτά τα υψηλά, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 10% περίπου, αποτυγχάνοντας να υπερβεί σημαντικές αντιστάσεις και έχοντας σπάσει με καθοδικό τρόπο σημαντικές στηρίξεις. Φαίνεται δε, πως ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπος με νέες στηρίξεις που αν σπάσουν, θα οδηγήσουν τον Δείκτη σε μια δυσάρεστη για τους επενδυτές πορεία.
Πριν από τρεις ημέρες, στο άρθρο με τίτλο «Χρηματιστήριο Αθηνών: λίγες μονάδες μόνο», είχαμε γράψει πως η επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης απαιτούσε την ανοδική διάσπαση των επιπέδων 878-882. Από την άλλη πλευρά, η καθοδική παραβίαση των 856 μονάδων, θα έδειχνε πως οι πωλητές έχουν μεγαλύτερη δυναμική και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά στα επίπεδα των 837 ακόμα και των 813 μονάδων. Δυστυχώς η παραβίαση των 856 μονάδων συνετελέσθη, το ίδιο και η καθοδική διάσπαση των 837 μονάδων και τώρα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 822 μονάδες. Απαιτείται μια γενναία ανοδική αντίδραση. Σε διαφορετική περίπτωση σύντομα οι 813 μονάδες θα αποτελέσουν παρελθόν και θα έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα επίπεδο τιμών που θα ξεκινά από 7.
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός πως το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αυτονομηθεί βραχυπρόθεσμα από την γενικότερη πορεία των ξένων αγορών και ειδικότερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Τα στοιχεία που εξέδωσε το Institute for Supply Management (ISΜ) είναι ανησυχητικά για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας. Όμως στις ΗΠΑ, οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο την προσοχή τους στην διαμάχη του Λευκού Οίκου με την Fed και στον πόλεμο ανάμεσα στα tweets του Προέδρου Τραμπ και τις δηλώσεις της Κινεζικής κυβέρνησης. Στην Γερμανία, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν και με ποιους όρους θα πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο ενδυνάμωσης της Γερμανικής Οικονομίας, ώστε να ξεπεραστεί το ενδεχόμενο βύθισης της χώρας στην ύφεση.
Φαίνεται πως η γρήγορη άνοιξη που έζησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν θα συνεχιστεί με την ίδια ευκολία. Τα σύννεφα είναι πολλά. Ο παράγοντας του ρίσκου αποκτά και πάλι, την σημαντικότητα του. Εφ' όπλου λόγχη για τους επενδυτές και καλό κουράγιο.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.